Овочі-Ягоди-Сад

Томати з Утконосівки

Томати з Утконосівки

Село Утконосівка Ізмаїльського району Одеської області вважається томатною столицею краю. Тут майже в кожному дворі є теплиця, із сотки якої отримують до 1,5 т плодів.

 

Природні умови й традиції

 

Утконосівка розташована на березі Придунайського озера Катлабуг. Прісна вода, а також клімат зі спекотним літом і м’якою зимою сприяли розвитку овочівництва. У селі розташована сортодослідна станція, був овочівницький колгосп. У 1960-х роках на березі лиману колгосп збудував п’ять насосних станцій, а за кошти населення проклали водогони для поливу та господарських потреб. Томати, перці, ранню капусту, виноград вирощували у відкритому ґрунті. Із середини 1980-х тут почали з’являтися перші плівкові теплиці на дерев’яних каркасах. Зараз на знімках із космосу все село складається з білих рисок приватних теплиць.

 

Частина власників спеціалізується на вирощуванні ранньої капусти та перців, частина — на томатах.

 

Використовують голландські гібриди та молдовські сорти. Колишній колгоспний агроном Михайло Стратила — типовий утконосівський господар. Тримає 15 соток неопалюваних теплиць, де вирощує томати тираспольської селекції.

 

Теплиці

 

Теплиці Михайла Стратила збудовані на металевому каркасі. Коли розпадалося тепличне господарство в сусідній Кам’янці, труби опалення звідти задешево продавали кілометрами. Михайло Стратила одним із перших в селі зробив теплицю на металевому каркасі з цих труб, одним із перших установив крапельне зрошення.

 

Три теплиці площею від 3 до 5 соток мають висоту 3,3 м, ширину — 10,5 м. Накриті споруди 120-мікронною плівкою українського виробництва, яку використовують четвертий сезон поспіль, згортаючи на осінньо-зимовий період. Попередня плівка витримала вісім років експлуатації. Торці теплиці зроблені з двох плівкових полотнищ, які можна опускати для провітрювання.

 

Сорти

 

Утконосівські господарі в опалюваних теплицях працюють із високорослими голландськими гібридами, які плодоносять до пізньої осені. Зазвичай їх вирощують другою культурою після ранньої капусти. Михайло Костянтинович займається лише ранніми детермінантними помідорами. Вирощує тільки один сорт — Примадонна. Він дає округлі плоди інтенсивно-червоного кольору з носиком, смачні й транспортабельні. Рослини мають висоту до 1,3 м, формують до п’яти китиць.

 

 
Традиційна теплиця                                                                                                         Томати Примадонна

Підготовка

 

Теплицю під майбутній урожай починають готувати одразу після завершення попереднього сезону. Видаляють старі рослини, приміщення дезінфікують, плівку згортають на один бік і фіксують там до весни. Завдяки цьому її не так сильно пошкоджує сніг та ультрафіолет. Під осінь вносять у ґрунт перегній або перепрілий пташиний послід і орють мотоблоком.

 

Вирощування розсади

 

Насіння сорту Примадонна має схожість 50–60%. Його висівають на початку січня в розсадні ящики, розміщені на стелажах напівзаглибленої розсадної теплиці. Це приміщення опалює твердопаливна плита, димові канали від якої прокладені на підлозі. Через 40 днів сіянці пікірують у пластикові 300-грамові стаканчики. Перед цим у дні ємностей роблять дренажні отвори розпеченим шилом. У півлітрові горщики висаджують по дві рослини.

 

Стаканчики наповнюють сумішшю з трьох частин дернової землі, однієї частини перегною і однієї частини торфу. Земля в Утконосівці лужна, тож не страшно, якщо торф матиме невелику кислотність.

 

Розсада в горщиках росте півтора місяця. Штучного досвічування при цьому не застосовують.

 
Баки для добрив                                                                                             Система фертигації

 

Висаджування в теплицю

 

В останні дні березня — у першій декаді квітня розсаду томатів висаджують у теплицю. Рядки здвоєні, відстань між ними становить 60 см, між рослинами в рядку — 40 см, ширина проходів між рядами — 80 см.

 

До кожної рослини прокладено дві стрічки: одна — для крапельного зрошення, інша — для фертигації. Отвори в них забиваються, незважаючи на фільтри.

 

Рослини підв’язують не вертикальним шпагатом, як у більшості теплиць, а традиційно — до очерету. Вважають, що навантажені 3–4 кілограмами плодів рослини по тростинах не сповзають, на відміну від шпагату.

 

На випадок весняних приморозків у теплиці передбачене аварійне опалення: по центру підвішені металеві труби, в кінець яких вставляють газові форсунки і гріють теплицю холодними ночами. Також підпалюють солому, поливають її водою й роблять димо-парову завісу. Пар забирає тепло від вогню, а коли конденсується, виділяє тепло й не дає замерзти рослинам.

 

Догляд та захист

 

Для профілактики фітофторозу рослини три-чотири рази обробляють Ридомілом або Квадрісом рекомендованою для закритого ґрунту концентрацією.

 

Основний шкідник — городня совка — з’являється, як починає квітнути акація. У цей час томати обробляють піретроїдами за науковими нормами.

 

Для запилення щоранку стукають по дротах, до яких прив’язані томатні підпори. Пилок осипається і запилює квіти. Інші господарі для цього використовують фітогормони, а у великих теплицях — спеціальних бджіл і джмелів.

 

Бур’яни полють вручну.

 

— Деякі господарі пускають 5–6-тижневих гусят у теплицю, вони вищипують всю траву і не чіпають помідорів, — розповідає господар. — Коли перше покоління гусят підростає і починає псувати помідори, запускають молодших. Так до кінця сезону контролюють бур’яни без використання людської праці.

 

Листя під сформованими китицями томатів обламують. Зазвичай залишають на рослинах до 5 китиць.

 

Макроелементи (азот, фосфор, калій) Михайло Стратила вносить із простими добривами, які розчиняє у воді, зливає осад і ежектором вводить у систему фертигації. Дози підбирає, спостерігаючи за розвитком рослин. Якщо листки світлі, рослині не вистачає азоту. Якщо вони мають пурпуровий відтінок, не вистачає фосфору й калію. Два основні підживлення нітроамофоскою проводять перед початком достигання. Перед дозріванням збільшують дозу калію, щоб покращити перетворення крохмалю на цукор. Калійну селітру вносять із розрахунку 1 г на кущ. Також використовують органо-мінеральні добрива: гумат калію, гумат калію з мікроелементами. Мікроелементи бор, цинк, марганець та магній вносять залежно від фази розвитку рослин. Нестачу того чи того елемента визначають за зовнішнім виглядом рослини.

 

Коли починається дозрівання, підживлення та обробки припиняють.

 

Збирання врожаю

 

На початку червня починають збирати врожай, а закінчують на свято Петра й Павла, 12 липня. Томат Примадонна формує від 25 до 40 томатів на рослині, по 10–12 штук на китиці. Плоди достигають по черзі, тому не обламують китиць. Із квадратного метра отримують 15 кг томатів.

 

Урожай продають оптовикам, які розвозять його по всій Україні. Раніше багато експортували в Росію. До 2014 року з Утконосівки у сезон вивозили щодня 8–10 фур помідорів.

 

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, липень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ