Техніка

Удосконалення систем обмолоту

Удосконалення систем обмолоту

До певного періоду існувала тенденція щодо утруднення «нутрощів» комбайна, але нині в основному зауважують на удосконаленні наявних конструкцій і технологій.

  

Безперечно, всі системи комбайна важливі, вони так чи інакше впливають на його зручність, продуктивність і економічність. Однак система обмолоту є провідною на шляху врожаю з поля до комори. І від того, чи буде вона ефективною, залежить заробіток фермера.

 

Перед виробниками комбайнів постійно стоять ті самі завдання. Витрати енергії на обмолот потрібно зменшувати, продуктивність, навпаки — збільшувати. До того ж якість обмолоту щонайменше має залишатися на попередньому рівні, а в ідеалі — покращуватися. Зерно повинно ще менше травмуватися. Сам комбайн має бути більш універсальним, підходити практично для всіх культур і налаштовуватися натисканням кількох кнопок на моніторі керування (для топових моделей) або простими рухами й діями оператора (для бюджетних моделей).

 

Кожен виробник намагається зробити свої дітища конкурентнішими, і це можливо лише за умови їх технічного удосконалення. Причому удосконалення ці полягають в постійній боротьбі між якістю обмолоту, продуктивністю й економічністю. Коли поліпшується один параметр, зазвичай погіршується інший, і навпаки. Треба постійно знаходити золоту середину, і це завдання для системи налаштування. Багато хто пропонує автоматичні системи, які працюють самостійно, практично без участі оператора. Наприклад, компанія John Deere пропонує інтерактивну систему налаштування комбайна (ICA). Вона приймає інформацію з усіх основних датчиків комбайна й завдяки певному алгоритму пропонує оптимальні налаштування, виходячи з того, перевагу чому надасть оператор — продуктивності чи мінімальним втратам. Налаштування виконується легко та швидко за допомогою дисплея із сенсорним екраном. За наявності зв’язку із сервером системи JDLink оператор може отримати рекомендації від свого дилера щодо налаштувань виходячи з поточних умов. До речі, вже з’явилася друга версія цієї системи, яка оптимізує не лише втрати, а і якість зерна.

 
 

Інші виробники теж ідуть шляхом удосконалення системи налаштувань. Тепер оператору не треба бігати біля комбайна й вручну змінювати налаштування. По-перше, це збільшує ймовірність помилки, бо спрацьовує людський чинник. Друга перевага — економія часу. Оператор змінює налаштування й одразу ж бачить результати — як змінилась якість обмолоту. Якщо якість, як і раніше, незадовільна, можна й далі змінювати налаштування. Все це можна робити практично на ходу — під час роботи.

 

Водночас слід ураховувати, що система автоматичного налаштування збільшує ціну комбайна, і багатьом фермерам це не дуже подобається. Коли кількість культур в господарстві невелика й змінювати налаштування потрібно рідко, фермери погоджуються користуватися простішими конструкціями. Наприклад, у деяких виробників є моделі комбайнів зі змінними решетами та підбарабаннями під різні культури. Власники не вбачають жодних проблем в тому, що потрібно інколи їх міняти.

 

Невпинний розвиток роторів

 

І далі розвиваються роторні системи обмолоту. Виробники намагаються зробити їх більш універсальними, щоб обмолот зернових культур відбувався не гірше за просапні. Для цього їх обладнують новими системами додаткових налаштувань. Наприклад, ротор Variable Stream в комбайнах John Deere серії S може змінювати пропускну здатність завдяки рухомим напрямним з електроприводом. Це дозволяє зменшувати енергоспоживання через менший час перебування соломи в барабані. Схожа система є в і роторах комбайнів CASE IH Axial Flow.

 

Оскільки роторні комбайни часто працюють із високопродуктивними культурами, нерідко виникає перевантаження ротора. Це призводить до пошкодження зерна та погіршення якості соломи. Розв’язати проблему спеціалісти John Deere змогли вкрай просто — зробили систему, яка автоматично регулює відстань від барабана до підбарабання.

 

Ефективність на схилах

 

У комбайнах Claas Lexion 700 застосували нову систему 4D-очищення зерна. Суть її полягає в тому, щоб нівелювати погіршення очищення зерна під час руху комбайна по поздовжніх і поперечних схилах. Річ у тім, що під час руху бічним схилом зерно з ротора висипається на решета нерівномірно — на один бік. На поздовжніх схилах зерно знову ж висипається більше на передню або задню частину решета, що також зменшує ефективність очищення.

 

В системі 4D-очищення працює певна кількість заслінок на підбарабанні ротора. Наприклад, на бічному схилі закриваються заслінки, які розташовані знизу, й відкриваються ті, що зверху. Заслінки ротора закриваються від передньої частини до задньої по ходу руху, відкриваються — від задньої частини до передньої. Під час руху на підйом знижується частота обертання вентилятора, нижнє решето відкривається більше. Під час руху на спуск частота обертання вентилятора підвищується, а нижнє решето закривається більше.

 

Система 4D-очищення інтегрована в CEMOS Automatic, працює повністю автоматично й не потребує додаткової уваги оператора (зрозуміло, оператор в будь-який момент має змогу втрутитися в її роботу або відімкнути систему).

 

Схожа система працює у клавішних комбайнах New Holland серії CX. За допомогою соломотряса Opti-Speed комбайн автоматично налаштовує швидкість клавіш, щоб вона відповідала максимальній пропускній здатності для пшениці, кукурудзи, ріпаку або рису. До того ж легкозмінні секції підбарабання дозволяють звести до мінімуму час налаштування на різні культури.

 

На додаток до цього система автоматично уповільнює рух клавіш соломотряса за руху вгору й пришвидшує під час руху вниз. Також відповідно до поздовжнього нахилу змінюється швидкість обертання вентилятора. Решітний стан із системою автоматичного вирівнювання компенсує боковий нахил комбайна до 17%, а також запобігає скупченню зернової маси під час розворотів у кінці поля, що забезпечує її рівномірний розподіл й ефективне очищення зерна.

 

Продуктивне очищення

 

Якість зерна не менш важлива, ніж відсутність втрат. У цьому напрямі виробники йдуть шляхом рівномірного розподілення зернової маси, збільшення площі решіт і відповідного розподілення повітряних потоків. Як приклад можна навести зерноочисну систему Even Max від компанії John Deere. Рівномірність розподілення зерна під час руху по схилах (до 7° на підйом і спуск) забезпечується чотирма подавальними шнеками. Через них проходить до 80% зерна, особливо це ефективно в разі збирання вологого ріпаку. Шнеки самоочисні, що дозволяє скоротити техобслуговування. Вентилятор подає великий обсяг повітря на високій швидкості під переднє решето в місце найбільшого навантаження зерна. Полова та легкий матеріал видуваються з машини й відбувається попереднє очищення зерна до 50%, тому верхнє решето працюватиме ефективніше.

 

Контроль потоку маси

 

Система автоматичного контролю потоку маси — ще один «помічник» механізатора на комбайні LEXION 700, який бере на себе контроль за потоком маси від жатки до подрібнювача соломи. Це дозволяє досягти максимальної продуктивності й водночас уникнути критично високих навантажень за великого потоку маси. Іншими словами, система допомагає механізаторові виявити неправильні налаштування та/або порушення потоку завчасно, що забезпечує оптимальний режим експлуатації комбайна. Для цього ж під час роботи система здійснює постійний контроль і порівняння швидкостей обертання двигуна, молотильного механізма APS та системи сепарації залишкового зерна ROTO PLUS. У разі виникнення проблеми похила камера, приставка та система вивантаження зернового бункера негайно й автоматично блокуються, рух комбайна уповільнюється, але не припиняється.

 

Технологічність комбайнів відрізняється доволі суттєво, і це позначається на їхній ціні. Системи обмолоту й надалі удосконалюватимуться, і їх розвиток буде спрямований на збільшення продуктивності й економічності. Проте все це буде не безкоштовно. Кінцевий споживач буде змушений платити за ефективну техніку, оскільки в останні роки йде боротьба за зниження собівартості сільгосппродукції.

 

 

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ