Овочі-Ягоди-Сад

Подія галузі: форум «Інтенсивний сад»

Подія галузі: форум «Інтенсивний сад»

Щоб взяти участь в роботі міжнародного українсько-польського форуму до Вінниці завітали провідні польські консультанти із садівництва. Подія зібрала понад три сотні гостей.

 

4–5 грудня 2014 року у Вінниці, у приміщенні обласної філармонії, відбувся міжнародний українсько-польський форум «Інтенсивний сад». Організаторами події виступили AGP Media Conferences і журнал «Садівництво по-українськи».

Польськими партнерами заходу стали Інститут садівництва в Скреневіце, Інститут практичного садівництва з міста Тарчин і Сільськогосподарський консультативний центр із міста Сандомир.

Генеральним спонсором форуму стало ТОВ «Байєр», офіційним партнером — компанія «Аріста ЛайфСайєнс».

Подія зібрала понад три сотні гостей — з усієї України до Вінниці з’їхалися садівники та представники комерційних компаній, що забезпечують галузь матеріально-технічними ресурсами. Причиною підвищеної уваги до події став зірковий склад доповідачів: в Україну завітав цілий десант провідних польських науковців і консультантів із садівництва. Загалом у роботі форуму взяли участь сім польських спікерів. Серед доповідачів був також представник української садівничої науки.

Протягом двох днів польські науковці прочитали садівникам цикл лекцій з актуальної тематики.

Доктор наук Казимирж Томала з Варшавського університету сільського господарства навчав методів поліпшення якості яблук і того, як запобігти фізичним хворобам цих плодів.

Доктор наук помолог Дорота Кручинаська з Інституту садівництва в Скреневіце розповідала садівникам про особливості сучасних сортів яблуні. Доповіді іншого працівника цього закладу, доктора наук Кшиштофа
Рутковського, були присвячені особливостям зберігання яблук у сучасних сховищах і передпродажній підготовці кісточкових фруктів (черешні, вишні, персика, сливи, абрикоса).

Адам Фура, директор сільськогосподарського консультативного центру з міста Сандомир, дав слухачам практичні рекомендації щодо проріджування зав’язей яблуні.

 

Низку цікавих лекцій прочитали гостям представники Інституту практичного садівництва:

• доктор наук Ремигіуш Ольшак розповів про методику захисту яблуневих садів від попелиць і про захист садів груші від медяниці. Він також дав рекомендації щодо способів боротьби з вишневою мухою й іншими шкідниками черешневих садів;

• доктор наук Анна Біленін навчала садівників захищати сади від хвороб кори та деревини (зерняткова група), від грибних і вірусних хвороб (черешневі сади);

• провідний консультант Роберт Сас розповів, як запобігти помилкам під час обрізування дерев яблуні та ознайомив слухачів з аспектами новітніх технологій у провадженні інтенсивних садів.

 

Вітчизняний науковець доктор наук помолог Тетяна Кондратенко ознайомила садівників з особливостями українського ринку яблук і споживчими симпатіями, які нині на ньому панують.

Із рекомендаціями ТОВ «Байєр» щодо захисту зерняткових культур садівників познайомив Степан Логойда, кроп-менеджер компанії з технологій захисту плодових культур.

Микита Суворов, спеціаліст із питань добрив і біостимуляторів компанії «Аріста ЛайфСайєнс», розповів садівникам про вплив біостимулятора Атонік Плюс на адаптацію плодових насаджень до стресів.

Перед садівниками з промовами також виступив Тихін Євтушенко, голова засновників «Української овочевої компанії», й Ігор Попович, агроном-консультант компанії «Голанд Плант Україна».

Теми, підняті до обговорення на форумі, зачіпали цілу низку актуальних для українського садівництва проблем.

Слухачі не лишилися байдужими до почутого. Доповіді про вдосконалення захисту кісточкових і зерняткових садів, поради щодо вибору сортів яблуні, рекомендації щодо нормування зав’язей яблуні — ці та інші теми збудили жвавий інтерес аудиторії. Доповіді, що учасникам сподобалися найбільше, зривали в залі гучні оплески.

Усі польські доповіді форуму мали синхронний переклад на українську мову. У неофіційному спілкуванні польські й українські садівники легко розумілися й без перекладача — близькість кордонів і спільні культурні надбання багато в тому важили.

Увесь час роботи форуму у фойє філармонії діяла виставка: представники комерційних компаній мали чудову нагоду поспілкуватися із своїми партнерами та клієнтами.

У перший день роботи форуму відбулася святкова вечеря. Організатори події висловлюють щиру подяку всім учасникам і гостям форуму та запрошують їх до співпраці у 2015 році.

 

 

Відгуки учасників з України

 


Євгеній РОЗСОХА
, директор, Дослідне господарство Артемівської дослідної станції розсадництва Інституту садівництва НААН (м. Артемівськ, Донецька обл.):

Українсько-польському форуму певною мірою вдалося підсумувати здобутки садівництва. Подія була однією з наймасовіших в Україні за кількістю учасників — фахівців, які опікуються практичним садівництвом. Серед них було дуже багато тих, із ким я знайомий особисто, тих, хто працює у садівництві тривалий час, має власні погляди та намагається вийти на новий, європейський рівень садівництва. Організаторам вдалося зібрати численну аудиторію та, запросивши іноземних фахівців, які мають досвід практичного садівництва, забезпечити досить успішний перебіг форуму. Теми, що обговорювалися (зокрема, захист від хвороб, вибір сортів), було підібрано досить прагматично. Для садівників вони завжди були актуальними, а в сучасних умовах — особливо.

Дуже цікавим було висвітлення теми кісточкових культур, які мають в Україні велику перспективу.
Доречним було залучення до роботи представника української садівничої науки, що нарисував учасникам сучасну картину використання сортів і підщеп яблуні в Україні.
Хочеться, щоб українські садівники мали більше можливостей для обміну думками та досвідом. Завдяки міжнародному українсько-польському форуму для цього було багато зроблено, багато ще належить зробити. Я бажаю організаторам удачі.

 

Андрій БАГРІЙ, ТОВ «Обрій», директор (с. Строїнці, Тиврівський р-н, Вінницька обл.):

Форум цікавий тим, що більшість його доповідачів були незалежними науковцями, а не менеджерами із зацікавлених компаній. Замість хвалити комерційні продукти, доповідачі говорили на актуальні для садівників теми. Те, що більшість промовців були поляками, дозволило нам, українським садівникам, сформувати свіжий погляд на садівництво. У Європі Польща — виробник яблук № 1 і з’їла на них усі зуби. Для нас їхній досвід, їхнє бачення садівничих проблем є дуже корисними. Щодо формату події, то хотілося б більше можливостей для особистого спілкування з науковцями. Щоб, виходячи з тих тем, що там прозвучали, можна було поставити низку додаткових запитань. Синхронний переклад був чудовим, але це поляки, і українські садівники часом можуть поспілкуватися з ними й без перекладача. Хотілося б, щоб у майбутньому це врахували.

 

Борис КАРАБАНОВ, керівник ФГ «АгроВест-2012» (м. Збараж, Тернопільська обл.):

 

У господарстві маємо ягідник суниць. Плануємо закласти черешневий сад, і я приїхав, щоб послухати доповіді, які стосувалися черешні. Форум сподобався. Досить інформативним був виступ Роберта Саса щодо обрізки саду. Цікаво було слухати виступи про нові препарати для садівництва, актуальною була інформація щодо хвороб плодових культур. Якщо такий форум буде й наступного року, приїду на нього із задоволенням. Хочу, щоб мені ще більше розповіли про сучасні технології вирощування черешні.

 

Володимир ЛУБ’ЯНСЬКИЙ, агроном із садівництва, ПП «Аграрна компанія — 2004» (Хмельницька обл.):

Враження від форуму дуже позитивні, усе було добре організовано, організатори вдало підібрали представників садівничої галузі Польщі, ті ґрунтовно та змістовно ділилися досвідом. Мені сподобалося. Я мав змогу побачитися із садівниками з різних регіонів України, зав’язати контакти щодо реалізації продукції, адже у форумі брали участь представники роздрібних мереж супермаркетів. Найбільше сподобалася доповідь про формування дерев яблуні. Дуже цікаво було познайомитися із баченням цієї теми в Польщі.

 

Євген ЛАЙТЕР, агроном, ПП «Гринчуцьке» (с. Гринчук, Кам’янець-Подільський р-н, Хмельницька обл.):

Наше господарство має 56 га садів — це яблуня, груша та слива. Форум дуже цікавий, особливо сподобалися доповіді про зберігання плодів. Вони відкрили багато цікавих аспектів щодо зберігання абрикоса, персика, сливи. Для нас це актуально — ми маємо сливу в молодих насадженнях, плануємо закладати абрикосові, вишневі та черешневі сади. Інформація щодо швидкого охолодження та зберігання кісточкових нам дуже придасться. Також дуже сподобався виступ про технології зберігання яблук. Цікавою була доповідь Адама Фури про проріджування зав’язі яблук.

 

Віталій ПОЛЯКОВСЬКИЙ, керівник, ПП «Поляковський» (м. Тростянець, Сумська обл.):

На форумі все було дуже добре. Хотілося б, щоб він тривав довше, щоб було більше часу на особисте спілкування з польськими фахівцями. Якби роботу форуму продовжити ще на один день — нудно не було б. Є чимало проблем, які хвилюють садівників, і от про ці проблеми хотілося б докладно розпитати польських фахівців.

 

Юрій АНДРІЄЦЬ, директор ПП «Андрієць» (с. Салгани, Білгород-Дністровський р-н, Одеська обл.):

Мені на форумі все сподобалося. Організовано добре. Загалом їхав, щоб послухати про вирощування кісточкових культур, зокрема черешні. Проте доповіді про яблуню теж були дуже корисними. Я читаю багато фахової літератури із садівництва та виноградарства, намагаюся осмислювати проблеми. І от уже бачу, що тему застосування антистресових препаратів в яблуневих садах можна буде прикласти до садів кісточкових культур, зокрема абрикоса. Ще буду над цим міркувати, звертатися до фахівців, а підштовхнула мене до цього доповідь на тему вирощування яблуні.

 

 

 

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2014 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Садівництво по-українськи та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ