Агромаркет

Як реагувати на «листи щастя» Держгеокадастру

Як реагувати на «листи щастя» Держгеокадастру

Останнім часом почастішали випадки надходження листів повідомлень від районних відділів Держгеокадастру, що звертаються з проханням укласти додаткові угоди до договорів оренди земель сільгосппризначення про збільшення розміру орендної плати до 8% нормативної грошової оцінки на рік. Здебільшого одержувачами таких листів є господарства, що укладали договори оренди на безконкурсній основі (без проведення земельних аукціонів). У таких випадках розмір орендної плати визначався орендодавцем, зазвичай місцевими управліннями Держ геокадастру, самостійно в межах вимог законодавства.

 

Юристи ЮФ «ОМП» проаналізували відповідні листи й склали алгоритм дій на той випадок, якщо з таким повідомленням доведеться мати справу й іншим підприємствам. Зауважимо: відповідно до пункту 288.5 Податкового кодексу України, розмір орендної плати за земельні ділянки встановлюється у договорі оренди. До того ж сума платежу за рік оренди не може бути меншою за 3% нормативної грошової оцінки. Отже, якщо у вашому договорі оренди розмір орендної плати вказано на рівні не менше як 3% нормативної грошової оцінки, то відповідні листи й зазначені у них прохання про збільшення ставки орендної плати в жодному разі не є обов’язковими для господарства чи його посадових осіб. 

 

Виходячи із цього, всі вимоги відділів Держгеокадастру про внесення змін в чинний договір оренди є незаконними та не обов’язкові до виконання. Мотивувати свою відповідь господарство може досить просто, наприклад, посилаючись на статтю 30 Закону України «Про оренду землі». Згідно зі вказаною статтею зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. Зауважимо, що Держгеокадастр у своєму листі рекомендує звернутися до Головного управління для укладення додаткових угод про збільшення орендної плати. Отже, на відповідні листи можна взагалі не реагувати, й це не буде порушенням законодавства.

 

Існують непоодинокі випадки, коли місцеві відділи Держгеокадастру в своїх листах до господарств погрожують господарствам, що в разі не укладення додаткової угоди вони вимагатимуть розірвання договору оренди або створюватимуть перешкоди під час поновлення договорів оренди на новий строк. В такому разі ми рекомендуємо оскаржувати дії відповідних посадових осіб, як перевищення службових повноважень. Юристи компанії «ОМП» підготували шаблони листа-відповіді для відділів Держгеокадастру та скарги, яку можна подати у відповідь на отриманий «лист щастя». За потреби детальнішого роз’яснення викладеної інформації чи кваліфікованої юридичної допомоги варто звернутися до фахівців.

 

 

Кирил Левтеров, партнер ЮФ «ОМП»

газета “АгроМаркет”, лютий 2016 року

      

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
    

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ