Овочі-Ягоди-Сад

Вигідні гібриди

Вигідні гібриди

Завдяки вдало підібраним гібридам ПП «Соф’янніков» з Южноукраїнська, що на Миколаївщині, продає тепличні капусту, огірки й томати до 50% дорожче, ніж інші фермери.

  

Головний агроном ПП«Соф’янніков» Володимир Шевченко,

директор Олександр Соф’янніков

Теплиці з подвійним плівковим укриття типу «термос» дозволяють вирощувати овочі цілий рік — два гектари плівкових теплиць ПП «Соф’янніков» опалюються від Южно-Української атомної станції. У першому обороті тут вирощують ранню капусту на посівній площі 0,5 га, огірок — на 1,0, томати — на 0,5 га. У другому — огірок на 0,5 га й томати — 1,5 га. Продукцію господарство збуває у продуктові супермаркети півдня України та на оптові ринки Києва.

 

— Ранню капусту й томати для першого обороту сіяли в першій декаді грудня, огірок — на початку третьої декади грудня. Для другого обороту висів огірка і томата — наприкінці червня, — розповідає директор господарства Олександр Соф’янніков.

 

Усі три овочевих культури в обох оборотах вирощують тільки через розсаду та на крапельному зрошенні.

 

— Цього року ми змістили посів огірка й томатів у другому обороті, щоб застати восени вищу ціну на продукцію, — ділиться агроном Володимир Шевченко. — Огірки почали вибирати 16 вересня. А завершимо під Новий рік.

 

Розсаду ранньої капусти взимку отримують за 40 діб, огірка — за 28, томата — за 38 діб. Вона росте довше через недостатнє сонячне освітлення. Влітку розсаду огірка маємо на 12–13-й день, томатів — 24-й.

 

У господарстві вирощують гібриди ранньої капусти Парел F1 («Бейо») та Джетодор F1(«Сингента»). Підібираючи гібриди, орієнтувалися на те, щоб урожай можна було вирізати за кілька вибірок. Це дуже ефективно на початку весни. Ринок продажу ранньої капусти досить нестабільний — за один день ціна може різко впасти.

 

Підбираючи гібриди огірка, орієнтувались на скоростиглість, урожайність і смак. Зупинилися на Куражі F1 («Гавриш»), Лютояр F1 («Юксел Сідс»), Спіно F1 («Сингента»). Серед усіх цих гібридів у «Соф’яннікові» найбільше задоволені Куражем. Споживачам сподобався смак цього огірка.

 

Крім того, на одному міжвузлі він зав’язує від 2 до 10 плодів і не має чоловічих квіток.

 

— Це дійсно скоростиглий гібрид огірка, — каже агроном. — Від масової появи сходів до початку плодоношення рослин 36–44 днів, у зимовий період — 50–54 дні. У плоду м’якуш ніжний, щільний, хрусткий, завдовжки 13–16 сантиметрів й діаметром 3,5–4,0 сантиметрів і масою 120–140 грам без гіркоти. Шкірка у зеленця тонка, темно-зеленого забарвлення, білошипа.

 

Кураж стійкий до комплексу хвороб: справжньої та несправжньої борошнистої роси, кореневих гнилей. Високоврожайний, транспортабельний, лежкий, універсального призначення.

 
 

На цьому тлі вигідно відрізняються червоно-коричневі гібриди Віагра F1 і Наомі F1. Відповідно, їх продають найдорожче. Навесні ціна на них доходить до 80 грн/кг, тоді як у інших — до 60. Восени гібриди реалізують по 20 грн/кг, тоді як решту — по 10. Віагру та Наомі вирощують в теплицях «Соф’яннікова» лише рік, але вже полюбили. На наступний рік директор господарства планує збільшити посівні площі під ними.

 

Обидва гібриди від інших томатів у 3–4 рази відрізняються більшим умістом лікопіну. Структура м’якуша ніжна, зі специфічним томатним смаком. Плоди рівномірно округлі, три-чотирикамерні, червоно-коричневого забарвлення. У Віагри F1 їхня маса 80–100 г, в Наомі до 180 г, щільні. Транспортабельність і лежкість високі.

 

Значний попит мають і сливоподібні томати БТ-7 і Т-34 («Гавриш»). Серед них цікава новинка — гібрид БТ-7 F1, за зовнішнім виглядом — це велика сливка. Суцвіття просте, міцне, компактне із 7 та 8 плодами. Плоди вирівняні, міцні, червоного забарвлення без зеленої плями біля основи. Середня маса плоду 150 г. Дає високий урожай, добре транспортується й лежить.

 

Дуже однорідні за формою та величиною плоди зав’язує гібрид Т-34. Їх на кисті до 10 штук. Томат — середньої величини, м’ясистий, поверхня гладенька, масою 110–120 г. Незрілі плоди з темно-зеленою плямою біля основи. За дозрівання — забарвлення яскраво-червоне.

 
 

— Кожний рік у нас є теплиця, де ростуть «одні експерименти», — розповідає агроном. — У нашому бізнесі висока конкуренція. Змагатися доводиться не лише з українськими господарствами, а й з турецькими виробниками. Найбільш запитувані гібриди випробовуємо у своїх теплицях. Підбираємо оптимальні умови вирощування та визначаємо потенційну продуктивність. Цього року добре себе показали гібриди томатів «Гариша» Ізабель F1, Портос F1. Їх плоди були більшими й мали кращий товарний вигляд, ніж вирощені із центральних регіонів.

 

У «Соф’яннікові» перший рік вирощували такий незвичайний томат, як Ізабель F1. У цього гібрида досить компактне стебло заввишки до 1,20 м, на якому розміщено до 5–6 китиць із плодами. Така генетична особливість наростання стебла цього гібрида зменшує витрати на пасинкування рослин. За такої величини надземної маси рослина потужна. На кожному суцвітті розміщується 4–5 плодів. За формою плід плоско-округлий із розмитою плямою біля основи, червоного забарвлення. Маса плоду 170–400 г, не розтріскуються. Гібрид високоврожайний і транспортабельний.

 

Особливість Портосу F1 — масове дозрівання плодів. На простому суцвітті їх розміщується 4–6. Плоди яскраво-червоні, багатокамерні, вагою 220–280 г. М’якуш ніжний і смачний. Плоди не розтріскуються, транспортабельні. До двох тижнів не втрачають товарного вигляду.

 

Для фермера важливо мати у своєму господарстві не широкий асортимент гібридів, а знайти саме той, що дає високу врожайність і має попит на ринку, — вважає Олександр Соф’янніков.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ