Овочі-Ягоди-Сад

Раціональне господарювання

Раціональне господарювання

Журнал «Плантатор» у 2016 році вже писав про виробничий досвід сільгосппідприємства «Кищенці», яке працює в Жашківському та Маньківському районах на Черкащині. І ось з’явився новий привід відвідати господарство: за рік тут збудували нове велике овочесховище із сортувально-пакувальною лінією. Продукція постачається в мережі супермаркетів Fozzy Group та на експорт.

 

Від 700 до 15 000 га

 

ТОВ «Кищенці», засноване у 2001 році голландцем Корнеліусом Хузінхою в однойменному селі Маньківського району, за 16 років перетворилося на основне бюджетоутворююче підприємство двох районів. У господарстві зайняті 450 працівників, середня зарплата — 8,5 тис. гривень. Пайовики отримують орендну плату в розмірі 8,5% нормативної грошової оцінки паю.

 

Власники «Кищенців» перевіряють обладнання разом з

виробниками

Від часу заснування площі оброблюваних земель зросли з 700 га до 15 тис. гектарів. На фермах утримують 3 тис. голів худоби. «Кищенці» також мають потужний овочевий напрям: 240 га цибулі, 85 га моркви, 60 га капусти, 20 га картоплі та 6 га полуниць. Прикметним є те, що господарство не користується банківськими кредитами, а розвивається на зароблені кошти, вкладаючи їх у техніку для точного землеробства, обладнання та приміщення для зберігання.

 

База овочевої дільниці «Кищенців» розташована на території колишнього цукрового заводу в селі Червоний Кут Жашківського району. Тут овочевим напрямом керує молодий голландець Віллем Янсен, фермер у багатьох поколіннях.

 

Під час наших відвідин у господарство завітали й представники компанії Tolsma-Grisnich, яка виступила постачальником сортувально-пакувальної лінії та вентиляційного обладнання для нового сховища. Вони уважно оглянули приміщення для зберігання, машини, вислухали зауваження та побажання власників.

 

Раціональність

 

До виробництва у «Кищенцях» ставляться дуже зважено і логічно. Тонко відчувають, на чому можна зекономити, а на що не варто жалкувати грошей. Наприклад, на тракторах не економлять, купують тільки найсучасніші John Deere, через три-чотири роки їх продають і купують ще новіші. Завдяки цьому господарство не має значного клопоту з ремонтом і використовує найсучасніші технології. Якщо раніше вважалося, що один механізатор повинен обробляти 100 га, то сьогодні в «Кищенцях» — один на 450 га. Робітники мають чіткий графік роботи та відпочинку, тому вірогідність простоїв та авралів — мінімальна.

 

Водночас за потреби використовують вживані матеріали та зроблене власними силами обладнання. Наприклад, перші сховища для зберігання цибулі насипом (на 4900 т) та моркви в контейнерах (на 700 т) самі перебудували з приміщень цукрового заводу. Нове сховище звели зі старих металевих конструкцій, які змонтували на місці й обшили новими сендвіч-панелями. Бункери для овочевої сортувальної лінії виготовили в майстерні неподалік, за кресленнями, які надала Tolsma-Grisnich. Якісно пофарбовані в тон решти обладнання, їх важко відрізнити від заводських.

 

У роботі з партнерами «Кищенці» воліють мати кілька великих постачальників, ніж працювати з десятками по дріб’язку. Так, одна компанія постачає насіння овочів, одна — засоби захисту, одна — обладнання для зберігання. Зате сільгоспвиробник може претендувати на значні знижки та особливу увагу як оптовий клієнт.

 

Урожайність

 

На черкаських чорноземах цибуля дає 80 т/га, морква — не менше 100, капуста — 75 т/га. Овочі вирощують на крапельному зрошенні. Особливу увагу приділяють лежким гібридам цибулі компанії Hazera: Скапіно F1, Тереско F1, Меранто F1 та Дормо F1. Вони мають дуже тверду структуру з високим умістом сухих речовин, завдяки чому можуть зберігатися насипом висотою до 5 м до квітня.

 

Щодо моркви, культивують два гібриди нантського типу: Олімпо F1 та Маестро F1, придатні для тривалого зберігання.

 

Вирощування цибулі та моркви в господарстві поступово механізували. У полі намагаються запобігти проблемам, а не ліквідовувати їхні наслідки. На відміну від інших черкаських виробників, які проводять хімічні обробки на цибулі раз на 10–14 днів, у «Кищенцях» обприскують посіви кожні п’ять днів, по черзі гербіцидами та фунгіцидами.

 

Капусту вирощують із розсади і сіяну прямим посівом. Перша — надійніша й більш рання, друга має меншу собівартість. Обрали середньостиглі сорти, які наприкінці літа досить вигідно продають прямо з поля.

 

Зберігання й доробка

 

Нове овочесховище

Основним партнером «Кищенців» у технологіях зберігання та доробки стала компанія Tolsma-Grisnich — один з найбільших світових виробників вентиляційного та сортувального обладнання для овочесховищ. Співпрацю почали з підбору вентиляторів та вентиляційних каналів для перших модернізованих овочесховищ.

 

— Тоді господарство проводило реконструкцію терміново і з мінімальними інвестиціями, — розповів комерційний директор ТОВ «Толсма Україна» Олесь Капітанчук. — Віллем добре обізнаний із технологіями зберігання овочів, чітко знає, коли вмикати вентилятори у сховищі, орієнтуючись на показники температури та вологості на вулиці й у приміщенні. Фермер живе поруч зі сховищем, тож може тричі на добу знімати показники і вручну контролювати температуру. Це рішення є оптимальним, якщо фермер не має фінансових можливостей придбати автоматичну систему. Автоматика дозволяє точніше контролювати температуру та вологість, звільняє час людини, тому «Кищенці» планують встановити автоматичне управління.

 

Нове сховище також обладнали вентиляторами й каналами Tolsma, встановили сортувально-пакувальну лінію для цибулі та моркви. У подальшому комплект обладнання хочуть доповнити блоком для миття картоплі.

 

Приміщення нового сховища поділене на дві частини: камеру навального зберігання на 4,5 тис. тонн цибулі та цех доробки.

 

Сортувально-пакувальна лінія для цибулі починається із завантажувального бункера, де попередньо відділяється ґрунт і листя. Потім продукт транспортером подається на машину, яка обрізує шийку цибулин та коріння. Далі цибуля потрапляє на сортувальну машину, продуктивність якої становить 15 т/год. Машина складається з чотирьох сит із решітками різного розміру. Регулювати швидкість та якість сортування можна шляхом коригування нахилу решітки, частоти вібрації, заміни самих решіток. Продукція сортується на чотири фракції, які засипаються в окремі бункери. Відходи, такі як луски, земля, дуже дрібні цибулини, окремим конвеєром видаляються назовні, безпосередньо в кузов машини.

 

Відсортована цибуля з бункерів надходить на інспекційний стіл, де її оглядають до шести робітників, а далі — на фасувальну машину. Апарат відважує товар в упаковку від 2,5 до 25 кг із точністю до десятків грамів.

 

Збут

 

У Нідерландах виробники не продають товар безпосередньо супермаркетам, оскільки цим займаються спеціалізовані пакувальні станції. В Україні фермерам доводиться освоювати все: вирощування, зберігання, доробку, пакування, елементи логістики. Але повний цикл виробництва дає змогу менше залежати від стрибків цін, створює додану вартість.

 

Раніше цибулю в сітки по 15–20 кг фасували вручну, тепер цей процес механізовано. Це дозволило вирішити проблему із нестачею робочих рук, зменшити виробничі витрати на оплату праці, збільшити швидкість доробки та точність фасування.

 

«Кищенці» шість років поспіль успішно співпрацюють із мережею супермаркетів Fozzy Group. А цього року почали й експорт цибулі.

 

— Ми маємо великий потенціал щодо експорту овочів, — переконаний Віллем Янсен. — Поруч маємо порт: 300 км для сучасних автомобілів — це небагато. Поки що продаємо за кордон тільки цибулю. Можливо, будемо експортувати й іншу продукцію.

 

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, січень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ