Елеватор

Рукав для врожаю

Рукав для врожаю

ПрАТ «НВФ „Урожай”», що працює на Черкащині, вже не перший рік практикує зберігання зерна в одноразових поліетиленових сховищах.

 

Технологія зберігання зерна в одноразових поліетиленових рукавах, за словами фахівців ПрАТ «НВФ „Урожай”», цілком себе виправдовує. Один такий рукав завдовжки 75 м уміщує в себе до 200 т зерна. Згідно з дослідженнями, воно може зберігатися таким способом до двох років, потім поліетилен руйнується.

 

Наповнення та вивантаження мішків-рукавів відбувається дуже просто. Для цього потрібні лише бункер для навантаження зерна, трактор і спеціальна машина. Як розповіли на дільниці сушіння в селі Валява, в господарстві вже третій сезон зберігають зерно в рукавах. Уперше здійснили закладання зерна 2014 року. Спочатку в рукавах зберігали близько 46 тис. тонн, а потім щороку почали на кілька тисяч збільшувати. Добре зберігається не лише зерно кукурудзи, а й насіння соняшнику.

 

За словами заступника директора з виробництва Петра Гальовського, важливим є той факт, що у процесі зберігання в рукаві вологість зерна не змінюється. Неподалік від мішків кладуть засоби від шкідників. До того ж, якщо закладати рукави за технологією, потрібно, щоб ділянка була вирівняною, твердою та з невеликим ухилом в бік завантаження зерна. За таких умов під час відлиги тала вода не потрапляє в мішок-сховище.

 

Зернові рукави виготовляють із композиції полімерів методом тришарової екструзії. Полімерний рукав складається з двох білих шарів і чорного. Білий шар відбиває сонячне світло й перешкоджає підвищенню температури всередині зернової маси. Внутрішній чорний шар захищає продукцію від проникнення прямих променів сонця. Крім того, всі шари містять спеціальну добавку — стабілізатор, що захищає плівку від руйнівної дії ультрафіолетових променів.

 

Цей спосіб зберігання зернових має низку переваг. Зокрема — інвестиційні: купівля відносно недорогого обладнання та рукавів для зберігання зернових чи силосу, а також підготовка майданчика для закладання рукавів позбавляє необхідності інвестувати в дороге будівництво зерносховищ. Технологічні переваги в тому, що такий спосіб закладання зерна на зберігання дає змогу уникнути вимушеної зупинки збиральної кампанії, яка часто трапляється через відсутність вільних площ на критих токах і браку транспорту для вивезення продукції з-під комбайна. Чимало важить і відсутність потреби транспортувати зерно на елеватор. Це дає можливість роздільного та гарантованого зберігання відсортованого зерна. Збіжжя не пошкоджується у процесі завантаження в рукав, його можна зберігати на будь-якому полі або підготовленому майданчику. Чимало й фінансових вигод: не треба витрачати кошти на зберігання зерна в елеваторі, скорочуються транспортні витрати. Господарство уникає ризику повернення з елеватора змішаного зерна, із заниженою оцінкою його якості (втрата в ціні). З’являється можливість надання упакованого в мішки зерна банкам або оцінювачам страхової компанії як застави для отримання кредиту. Зерно також не потребує фумігації, виключається ситуація вимушеного продажу зерна за заниженими цінами збирального сезону. Нарешті, таким чином господарство запобігає простою вантажівок із зерном в черзі в порту або на елеваторі.

 

 

Роман Кирей

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ