Техніка

Від обробітку до сівби

Від обробітку до сівби

Компанія Maschio Gaspardo вивела на український ринок кілька новинок. Це агрегати для обробки ґрунту, а також комбінований посівний комплекс.

 

 

 

9-корпусний плуг Mirco

 

Новинка на ринку України — напівначіпний оборотний плуг Mirco: 9-корпусна конфігурація дозволяє з максимальною ефективністю експлуатувати трактори 8-ї серії з потужністю двигунів 350–360 к.с. Плуг дозволяє працювати on-land, а це є актуальним для тракторів на гусеничному ходу або зі здвоєними колесами. За роботи on-land менше ущільнюється плужна підошва, що створює умови для кращого розвитку кореневої системи рослин. Усі з’єднання в плугу виконано виключно болтами, тому в разі потреби можна швидко замінити практично будь-який його вузол.

 

З технічних особливостей слід виділити раму перетином 160 × 160 мм і гідравлічне регулювання першого корпусу. Регулювання ширини захвату може змінюватися або гідравлікою, або механічним приводом. Велика відстань між корпусами (105 см) і високий кліренс (90 см) дозволяють працювати на полях із рослинними рештками будь-якого розміру та навіть по цілині.

 

На заході «Агро Тест-драйв 2015», який відбувся 6 серпня в Кіровограді, було представлено плуг Mirco зі смуговими відвалами та кукурудзяними передплужниками. Новинка викликала значний інтерес в аграріїв, продемонструвавши ефективну роботу на тестовій ділянці поля.

 

Дисколаповий культиватор Dracula

 

Ще одна новинка на ринку України — дисколаповий культиватор Dracula із шириною захвату 4–6 м, що являє собою комбінацію дисків і лап для глибокого розпушування. Культиватор дозволяє за один прохід подрібнити й закрити рослинні рештки, зробити поверхневу та глибоку культивацію й підготувати ґрунт під сівбу як зернових, так і просапних культур.

 

Завдяки комбінації передніх дисків, культиваторних лап, вирівнювальної планки та заднього котка культиватор Dracula забезпечує роботу з будь-якими видами пожнивних решток, надає можливість контролювати ступінь ущільнення ґрунту, проводити вирівнювання поля та виконувати ефективний й економний обробіток ґрунту для подальшої сівби. Культиватор Dracula може працювати зі швидкістю до 12 км/год, виконуючи як поверхневий (до 10 см), так і глибокий (до 25 см) обробітки.

 

Подвійні передні дискові борони справляються навіть із пожнивними рештками значних розмірів, викопують кореневі сплетіння, забезпечуючи щільний контакт подрібнених решток із ґрунтом, що веде до їх швидкого компостування. Робоча глибина дискових борін може регулюватися за допомогою гідравліки безпосередньо під час руху трактора по полю.

 

Культиваторна секція Dracula складається з трьох рядів сошників, які призначені для розбивання щільних шарів ґрунту, що забезпечує його аерацію, зменшує ерозію, підвищує родючість, поліпшує водну фільтрацію та зберігає вологу. Нахил сошників спроектовано таким чином, щоб забезпечити краще проникнення культиватора у ґрунт навіть в дуже важких умовах, а великий кліренс рами над поверхнею ґрунту гарантує ідеальне перемішування подрібнених пожнивних решток із ним.

 

Вирівнювальна планка поверхню ґрунту рівною, видаляючи гребені, які можуть залишатися на полі після останнього проходу сошників. Нівелювальні диски закріплено на 4 гумових підвісках, які гарантують роботу машини на постійній робочій глибині навіть під час руху по полях зі значними нерівностями.

 

Зона остаточного обробітку складається з кільцевого котка, що виконує остаточне вирівнювання й ущільнення ґрунту. Оптимальний контакт насіння з ґрунтом — це ключ до успішної сівби, що забезпечує швидку схожість насіння. Крім того, за такого обробітку ґрунт відмінно зберігає вологу.

 

Культиватор має особливо міцну раму (зроблена з профілю 120 × 120 мм). Складана версія машини обладнана 4-ма циліндрами, по 2 на кожний бік, що гарантує роботу на постійній робочій глибині, гасить коливання рами, її кручення, тим самим захищаючи машину від пошкоджень.

 

 

Посівний комплекс Corona 600

 

Для сівби компанія Maschio Gaspardo пропонує комбінований посівний комплекс Corona 600 завширшки 6 м. Для підготовки ґрунту тут застосовані дискова борона, колеса — для вирівнювання поверхні, що дозволяє за один прохід обробити ґрунт на глибину горизонту сівби, вирівняти, висіяти й ущільнити. Дискова борона складається з двох рядів дисків діаметром 510 мм і завтовшки 5 мм. Кожен диск закріплено на незалежній підвісці й обладнано захистом (4 гумових демпфери) від пошкоджень у разі наїзду на перешкоди. Кліренс у 770 мм забезпечує безперервне та безперешкодне проходження ґрунту й рослинних решток. За дисками розташовано ряд із 12 коліс діаметром 1076 мм і шириною 405 мм (405/70-R20). Їхнє завдання — створення оптимально підготовленого насіннєвого ложа.

 

Для розподілу насіння застосовано систему GASPARDO FLEXEED в алюмінієвому корпусі, яка дозволяє точно дозувати норми насіння та добрив, що мають різні за розміром гранули, залежно від ширини та швидкості. Котушки великого діаметра та вал із пальчиками для видалення сторонніх предметів гарантують точний розподіл навіть за великих обсягів висіву та внесення добрив (максимум 350 кг/га насіння та 550 кг/га добрив). Технологія Müller ISOBUS, що застосовується на CORONA у стандарті, дозволяє знизити витрати, зменшити час налаштування й спростити експлуатацію. Це є важливою умовою для документування й аналізу виконаних робіт і впровадження точного землеробства.

 

Посівний комплекс Corona має високу мобільність і продуктивністю завдяки бункеру на 3500 л. Бункер розташовано зі зміщенням уперед, що поліпшує тягові характеристики трактора й дозволяє ефективніше маневрувати на розворотах. Посівний комплекс може працювати на швидкостях 8–15 км/год — це робить його одним із найпродуктивніших у класі. Конструктивні рішення, що застосовані у цьому комплексі, дозволяють йому працювати по вологих ґрунтах без забивання: таких рішень немає в жодного з інших виробників. Для аграріїв це означає, що сівба може виконуватися за оптимальної для рослин вологості ґрунту, що дуже важливо для початкового періоду їх розвитку. Досягається це завдяки дворядному розташуванню висівних секцій, причому, кожна секція кріпиться до окремої балки. Через велику відстань між секціями навіть вологий ґрунт і рослинні рештки легко проходять між сошниками, не налипаючи і не забиваючи їх.

 

 

Говорить експерт

 

Дмитро Давиденко, керівник відділу продажу Maschio Gaspardo Україна

 

Незважаючи на те, що цього року спостерігається спад продажу сільгосптехніки не лише в Україні, а й у США та Європі, наша компанія не зупиняється й далі розвивається. Це виражається в появі нових моделей техніки, які ми виводимо на український ринок. У нашій країні в багатьох галузях економіки спостерігається спад, але в сільському господарстві попри труднощі ми бачимо позитивні зміни. Стабілізація валютного курсу принесла впевненість в завтрашньому дні, а добрі врожаї надихають аграріїв з оптимізмом дивитися в майбутнє.

 

Якщо чесно, ми не очікували, що ринок сільгосптехніки після його падіння на 70% почне відновлюватися так швидко. Це дуже позитивний знак не лише для нас, а й для країни у цілому. Якщо все буде принаймні не гірше, ніж сьогодні, ринок уже наступного року зросте на 30–40%, а 2017 року досягне обороту в 1 млрд доларів. Ураховуючи ситуацію, що склалася, ми бачимо, що нині сільгоспвиробники потребують ефективної техніки, і наші новинки призначено саме для такої роботи.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, вересень 2015 року  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ