Овочі-Ягоди-Сад

Гібереліни й грона

Гібереліни й грона

Застосування гіберелінової кислоти здатне суттєво поліпшити товарність ягід і грон у столових сортів винограду.

 

Застосування гіберелінів є стандартом під час вирощування столового винограду у більшості країн, що спеціалізуються на цій культурі. Завдяки гібереліну вдається збільшити масу, щільність та розміри грон винограду, покращується також і якість ягід.

 

Гіберелінову кислоту та її аналоги на виноградниках Молдови почали застосовувати ще у 1990-х роках. Йшлося про препарати, що містили гіберелін у формі А3 або GA3, із концентрацією діючої речовини на рівні 78 та 95%. Від 2014 року у промислових насадженнях Молдови почали застосовувати препарат, що містить 2% GA3. Саме його внесено до переліку дозволених для застосування на виноградних насадженнях країни.

 

У державному аграрному університеті Молдови дослідили вплив гіберелінової кислоти (GA3) на біохімічний склад, смак, урожайність та якість ягід столових сортів винограду. Виноградники, у яких перевіряли дію гіберелінової кислоти, розташовувалися у Центральній та Південній зоні виноградарства Молдови.

 

Дослідження виконували на сортах: безнасінних — Люіс Пеллет, Монака, Мєчта; що мають жіночий тип квітки — Талісман; насінних — Кардинал, Мускат Гамбургський, Кодрянка та Плевен устойчивий. Сорти було щеплено на підщепі B × R SO4.

 

Виноградники обробляли гібереліновою кислотою (GA3) на 3–5-й день після цвітіння, коли діаметр ягід (зав’язей) сягав 3–5 мм, нормою 50 ppm на сортах, ягоди яких мають насіння, та 100 ppm на сортах, що схильні до горошіння чи мають функціонально жіночий тип квітки. Робочий розчин вносили ранцевими обприскувачами. На контрольному варіанті досліду суцвіття гібереліновою кислотою не обробляли.

 

У фазу дозрівання ягід у дослідних насадженнях визначали врожайність кущів та вимірювали розміри грон і ягід; кількість ягід у гроні; масу грона, його ягід і гребеня; масу 100 ягід; уміст у ягодах цукрів та кислот. Також розраховували співвідношення: між масою грона й гребеня; між  масою м’якуша та шкірочки ягоди; між масою м’якуша й насінин. У ягід насінних сортів рахували кількість насінин.

 
 

 

Реакція сортів

 

Гіберелінова кислота загалом позитивно впливає на продуктивність насаджень столових сортів винограду та на якість отримуваних там ягід і грон. Утім, реакція сортів на внесення гіберелінової кислоти є індивідуальною. Про це нижче.

 

Сорт Люіс Пеллет (англ. Loose Perlette, отримано Scolokertek kiralynoje × Sultanina Marble). Інші назви: California 1253 F21, Perlet, Perletta, Szertendrei Magvatlon, Жемчужинка. Ранній безнасінний сорт винограду, батьківщина — Каліфорнія. Грона великі. Ягоди середнього розміру, легко овальні або круглі, білі із зеленкуватим відтінком, м’якуш хрусткий із ледь відчутним мускатним ароматом. Урожайність — 4,4 кг/кущ, або 9,8 т/га (за умов і технологій вирощування, що притаманні Молдові, далі — умови Молдови), ягоди містять 18% цукру та 0,55% кислоти. Врожай добре транспортується.

 

Під дією гіберелінової кислоти спостерігалося збільшення маси та розміру грон, маси 100 ягід, урожайність куща зростала в 1,4–1,5 раза. Утім, цукристість та вміст кислот у ягодах унаслідок обробітку знижувалися. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ