Техніка

Солома як екстраприбуток

Солома як екстраприбуток

Компанія Krone показала в роботі всю лінійку прес-підбирачів та перший у світі мобільний заготівельник пелет Premos 5000, що додадуть вартості вашому врожаю соломи.

 
 

Сімейний бізнес Krone з виробництва сільськогосподарської техніки розпочався у 1906 році з машин для різних операцій, проте з часом сконцентрувався на виробництві професійної техніки для заготівлі основних кормів ― «зеленої» лінії, як називають її представники Krone. Повна виробнича лінійка техніки Krone охоплює дискові косарки, роторні ворушилки, роторні валкоутворювачі, самозавантажувальні причепи, прес-підбирачі великогабаритних тюків та рулонні, самохідну високопродуктивну косарку-плющилку Big M та кормозбиральний комбайн Big X. Завдяки правильному співвідношенню інновацій, ноу-хау, досвіду й орієнтованості на клієнта фірма Krone по праву належить до провідних німецьких виробників сільськогосподарської техніки ― надійних, високопродуктивних машин та агрегатів класу преміум і HI-END. Компанія в змозі задовольнити потреби кожного клієнта, будь то малий фермер чи велике господарство, та підібрати оптимальне рішення для заготівлі корму чи виробництва біогазу залежно від обраної технології, наявного парку техніки, умов та площ господарства тощо. За останні десятиліття як піонер у своїй галузі фірма Krone представила передові розробки техніки, адже сучасні сільськогосподарські технології є найважливішою умовою розвитку продуктивного і прибуткового сільського господарства.

 

У рамках спільного семінару компанії Krone та Lemken 21–22 червня 137 журналістів із 27 країн світу відвідали містечку Шопронхорпач, що в Угорщині. Представників ЗМІ привітали власник Krone Бернард Кроне та новий генеральний директор Krone (сільгоспмашини) Мартін Аїнг. Крім подяки всім присутнім за інтерес до заходу розповіли про сьогоднішню ситуацію на ринках сільськогосподарської техніки як в Німмечині, так і в світі в цілому, підбили підсумки минулого та першого півріччя поточного сезону. Щодо прогнозів фінансових результатів поточного року пан Аїнг повідомив про очікування, аналогічні минулому року ― оборот на рівні 550 млн євро, уточнивши, що ціни на молочну продукцію низькі, проте спостерігається певне зростання сектора виробництва біогазу та біопалива.

 

Фахівці Krone поділилися власними науковими дослідженнями під час презентації «Менеджмент соломи». Цікавим є факт, що сумарний урожай соломи в Європі (включно з Чорноморським басейном та Балканами) становить близько 215 млн т на рік, а Україна посідає 3-тє місце (приблизно 27,5 млн т). В оптимальних умовах, за урожайності високоякісної пшениці на рівні 80 ц/га, врожай соломи становитиме приблизно 46 ц, з яких можна відновити близько півтонни гумусу та отримати такі мікроелементи: азот ― 24 кг, фосфор ― 14 кг, кальцій (50%) ― 34 кг, магній ― 9,6 кг, ― що в грошовому еквіваленті в перерахунку на вартість добрив складає близько 80 євро з гектара. Якісне та вчасне збирання соломи з поля додасть таких переваг, як: економія енерговитрат; зменшення грибкових захворювань та плісняви; легший ґрунтообробіток; якісний врожай, придатний для застосування на корм, підстилку, покриття, ізоляцію, для переробки на целюлозу та як біопаливо, в тому числі і на продаж. У свою чергу, техніка Krone є ефективним рішенням для збирання соломи.

 

Під час демонстрації техніки на експозиції та в роботі Володимир Марков, спеціаліст відділу технічного маркетингу Krone, поділився всіма технічними можливостями представлених прес-підбирачів, розповів, для яких умов кожна конкретна модель є найбільш оптимальною та фінансово ефективною. Було представлено 14 моделей.

 

Серія Bellima була представлена моделлю F130, що є оптимальним рішенням для невеликих господарств.

 

Прес-підбирачі серії Fortima F 1600MC ― ідеальне високопродуктивне рішення для збирання великої кількості соломи ― завдяки константній камері закритого типу забезпечує отримання рулонів діаметром 1,55 м, а більш універсальна Fortima V 1800 MC зі змінною камерою пресування використовується як на сінажі, так і на соломі, з можливістю пресування рулонів діаметром від 1,0 до 1,8 м.

 

Найчисленнішою є серія Comprima (14 моделей), яку доповнюють 4 моделі серії Comprima X-treme (для інтенсивного використання в екстремальних умовах). Моделі пропонуються зі змінною камерою пресування (як у представленій V 180 XC, рулони від 1,0 до 1,8 м), з константною камерою ― F 125XC (рулони 1,25 м), та з напівзмінною камерою пресування (рулони від 1,25 до 1,5 м) в моделі CF 155 XC. Навіть у моделях цієї серії з константною камерою пресування відбувається з більшою щільністю завдяки пасово-планчастому транспортеру NovoGrip, що є органом обертання та ущільнювання.

 

Розробки рулонного прес-підбирача з обмотувальним модулем, який міг би працювати в режимі нон-стоп, проводили різні компанії з 60-х років минулого століття, проте інженери Krone перші в світі змогли реалізувати цю ідею в рулонному прес-підбирачі з обмотувальником ULTIMA, що отримав золоту медаль на виставці «АГРТЕХНІКА 2011». NonStop прес-пакувальник з напівзмінною камерою пресування дає змогу отримувати рулони діаметром від 1,25 до 1,5 м.

 

У новому тюковому прес-підбирачі Big Pack 870 HDP (ХС) Multibale компанія Krone реалізувала низку рішень, що роблять цю машину універсальною та закривають пробіл в лінійці між прес-підбирачами високої щільності пресування HDP та традиційними прес-підбирачами габаритних тюків. У цій машині втілено рішення, що дає змогу на полі пресувати великі мультитюки (патент Krone), які в господарстві можуть розділятися на кілька малогабаритних тюків, до дев’яти штук, або ж працювати в режимі пресування високої щільності габаритних тюків. Якщо говорити про режим Multibale ― то машина спочатку пресує малі тюки з високою щільністю, а потім залежно від заданих параметрів (кількості) зв’язує їх в один мультитюк. У режимі Multibale два вузлов’язачі в’яжуть малогабаритні тюки, три інших ― перев’язують весь тюк, довжина якого може бути від 1 до 2,70 м. Перевага очевидна: у полі технікою потрібно збирати меншу кількість тюків великого розміру, а у господарстві великі тюки зручно розділяються вручну. Big Pack 870 HDP може виробляти тюки вищої щільності ― до 25% проти стандартних прес-підбирачів. Серійно Big Pack 870 оснащується підбирачем EasyFlow без механізму управління граблинами з активнопривідним падаючим вальцем. Особливо за роботи з короткою, ламкою масою, а також на сінажі активний підбирач найкраще проявляє свої сильні сторони і стабільно підвищує продуктивність. До речі, у господарстві, на базі якого проходили демопокази, є великий парк техніки, в тому числі і 3 прес-підбирачі BiG Pack HDP і І BiG Pack HDP II. Серія BiG Pack HDP II забезпечує ще більшу щільність пресування.

 

Найбільш очікуваним моментом була прем’єрна демонстрація мобільного заготівельника пелет Premos 5000. Адже була можливість наочно оцінити якість та результат роботи машини, що отримала золото «Агрітехніки 2015» ― оцінити пелети прямо з бункера та весь робочий процес. Машина працює так: підбирач з робочою шириною захвату 2,35 м підбирає стеблову масу (солома, сіно, люцерна), потім ротор подає її на транспортер (ширина потоку маси близько 800 мм). Так матеріал потрапляє між два пресувальні вали (800 мм шириною, 800 мм діаметром), які поперемінно оснащені рядами зубів і отворів діаметром 16 мм. Зібрана маса вдавлюється через матрицю з отворами всередину валу, тим самим утворюючи гранули, що транспортуються в інтегрований накопичувальний бункер. Під час процесу гранулювання температура підіймається до 100°, а тиск до 2000 бар; в результаті цього маса стабільно склеюється в пелети за залишкової вологості близько 12–15% і стерилізується. Якщо вологість збираної маси є меншою, найкращого ефекту склеювання можна досягати завдяки інтегрованій системі зволоження ― шляхом розбризкування невеликої кількості води та/або меляси, що подається з комбінованого бака.

 

Машина пройшла випробування та показала прекрасний результат на трьох видах сировини ― соломі, сiні та люцерні. Тривають роботи та випробування з іншою сировиною (особливо цікавить пелетування кукурудзи) та з новою матрицею для пелет діаметром 8 мм ― про результати поки що говорити рано.

 

Ще до запуску серійного виробництва сміливо можна прогнозувати великий попит на ці машини, адже переваги очевидні, особливо фінансові. Щодо використання кінцевого продукту ― пелет (залежно від сировини): у тваринництві пелети можуть використовуватись як підстилка, як складова корму та в «льодяники» для поросят. А можливість вироблення пелет на паливо приверне увагу нових клієнтів: господарства, що спеціалізуються на вирощуванні зернових, з побічного продукту ― соломи отримають додатковий прибуток на виготовленні паливних пелет. Високий ККД, адже 2,5 кг пелет замінюють приблизно 1 кг мазуту, що дає значний економічний ефект у порівнянні з мазутом чи іншими енергоносіями. Завдяки можливості виробляти пелети в полі та транспортуванню вже готового продукту суттєво знижуються витрати на логістику, скорочується технологічний ланцюжок. Як опцію можна замовити розпушувач тюків: так машина може працювати цілий рік у стаціонарному режимі.

 

 

Олег Парадовський

журнал “The Ukrainian Farmer”, серпень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ