Агромаркет

Уникнути шахрайства

Уникнути шахрайства

Про безкоштовні консультації, небачені за врожайністю сорти та інші способи відносно чесного вилучення грошей у сільгоспвиробників.

 

Чого гріха таїти: навіть дуже забезпечені люди полюбляють отримати що-небудь безкоштовно, а що вже казати про тих, у кого бракує коштів. Аграрії теж не виняток. А коли є попит, обов’язково хтось зробить пропозицію.

Усі вже звикли до навали консультантів (по-факту — торгових агентів), які безкоштовно надають консультаційні послуги в надії отримати прибуток від продажу. Хороший «консультант» добре розбирається не лише в технологіях, а й у психології, уміє переконливо говорити та головне — продавати товар. У цьому, звісно, немає нічого кримінального, за одним винятком: якщо товар, який намагається продати консультант, відповідає озвученим характеристикам, а не є відвертим фальсифікатом.
Найчастіше фальсифікують насіннєвий матеріал, засоби захисту рослин і пально-мастильні матеріали.

 

Приклад перший. Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, підготовлюючи площу під садіння суниці, мав зменшити забур’янення шляхом унесення системного гербіциду. «Консультант» порекомендував застосувати спільно гліфосат і дешевий гербіцид групи 2,4Д. Так і зробили. Згодом огляд ділянки показав, що ознаки дії гербіциду видно лише на широколистих бур’янах, злакові ж залишалися непошкодженими: це стало підґрунтям припустити, що сільгоспвиробник має справу із фальсифікованим гліфосатом. Виявити фальшивку вдалося навіть без проведення аналізу ЗЗР. Огляд каністри та контрольне її зважування довели, що кооператив придбав відвертий фальсифікат:

– неоригінальна етикетка;
– на кришці каністри вказана назва іншої компанії, ніж на етикетці;
– вага придбаної каністри значно легша за вагу каністри справжнього гліфосату.

 

Виявити недобросовісного продавця ЗЗР можна за такими ознаками:

– пропонує придбати оригінальні препарати через продавців, які не є офіційними дистрибуторами;
– пропонує «відкат» за придбання товару;
– пропонує товар із непевним походженням (конфіскат, крадений тощо) дешевше за ринкову ціну.

 

Приклад другий. Інформаційні технології дають сучасним пройдисвітам можливість працювати із широкою інтернет-аудиторією. Причому часто продавці фальсифікату відверто та не криючись підсміюються над своїми жертвами. Ось вибрані перли з реклами посівного матеріалу ячменю трансгенного на деяких сайтах:

«Висока врожайність за рахунок довжини колоса ячменю 33 см, а також кількості зерен в ячмені 290 штук, семирядного колоса. За рахунок високого коефіцієнта кущення стебел ячменю кількість стебел в ячмені сорту Dallas становить 18 штук, у цьому полягає його висока урожайність».

Не слід дивуватися неоковирній побудові опису ячменю: цей опис розрахований не на грамотного агронома, а на пошукових роботів: кострубата побудова фрази значно підвищує пошукову релевантність тексту.
Для потенційних покупців у запасі інші аргументи:

– цей сорт канадського трансгенного ячменю можна сіяти 10 років поспіль, оскільки ячмінь не втрачає своїх якостей;
– був виведений у Канаді 2013 року, проходив сортовипробування посухостійкості в суворому кліматі Канади, де середня температура повітря становила +55 С˚ в тіні … проходив сортовипробування посухостійкості в ЮАР, ПАР, Конго, Алжирі, Казахстані, Малаві, Єгипті, Судані;
– морозостійкий (до –18 С˚), стійкий до вилягання та кислотних дощів;
– тощо.

І щоб «дотиснути» клієнта:

– купуємо майбутній урожай по 160 ЄВРО/т;
– у разі сівби від 250 га робимо передоплату в розмірі 35%;
– доставка по Україні безкоштовно.

І за такий чудовий посівний матеріал простять смішні 36 тис. грн за тонну. Однак не поспішайте хапатися за гаманець, щоб потім не прийшлося хапатися за голову!

Семирядний ячмінь?! Суворий посушливий клімат Канади із середньою температурою +55 С˚?! (Насправді клімат півдня Канади близький до клімату півночі Полтавської області.) Сортовипробування в ПАР та ЮАР?!

Цікаво, що Google «насіння ячменю Dallas» знає, а от на пошуковий запит barley seeds Dallas нічого схожого на опис сорту не видає. До речі, минулого року на цьому самому сайті так само — слово в слово продавали насіння ячменю Dunkan.

Проте навіщо нові технології, коли й досі діють напрацювання тисячолітньої давнини? Ще в збірці староіндійських оповідань Панчатантрі (датується ІІІ сто. до н. е.) вказано, що найбільший прибуток у торгівлі приносить обман під час зважування та відмірювання.

 

Приклад третій. Дуже багато аграрії потерпають від недобросовісних продавців ПММ. До того ж часто все відбувається як в бородатому анекдоті:

 

Відвідувач ресторану вивчає рахунок:
– Салат — 5 доларів, гаряче — 20, десерт — 15, пляшка вина — 25, разом — 65. А у вас в рахунку — 110! Як же так це вийшло?
Офіціант з прикрістю:
– Ну, значить, не вийшло!

 

Знаю випадок, коли в супровідних документах на паливо вказали його об’єм майже на кубометр більший, ніж об’єм автоцистерни згідно зі свідоцтвом ДП «Укрметртестстандарт». Ця ситуація, ураховуючи, що покупець зазвичай оплачує ПММ наперед, не така вже й смішна. Доведеться докласти зусиль, щоб повернути свої кошти.

 

***

Однак від усіх цих шахраїв обачний господар ще якось може вберегтися. Як вберегтися від зазіхань держави? Із 1 січня 2015 року втричі збільшена ставка фіксованого сільськогосподарського податку, ба більше — як база оподаткування використовуватиметься нормативна грошова оцінка одного гектара ріллі за станом не на 1 липня 1995 року, а перше січня 2015 року з усіма індексаціями. Фактично виплати за фіксованим сільськогосподарським податком зростуть у понад 10 разів.

 

Фото 2. Так званий ячмінь Dunkan: сходи і під час збирання. Урожайність – 27 ц/га.

 

Фото 3. Скріншоти шахрайських сайтів.

 

 

Олексій Харсун

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2015 року 

  

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ