Овочі-Ягоди-Сад

Правильний сад яблуні

Правильний сад яблуні

У інтенсивному саду дерева менше навантажені врожаєм, і за інших рівних умов (належного забезпечення водою, формування крони та захисту) отримати якісні плоди там простіше, ніж за екстенсивної технології.

 

4 травня 2017 року в Уманському національному університеті садівництва відбувся семінар «День саду». Локація та весняна пора події — звичні: для садівничої України вже стало доброю традицією з’їздитися до Умані на «День квітучої яблуні». Так було і цього разу. На семінарі пролунало три надзвичайно важливих доповіді: професор Олександр Мельник навчав садівників, як правильно реагувати на сучасні погодні виклики; поради консультанта Володимира Осадчого стосувалися закладання інтенсивного саду, а у доповіді професора Юрія Яновського йшлося про захист плодових. Нижче — екстракт почутого.

 

Погодні виклики

 

Професор Олександр Мельник

Кліматичні спостереження свідчать, що протягом останніх 100 років середня температура на Землі зросла на півградуса. Для умов українського клімату це означає, що зона продуктивного вирощування яблуні змістилася на 200 км північніше. За образним порівнянням Олександра Мельника, це «як з Умані до Києва». На що ж вплинуло потепління? Передусім — на терміни цвітіння. Навесні яблуня та інші плодові зацвітають раніше, як наслідок виникає значний ризик пошкоджень квітів приморозками. Підвищилися й осінні температури: тепла погода тримається ледь не до кінця вересня (саме так було 2016 року). Унаслідок надмірного осіннього тепла забарвлення червоних сортів запізнюється. Прагнучи отримати привабливі яблука, врожай не знімають аж допоки не почнуться нічні холоди, щоб перепад між спекою вдень та холодом уночі допоміг забарвити плоди. Затримка зі збиранням сягає 2–3 тижнів. На думку Володимира Осадчого, перетримання яблук на дереві, коли рослина продовжує й далі постачати плодам поживні речовини, одна із причин збою у диференціації плодових бруньок. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ