Агромаркет

Управління нормою висіву

Управління нормою висіву

 

Зроблено огляд пристроїв для управління нормою висіву насіння, що встановлюються на сучасних сівалках.

Для формування запланованих показників урожайності сівбу культур потрібно здійснювати з відповідною густотою, що встановлюється нормою висіву на сівалках. Проте норми висіву насіння не є постійними: вони залежать від ґрунтово-кліматичних умов, попередників, удобрення, біології сорту й культури землеробства в господарстві. Тому для диференціювання цього показника потрібні спеціальні сівалки, конструкційні особливості яких дозволяють змінювати норму висіву насіння: вона повинна автоматично змінюватися протягом руху посівного агрегата на підставі інформації про його координати, отримані від системи навігації, та даних аплікаційних карт висіву, розроблених на основі визначення фізико-хімічних властивостей ґрунту в окремих точках поля.

Безступінчаста й динамічна зміна норми висіву насіння досягається шляхом застосування на сівалках гідравлічних й електричних приводів висівних апаратів, якими можна управляти за допомогою електронних пристроїв. Автоматизований контроль відбувається на порівнянні заданих значень параметра висіву з його фактичними значеннями. Проте запровадження такої технології з використанням наявних технічних засобів пов’язано з великими трудовими та фінансовими витратами. У зв’язку із цим різні виробники розробили способи та засоби для спрощення й зниження вартості агрохімічного аналізу ґрунту, зокрема, через вимірювання врожайності вирощеної культури на окремих ділянках поля. Для цього, наприклад, зернозбиральний комбайн обладнають пристроєм, який визначає врожайність і покоординатно записує її в бортовий комп’ютер. На основі цих даних, а також даних лабораторної аналітики проб ґрунту, створюється карта внесення добрив і норми висіву насіння, яка далі є підґрунтям для установки у виконавчий механізм посівного агрегата.

 

Розглянемо найбільш адаптовані та поширені на нашому ринку системи диференційованої сівби. Нині існує великий вибір обладнання для сівби з елементами точного землеробства. Деякі виробники застосовують власні розробки, а деякі — експлуатують обладнання інших компаній, що спеціалізуються на цих рішеннях.

 

Väderstad-Verken AB

 

Застосування відповідних пристроїв у базовій комплектації пневматичних сівалок Rapid Väderstad-Verken AB дало можливість до 8% знизити нерівномірність унесення міндобрив і до 0,38% насіння. Система адаптована до глобальної супутникової мережі (GPS). Вона здатна забезпечувати дистанційне керування зміною норми висіву насіння й добрив під час руху сівалки, залежно від інформації карти полів. Система може працювати з програмним забезпеченням основних виробників обладнання: Field Star AGCO, Claas, John Deere тощо.

 

Рис. Система GPS-керування сівалками

Інформація про координати посівного комплексу постійно надходить у центральний сервер, який безперервно формує команди щодо норм висіву, які передаються на виконавчий механізм сівалки. Цей механізм відповідним чином збільшує/зменшує оберти дозувальних елементів норми насіннєвисівних і туковисівних апаратів. Фактична норма внесення насіння та добрив постійно відтворюється на моніторі оператора в кабіні трактора.

 

Типовим прикладом контролю сівби зернових сівалок є використання системи Seed Master Flow, яка визначає інтенсивність потоку насіння (норми сівби) й оцінює її на відповідність установленому значенню, а також виявляє перерви в потоку насіння (стійкість висіву) — інтервали без надходження насіння. Система може контролювати одночасно роботу до 64 сошників, адаптуючись до обладнання різних виробників за допомогою електронних систем Control-Station, E-Control, ISOBUS.

 

Пульт управління Control-Station може дообладнуватися додатковою панеллю, яка допомагає регулювати норму висіву насіння та добрив з кабіни трактора. Це особливо актуально на полях зі значною варіацією родючості ґрунту. Норму висіву можна змінювати ступінчасто на 10% більше або менше за кожного натискання кнопки (+/–) і в будь-який момент можна швидко повернутися до заданої норми висіву.

 

За допомогою терміналу ISOBUS оператор може виконувати потрібні завдання: зберігання інформаційних даних, усунення несправностей, управління на поворотних смугах за допомогою GPS-навігації, налаштування норми висіву та інтервалу між насінням у рядку, відключення функції внесення добрив чи налаштування норми їх унесення.

 

На сівалках Väderstad, які обладнано терміналом ISOBUS, є можливість налаштовувати сівбу та зберігати інші потрібні дані за допомогою терміналу Gateway. ISOBUS і Gateway з’єднуються за допомогою провідникових з’єднань. Сівалки Rapid оснащено системою дистанційного контролю глибини сівби. 

 

Ця система надає можливість механізатору оперативно налаштовувати з кабіни трактора глибину висіву під час роботи незалежно від типу ґрунту. Окремий датчик відображає ступінь виходу штоку циліндра на моніторі пульта типу E-Control. Після регулювання головний циліндр фіксується в новому положенні завдяки двом гідравлічним клапанам. Це забезпечує надійність дистанційного контролю глибини без ризику випадкової зміни заданого значення.

 

Фото. Демонстрація сівби з використанням платного сигналу

 

 

Фото. Широкозахватні посівні агрегати працюють із безкоштовними сигналами точної сівби

 

Kverneland

 

Сівалка Kverneland Accord DG може бути оснащена терміналом Tellus, який сумісний зі стандартом ISOBUS, він також придатний для установлення на інші машини, що сумісні з ISOBUS. Цей пристрій з електронним дозатором ESA сумісний із навігатором GPS. У разі підключення до ISOBUS термінал Tellus/Focus 2 автоматично знаходить блок управління операціями, встановлений на машині. На терміналі Tellus/Focus 2 відображаються дані, отримані від блоку управління операціями, а ряд сенсорних клавіш дозволяє виконувати програмування для повного налаштування, поточного контролю й управління агрегатом. Термінал Tellus/Focus 2 має порт RS 232 для GPS, яким користуються як сервісним інтерфейсом.

 

Уся конструкція системи розміщена в компактному корпусі, який обладнано великим екраном. Ці особливості конструкції забезпечують максимальні зручності під час водіння — легко зчитуються оператором світлодіодні індикатори відхилення від маршруту, забезпечується просте й точне водіння в будь-який час доби, рідкокристалічний графічний дисплей дозволяє бачити поточний стан транспортного засобу та забезпечує оператора інформацією під час розворотів або водінні на криволінійних траєкторіях.

 

AMAZONEN-WERKE

 

Для контролю за технологічним процесом сівалки EDX 9000-TC використано систему, яка складається з термінала управління AMATRON+, кабелів, кріпильного матеріалу та робочого комп’ютера на агрегаті. За допомогою термінала управління здійснюється: налаштування характеристик агрегата, введення даних завдання, його налаштування для зміни висівної норми під час сівби, активізація гідравлічних функцій за допомогою відповідного блоку управління, контроль роботи сівалки під час висіву, контроль рівня наповнення бункерів для посівного матеріалу та добрив.

 

 AMATRON+ визначає: швидкість руху в реальному часі, поточну норму висіву, фактичну наповненість бункерів для посівного матеріалу та добрив, ділянку шляху, який треба пройти до спорожнення бункера посівного матеріалу/добрив, швидкість обертання вентилятора, швидкість обертання розподільних барабанів.

 

Цікавою опцією сівалки AD-P Special AMAZONEN є Comfort-пакет. Пакет включає TwinTerminal 3.0 з дисплеєм 3,2 дюйма. Термінал дає змогу не лише управляти калібруванням, а й уводити отримані дані дистанційно. Доповненням опції є функція спустошення бункера, що полегшує роботу оператора під час заміни посівного матеріалу. Як і в інших посівних машин AMAZONE, які мають сервопривід дозування, AD-P Special можна обладнати функцією GPS-Switch, що автоматично вимикає секції сівалки на поворотній смузі.

 

Інші рішення

 

Сівалки Saphir LEMKEN можуть обладнуватися комп’ютером марки Easytronic або марки Solitronic, що встановлюється в кабіні трактора: це дозволяє оператору легко та швидко підготувати сівалку до сівби та самостійно стежити за процесом. Дискові сівалки Falcon Maschio Gaspardo укомплектовані електронними системами GENIUS. Функції Pre-Start і Pre-Stop усувають втрати, зумовлені затримкою, що властива пневматичній системі під час маневрів на початку та кінці поля. Крім того, системи дозволяють змінювати дозування висіву безпосередньо з кабіни оператора.

 

Комп’ютер зернових сівалок моделі SULKY має всі функції електронної скриньки Ultron із системою MS, а також додаткові функції: може працювати з датчиком GPS; може читати дані з прецизійних систем ведення сільського господарства: Greenstar (John Deere), Fieldstar (Massey Ferguson і Fendt), ProSeries (RDS) Agrotronix тощо. Система автоматичного контролю внесення матеріалів Field IQ сумісна із сівалками John Deere, Kuhn, Bourgault, Case, Flexicol, Kinze та ін.

 

 

Василь Думич, завідувач лабораторії

Василь Паскарик, молодший науковий співробітник

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал “The Ukrainian Farmer”, вересень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ