Агромаркет

У ногу з часом

У ногу з часом

Нині фахівці IT-сектору здатні запропонувати інтегровані рішення для кожної ланки харчового ланцюга. Чи готовий агробізнес?

 

Технологічні рішення в агрогалузі, що здавалися раніше мало не футуристичними, нині є цілком звичною буденністю. Господарства послуговуються дронами та роботизованими системами поливу, використовують різного роду сенсори й передове програмне забезпечення. Досягнення IT дедалі глибше проникають у сільгоспвиробництво й стають незамінними для тих, хто прагне встигати за динамікою ринку та крокувати в ногу з часом. Що на нас чекає у найближчі десятиліття?

 

 

«Конкуренція диктує свої умови — виживають лише найефективніші компанії, що оптимізують витрати й максимізують прибутки», — наголосив Юрій Петрук, голова асоціації AgTech Ukraine, репрезентуючи високі технології аграрній спільноті на виставці АГРО-2017. Цьогоріч під одним дахом на AgTech Forum 2017, присвяченому високим технологіям для агросектору, зібралися представники прогресивних агропідприємств і зацікавлених венчурних фондів. Ознайомитися з новітніми розробками українських ІТ-спеціалістів і поспілкуватися з потенційними партнерами в Київ прилетіли гості з Австрії, Ізраїлю, Канади й Нідерландів. У панельній дискусії заходу взяли участь високопосадовці та представники дипломатичних представництві.

 

Елізабет Соловйов, торговий аташе Держави Ізраїль в Україні, розповіла про програми державної підтримки технологізації агросектору та про інвестиції в наукові розробки й R&D центри. Каролін Спаанс, радник посла з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні, — про державну політику й інвестиції в дослідження та програми підтримки стартапів у Нідерландах, про успішний розвиток агроінновацій. Про бізнес-ініціативу для реальної взаємодії ІТ-сфери та передових агрокомпаній в Україні розповів Сергій Тихонов, технічний директор проекту Agro Core. Він, зокрема, наголосив, що майбутнє агросектору, як і в будь-якому іншому бізнесі, — за інтеграцією технологій і централізованим управлінням, а на ринку залишатимуться лише ті компанії, що вміють швидко трансформуватися й готові до співпраці.

 

Володимир Бабій, заступник керівника управління з питань інформаційних технологій групи компаній UkrLandFarming, поділився практичним досвідом запровадження низки телеметричних технологій (контроль роботи й переміщення техніки, облік пального, використання метеостанцій, контроль роботи причіпного обладнання, моніторинг збирання врожаю) та найпоширенішими проблемами, які вдалося ідентифікувати й мінімізувати з їх допомогою. Максим Єрещенко, директор компанії MicroTronic, розповів про застосування активних радіоміток для ідентифікації причіпної техніки та «своїх» машин для відвантаження врожаю з комбайнів на прикладі АФ «Світанок». Згадав і про хитрощі, до яких вдаються недобросовісні працівники, намагаючись обійти технологію, та методи боротьби з ними. А Дмитро Сурду, засновник компанії Kray Technologies, репрезентував можливість унесення пестицидів за допомогою промислового дрона-обприскувача. Михайло Куценко, менеджер по роботі з партнерами компанії SAP в Україні, розповів про можливості програмного комплексу як інноваційної платформи для трансформації агробізнесу. Власне, якщо ставитися до агробізнесу як до цілісної замкненої системи — food value chain, — фахівці IT-сектору здатні запропонувати інтегровані рішення для кожної ланки цього харчового ланцюга. Такий інструмент може ефективно об’єднувати людей, техніку й процеси в IT-системі агрохолдингів і великих господарств. І цей тренд неможливо ігнорувати тим компаніям, що хочуть бути прибутковими в часи, коли швидкість ухвалення рішень стає критичним чинником успіху.

 

Звісно ж, запроваджуючи ІТ-технології, важливо це робити правильно. Передусім — перетворити свій сайт на повноцінний канал для продажів і правильно підводити клієнтів до покупки за допомогою цифрових інструментів (таким досвідом поділився керівник відділу маркетингу ТД «Соєвий вік» Павло Горбачов), а також розширювати знання ринку про інновації (про побудову цифрових каналів для комунікації з клієнтами розповів Олексій Долгодушев, керівник групи Digital-маркетингу компанії Syngenta). До слова, для малих і середніх фермерів цьогоріч запускається безкоштовний онлайн-інструмент, що полегшуватиме отримання кредитування й фінансування. Як пояснила Людмила Тимошенко, консультант IFC і партнер проекту Agri Analytica, ця програма допомагатиме автоматизувати створення бізнес-планів і розраховувати фінансові показники на основі фактичних виробничих даних. Олександра Барашко, менеджер із розвитку бізнесу компанії Luxoft, репрезентувала бачення глобального ринку AgTech з погляду розробників програмного забезпечення та розповіла про розробки програмних продуктів для відомих брендів техніки й виробників насіння. А Сергій Рижков, директор ІТ-департаменту компанії «Прогресивні Ферми», представив спільноті системи автоматизації керування раціоном ВРХ. До речі, вже є реальні приклади застосування цієї технології на фермах, де система забезпечила вирівнювання перепадів продуктивності та приріст надоїв.

 

Тим часом у демозоні форуму було репрезентовано низку високотехнологічних проектів. Зокрема, публічно був презентований перший у світі дрон — обприскувач промислового призначення для хімічної обробки польових культур. Проект-переможець Всеукраїнського Хакатону Аграрних Інновацій 2017 представив установку для генерації води з повітря з прогнозованою продуктивністю. Також охочі могли ознайомитися з роботою аграрної онлайн-біржі, скористатися даними публічної інформаційної бази використання зeмeль сільгосппризначeння чи випробувати в дії мобільний експресаналізатор харчових продуктів на наявність токсинів. Експозицію доповнювали стенди компаній із телеметричним обладнанням і метеорішеннями, а також цілий парк різноманітних дронів і презентації корпоративних програмних рішень.

 

«Ефективне втілення технологічних рішень у виробничі процеси може відбуватися лише за умови партнерства між державою, бізнесом і розробниками новітніх технологій», — переконана Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики й продовольства України з питань європейської інтеграції. За її словами, Україна має запозичити досвід тих держав, які є надзвичайно успішними саме у сфері високих технологій в аграрній галузі. Тож на часі створення інноваційних агрохабів чи технологічних агрокластерів, які будуть зосередженням ідей, нових підходів в агробізнесі та рушіями прогресу в аграрному секторі та в економіці загалом.

 

 

газета “АгроМаркет”, липень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ