Овочі-Ягоди-Сад

Вишневий бенефіс

Вишневий бенефіс

Успішне культивування будь-яких плодових культур неможливе без урахування умов регіонів їх вирощування. Майже у всіх областях України природно-кліматичні умови є сприятливими для закладання насаджень вишні. Це надає значного потенціалу збільшенню промислового виробництва плодів вишні.

 

Відродження інтересу до вишні, як до промислової культури, пов’язано також зі створенням нових сортів. У покращенні сортименту вишні особливе місце належить схрещуванню вишні звичайної (Cerasus vulgaris Mill. (Prunus cerasus L.)) із черешнею (Cerasus avium (L.) Moench. (Prunus avium L.)). Цим отримують вишне-черешневі гібриди (Cerasus vulgaris Mill. x Cerasus avium (L.) Moench. (Prunus x gondouinii Rehd.)), у яких поєднано кращі властивості обох видів. За такого схрещування можна отримати сорти вишні із більшими й солодшими, аніж у вишні звичайної, плодами, у яких органічних кислот міститиметься більше, ніж у черешні. Іще однією перевагою дюків є універсальність плодів — їх можна використовувати і на десерт, і для переробки. На жаль, за покращення якості плодів дюки платять зменшенням зимостійкості у порівнянні із сортами вишні звичайної.

 

За комплексом цінних господарських ознак під час випробування у промислових насадженнях добре себе зарекомендували вітчизняні сорти Ігрушка, Встрєча й Шалунья, які було створено саме шляхом гібридизації у межах видів Cerasus vulgaris Mill. та Cerasus avium (L.) Moench. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ