Овочі-Ягоди-Сад

Велика родина дюків

Велика родина дюків

Більшість українських сортів вишні є міжвидовими гібридами, і це слід ураховувати не лише в агротехніці, а й обираючи напрям застосування майбутніх урожаїв.

 

Як промислова культура вишня сьогодні переживає друге народження. Інтерес до закладання її насаджень пов’язаний з потребами харчової промисловості. Ідеться передусім про технологічні сорти, придатні для механізованого збирання, у яких плоди відповідатимуть типам переробки: заморожена або сушена продукція, соки, желе, цукати чи традиційні компоти або джеми. Знання сучасного сортименту культури допоможе зробити зважений вибір під час проектування саду.

 

Вишня в культурі відома від ІІІ ст. до н. е., а от черешнею смакували ще за 8 тис. років до н. е. — тоді її називали пташиною вишнею. Римляни вперше спробували ці плоди в місті Керасунті, на півночі сучасної Туреччини. Саме від цього міста черешня й отримала свою назву, спільну майже у всіх європейських мовах: латиною — cerasus, французькою — cerise, англійською — cherry. За даними FAO (Food and Agriculture Organization) основні виробники вишні находяться у ЄС. Це Німеччина (до ХІХ ст. Новий рік там зустрічали з живим деревцем вишні), Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Австрія, Франція. В Україні культура є однією з улюблених і оспіваних у фольклорі.

 

Плоди вишні містять 11–22% сухих розчинних речовин, 6–15% цукрів, 2,8% органічних кислот, до 21 мг% вітаміну C, а також каротиноїди, вітаміни В1, В2, В9, РР, легкозасвоювані сполуки калію, кальцію, фосфору, заліза й цинку. Медична норма на одну людину — 6 кг на рік, але високий уміст кислоти в плодах значно обмежує споживання свіжої вишні. Для пожвавлення споживання свіжих плодів дуже вдалим рішенням є гібриди вишні й черешні — дюки, плоди яких менш кислі. Цей напрям культивування вишні в майбутньому цілком здатен підкорити luxury-сегмент ринку свіжих фруктів. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ