Агромаркет

Вибираючи свій варіант

Вибираючи свій варіант

Що потрібно знати про планування податкового навантаження та мінімізацію юридичних ризиків на старті роботи агробізнесу.

  

Нехай там який земельний банк у вас в обробітку, на старті роботи агробізнесу, як і надалі, питання з питань — як грамотно оптимізувати податкове навантаження, або хоча б не переплатити податків там, де можна законно на них заощадити.

 

Єдиний податок четверта група, що звільняє від обов’язку сплачувати податок на прибуток, земельний податок, надає пільгу по податку на нерухомість, недоступний у перший рік (рік створення) вашого підприємства. Слід цілий рік відпрацювати так, щоб виручка від постачання сільгосппродукції була на рівні 75% і більше від усіх фінансових надходжень. Ну й звісно, має бути адекватне співвідношення зареєстрованого права оренди (іншого користування) на землю, з тією землею, що з певних причин не може бути зареєстрована, або ж із цим виникають труднощі.

 

Постає логічне запитання: з якою системою оподаткування працювати весь цей рік. Звісно, можна було вчинити розумно й створити компанію в середині або під кінець року. В такому разі ви могли б перебувати на загальній системі оподаткування, закуповуючи всі потрібні виробничі засоби й формуючи свої витрати, а в лютому наступного року перейти на єдиний податок четверту групу й спокійно продавати сільгосппродукцію, не сплачуючи податок на прибуток. Утім, із багатьох причин компанії створюють і на початку року. То як у такому разі грамотно спланувати свої витрати на податки?

 

На старті можна застосовувати або загальну систему оподаткування, або єдиний податок третю групу, або спробувати скористатися пільгою податку на прибуток.

 

Загальна система оподаткування

 

Тут, як мовиться, нічого нового. Податкова ставка 18% від вашого доходу мінус витрати. Основні нюанси полягають в такому: в ідеальному світі витрати мають перевищувати ваші доходи від продаж (бо ж хоч щось з агропродукції продати таки потрібно) для того, аби перейти на четверту групу (податкова негативно ставиться до ситуації, коли продажі взагалі відсутні). В не ідеальному світі ми рекомендуємо враховувати ту обставину, що з чистого доходу все ж таки доведеться сплатити податок на прибуток. Як для підтвердження сформованих витрат, так і для підтвердження сум податкового кредиту концептуально важливо мати всі первинні бухгалтерські документи. І вони не обмежуються договором, актами, податковими й видатковими накладними. Потрібно мати всі документи, на які є посилання в договорах. На практиці в аграріїв виникають труднощі з наданням сертифікатів якості й технічної документації. Особлива увага до документів, які підтверджують рух товарно-матеріальних цінностей (товарно-транспортних накладних, залізничних накладних, коносаментів). Єдиний варіант, коли їх може не бути, — якщо до вас перейшло право власності на тонни агропродукції через складське свідоцтво. В усіх інших випадках слід обов’язково підтвердити переміщення продукції. Якщо у підприємства є свої авто, то обов’язково треба оформлювати відрядження на працівників — мають бути накази на відрядження, кошторис витрат, звіт про використання коштів.

 

Рекомендуємо звернути увагу на правильність заповнення таких документів. Окрім дотримання всіх формальностей, треба подбати про те, щоб дані відповідали реаліям. Скажімо, транспортний засіб перевізника повинен мати технічну можливість транспортувати вашу продукцію. Простими словами, автомобіль «Лада» не може перевезти з Тернополя до Одеси навіть тонну пшениці… а на практиці буває й таке.

 

Отже, головне правило для загальної системи на першому році роботи компанії — більше купуйте виробничих факторів, контролюйте ваші витрати й доходи та скрупульозно оформляйте та вимагайте від контрагентів усі первинні документи.

 

Єдиний податок третя група

 

На старті бізнесу цей варіант може суттєво заощадити ваші гроші: ви не сплачуєте земельний податок і податок на прибуток. Умови перебування на третій групі єдиного податку є такими:

 

1) річний дохід не більше як 5 млн грн;

 

2) відсутні вимоги щодо кількості працівників і розміру заробітної плати;

 

3) існує обмеження за видами діяльності, але таке обмеження зазвичай не стосується агропідприємств.

 

Заяву на застосування третьої групи потрібно подати не пізніше як за 15 календарних днів до початку нового кварталу. Втім, аби обійти це правило, варто подавати заяву на застосування спрощеної системи під час реєстрації компанії. Аналогічно й щодо застосування ПДВ. До початку створення компанії слід чітко визначитися, яку систему оподаткування плануєте застосовувати, а якщо вам вигідно стати платником ПДВ, то з якого саме періоду. Ці дрібні нюанси обов’язково мають бути прораховані наперед.

 

Ставка 0% із податку на прибуток

 

Для застосування цього варіанта необхідно, щоб підприємство:

 

1) мало річний дохід не більше як 3 млн грн і протягом 2017 року не перетнуло цей ліміт;

 

2) заробітна плата працівників ФГ має становити не менше як дві мінімальних заробітних плати на одного працівника (3200 грн — одна мінімальна ЗП, тобто вона має бути 6400 грн і вище);

 

3) є обмеження за видами діяльності. Головні — підприємство не може експортувати продукцію й здійснювати оптовий продаж. Тобто реалізація сільгосппродукції має йти на кінцевих споживачів у невеликих обсягах.

 

Як зберегти єдиний податок четвертої групи

 

Мова, зрозуміло, про наступні звітні періоди. Важливо — оформлення відносин із працівниками та контрагентами. Останнім часом спостерігається активність інспекції з праці, штрафи якої за порушення трудового законодавства є доволі високими, а інформація щодо результатів перевірки може надаватися податковим органам.

 

Тому потрібно укладати з реальними працівниками трудові договори, із сезонними — строкові трудові договори. Тим паче, що коли роботодавець — юридична особа, то податкове навантаження як у трудових відносинах, так і цивільно-правових угодах однаковісіньке.

 

Для податкових цілей у штаті агропідприємства мають бути перебдачені посади агронома, тракториста, комбайнера (якщо у власності підприємства є відповідна техніка або ж її беруть в оренду) тощо. Від контрагентів слід вимагати всі первинні документи щодо продукції та щодо самої компанії. Це дозволить мінімізувати роботу з компаніями, що мають сумнівну репутацію, працюють із «податковими ямами» або самі є такими.

 

1 Якщо підприємство вже перебуває на четвертій групі, то слід розуміти, що надання сільгосппослуги не враховуються до питомої ваги 75%. Їх урахування може бути лише в разі реорганізації підприємства.

 

2 Сплачуючи якісь податки наперед, а таке часто роблять підприємці на прохання податківців, у частині ПДФО варто подати завчасно заяву про зарахування таких коштів у рахунок ПДФО на майбутні періоди. Дрібниця, але якщо ви цього не зробите, то у вас «світитиметься» податковий борг, і ви не підтвердите статус платника єдиного податку четвертої групи.

 

3 Має бути однакова звітність і дані для всіх органів державної влади. Дуже просте правило, яким часто нехтують і це призводить до того, що в сільської ради одна інформація по земельному банку, а в податкових органів зовсім інша. Наслідки не надто оптимістичні — недоплата єдиного податку четвертої групи.

 

4 Передавши земельну ділянку в суборенду, ви сплачуєте за таку землю земельний податок, бо не використовуєте її в сільгоспдіяльності. Якщо ви передаєте в оренду нерухомість сільгосппризначення, за неї слід сплатити податок на нерухомість. Нехтування такими нюансами призведе до наявності податкового боргу, що є перешкодою для підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи. Важливо щоб на 1 січня кожного року підприємство не мало жодних боргів перед державним бюджетом.

 

5 Отримуючи поворотну фінансову допомогу, слід контролювати строки її надання. Якщо строк договору закінчився, а кошти не повернуті, то такий фінансовий дохід може суттєво вплинути на розрахунок питомої ваги, а саме враховується як дохід від постачання не сільгосппродукції.

 

Таким чином, на початку організації агропідприємства варто визначитися з «тимчасовою» системою оподаткування на перший рік роботи. Після переходу на єдиний податок четверту групу потрібно враховувати всі дрібні моменти, адже податківці можуть як і не підтвердити ваш спеціальний податковий режим на наступний рік, так і скасувати його дію зі зворотною силою, що означає, що за минулі роки, де використовувався єдиний податок четверта група від чистого доходу, який абсолютно не контролювався підприємцем, слід буде сплатити податок на прибуток, а також сплатити й земельний податок, і податок на нерухомість з усіма штрафами та пенею за весь період прострочення.

 

Андріана Мартинів, юрист

газета “АгроМаркет”, липень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ