Елеватор

Якість і чесність

Якість і чесність

Про секрети успішності «Вороновицького хлібоприймального підприємства».

 

Олексій Борщенко, директор Вороновицького хлібоприймального підприємства  

Олексій Борщенко, директор

Вороновицького ХПП

 
   

Товариство з обмеженою відповідальністю «Вороновицьке ХПП», яке входить до групи компаній Alebor Group, сьогодні вважається одним із найпотужніших елеваторів України. Споглядаючи на цей масштабний об’єкт, аж не віриться, що два роки тому на цьому місці була пустка. Як удалося в період кризи збудувати масштабне підприємство, в інтерв’ю нашому кореспонденту розповів директор Вороновицького хлібоприймального підприємства Олексій Борщенко.

 

— Олексію Юрійовичу, будівництво Вороновицького хлібоприймального підприємства розпочалося взимку 2014 року. Це були, мабуть, найважчі часи для незалежної України — революція, війна, політично-економічна криза. Однак попри це Alebor Group вирішила збудувати ще один елеватор. Як наважилися на такий крок?

 

— Будівництво Вороновицького елеватора розпочалося в лютому 2014 року. Справді — в розпал революційних подій і самий пік політично-економічної кризи. Проте, всім відомо, бізнесу без ризику не буває. Адже якщо бізнес розвивати тільки у «хороші часи», то їх можна просто не дочекатися. Банківські установи тоді, на щастя, також не злякалися кризи й надали нам кредитування, злагоджено працювали постачальники металу, бетону й інших матеріалів. Оперативна робота служб і постачальників дала швидкі позитивні результати. Так, уже в липні 2014 року ми прийняли першу машину зерна, а загалом першого року роботи обсяг перевалки становив 4,5 обороти елеватора — 220 тис. тонн.

 

— З «нуля» розпочинали будівництво чи вже була якась база?

 

— Повністю з «нуля». Раніше тут було поле та кілька напівзруйнованих споруд, не існувало інфраструктури та під’їзду до залізничної дороги. Тобто елеваторний комплекс ми фактично збудували на порожньому місці. Проте розташування обрали вдало — поряд траса, а за два кілометри — залізнична дорога.

 

— Сучасних елеваторів сьогодні багато, до речі, один із таких розташовано недалеко від вашого. Як вдалося вже першого року так стрімко наростити потужності?

 

— Аграріїв ми «беремо» тим, що працюємо швидко та якісно. Зокрема, гарантуємо високу швидкість приймання зернових — 7000 т на добу, дві точки відвантаження на залізничну дорогу дозволяють вантажити 50 вагонів на добу. Продуктивність транспортних систем зерносховища досягає 600 т на годину. Автоматичний пробовідбірник і сертифікована лабораторія забезпечують швидкий і якісний процес відбору проб зерна. Маємо три сучасних сушарки, 15 силосів (6 — по 1500 т так званих оперативних, куди приймаємо брудне та мокре зерно та 9 — по 10 тис. тонн — для зберігання зернових). Словом, наш елеваторний комплекс повністю відповідає сучасним критеріям. Силоси, зокрема, обладнано вентиляцією, термометрією, спеціальна транспортна система дозволяє повністю уникнути травмування зерна. Також ТОВ «Вороновицьке ХПП» належить до сертифікованих складів зберігання зерна, з яких дозволено експорт. Потужності зберігання сьогодні становлять 104 тис. тонн. До нас привозять зерно звідусіль, є навіть клієнти зі Львівської та Тернопільської областей.

 

— Чому аграрії їдуть до вас так здалеку? Невже в них немає елеватора десь ближче?

 

— Окрім якості надаваних послуг ми завойовуємо ринок чесністю. В нас не обманюють ні лабораторії, ні ваги. Що приховувати, на деяких інших елеваторах бувають випадки, коли лабораторія може дати висновок, що, приміром, вологість зерна не 25%, а 26%. Обманули лише на 1%, але для фермера це великі збитки. Те саме стосується й ваг. Тому сільгоспвиробник воліє проїхати сотню зайвих кілометрів, але щоб віддати на зберігання зерно тим, кому довіряє. Сьогодні наш елеватор фактично обслуговує територію в радіусі 250 кілометрів.

 

— Яке у вас обладнання — імпортне чи вітчизняне?

 

— Обладнання на 30% польського виробника й на 70% — українського. Зокрема, маємо дві сучасних сушарки Araj (Польща) та енергоефективну сушарку Brice-Baker виробництва KMZ Industries (Карлівського машинобудівного заводу). Силоси — повністю українські (виробництва KMZ Industries), сепаратори очищення й транспортна система — імпортного та частково вітчизняного виробництва.

 

— У вас чимала частка українського обладнання. Не розчарував вітчизняний виробник?

 

— З вітчизняним виробником — KMZ Industries працюємо дуже давно. Адже на «Вороновицькому ХПП» його обладнання ми встановили після того, як воно добре показало себе в роботі на «Христинівському ХПП». Моя думка щодо вітчизняного виробника така: по-перше, вітчизняне обладнання набагато дешевше за імпортне й не поступається за якістю. По-друге, вітчизняний виробник оперативно розв’язує можливі проблеми щодо гарантії, поломок, сервісного обслуговування.

 

— Знаємо, у вас працює одна з найпотужніших в Україні зерносушарок (300 т/год по пшениці). Задоволені її роботою?

 

— Справді, сушарка Brice-Baker (виробництва KMZ) має величезну потужність — 300 т на годину по пшениці. Правда, на повну потужність її ще не випробовували, оскільки встановили недавно. Проте вона пройшла тест на кукурудзі: сушили 3000 тонн на добу. Це — серйозний показник. До прикладу: дві польські сушарки разом сушать 2500 тонн на добу, а одна карлівська — аж 3000 тонн. Тобто загалом можемо сушити 5500 тонн зерна на добу. Тому сміливо можу припустити, що за обсягами зерно сушіння на Вінниччині наше підприємство є найпотужнішим.

Першу сушарку Brice-Baker виробництва KMZ Industries (потужністю 150 т/год) ми встановили на «Христинівському ХПП». Результатами її роботи задоволені, тому у Вороновицю ризикнули придбати вдвічі потужнішу. І — не прогадали. Адже встановлені на сушарках Brice-Baker газові пальники Tecflam (Італія) — економічні й надійні в роботі, а унікальна система коробів ЕР (рівного тиску) забезпечує рівномірний потік повітря через зерно й гарантує ефективне сушіння. Завдяки цьому в зерносушарок Brice-Baker витрата газу за однакових умов роботи на 20% нижча, ніж в аналогів.

Електронне обладнання, яке встановлено на зерносушарках Brice-Baker, є менш енерговитратним, ніж в аналогів. Пневматичний вивантажувальний пристрій забезпечує імпульсне вивантаження висушеного зерна й сприяє рівномірному руху вологого зерна вниз по шахті.

А ще перевага наших зерносушарок в тому, що вони працюють тихо, не забруднюються самі й не забруднюють атмосферне повітря.

 

— Силоси у вас також вітчизняні (виробництва KMZ). Не підводять?

 

— Перед тим як установити силоси, ми випробували їх на «Христинівському ХПП» і переконалися, що це — надійна та міцна конструкція. Отож, наші силоси забезпечують тривале зберігання практично всіх видів зернових й олійних культур, а також підтримання якісних показників продукції.

Звичайно, щоб обладнання експлуатувалося довго, за ним потрібен правильний догляд. У нас його здійснюють висококваліфіковані спеціалісти.

 

— Плануєте нарощувати потужності зберігання?

 

— Так. Проектна потужність елеватора становить 136,5 тис. тонн . Минулого року, на жаль, в наших краях була засуха, й аграрії не отримали очікуваних обсягів урожаю. Сподіваюся, нинішній рік виявиться більш урожайним.

 

 

Інна Карпенко

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ