Тваринництво

Перевірка тунельних вентиляторів

Перевірка тунельних вентиляторів

До чого може призвести несвоєчасне обслуговування вентиляторів та як швидко й легко перевірити їх продуктивність — на прикладі тунельної вентиляції.

 

Однією з ключових технологій утримання, що дозволяє виробникам курятини максимально розкрити генетичний потенціал птиці, є вентиляція. Від того, як ефективно вона виводитиме надлишкове тепло з приміщення, значною мірою залежатиме різниця між високою та низькою продуктивністю поголів’я.

 

Вентилятори, як і будь-яке інше обладнання, потребують належного регулярного техобслуговування. З часом зношуються паски, шківи, натяжні пристосування, забруднюються жалюзі, а лопаті деформуються, втрачаючи здатність ефективно переміщувати повітря. Як показує практика, через бруд на жалюзі та лопатях і їхню деформацію продуктивність вентилятора може впасти на 20%. Розтягнуті паски додають до цієї цифри ще 20 і більше відсотків.

 

Таблиця. Результати тесту тунельних вентиляторів на одному з пташників

у штаті Алабама (США). Відповідно до отриманих даних, вентилятори

№4 та 8 потребують технічного обслуговування

Високий ступінь зношення вентилятора можна побачити голим оком. Однак що робити, якщо звичайного візуального огляду недостатньо, щоб помітити проблему, яка знижує потужність агрегата на 5–10%? Здавалося б, небагато, але якщо таких вентиляторів кілька, то з «втратою» всього 5–10% потужності сумарно швидкість потоку повітря в приміщенні може знизитися на 25–30%. Відтак у пташнику замість потрібних 3,05 м/с швидкість повітря становитиме всього 2,13 м/с. Таке зниження під час літніх температурних піків може призвести до падежу птиці. Доведено: в спекотні літні дні зниження швидкості потоку повітря навіть на 0,5 м/с погіршує конверсію корму, негативно позначаючись на рості бройлерів. Більш різке падіння швидкості «тунелю» веде до загибелі поголів’я.

 

 

Способи оцінювання продуктивності вентиляторів

 

Як же швидко можна оцінити продуктивність вентиляторів і виокремити ті, що потребують ремонту чи заміни (табл.). Є кілька способів.

 

1. Перевірка швидкості обертання лопатей

 

Проводиться вимірювачами частоти обертання лопатей — лазерними тахометрами. Для цього достатньо стати поруч із вентилятором, навести вимірювач на лопаті й натиснути кнопку.

 

Щоправда, потрібно враховувати кілька моментів. Так, показники приладу слід ділити на кількість лопатей вентилятора. Наприклад, якщо прилад показує 1499 RPM (фото 1), це означає, що швидкість обертання 3-лопасного вентилятора становить 500 об./хв.

 

Фото 1. Дані лазерного тахометра потрібно ділити на кількість лопатей вентилятора.
Фото 2. Зниження потужності вентилятора веде до значного падіння швидкості руху повітря, що шкодить продуктивності птиці та може призвести до падежу в спекотні дні.

Порівняйте отримані дані з технічними характеристиками вентилятора (можна також скористатися даними Лабораторії біологічних і структурних систем Університету штату Іллінойс (BESS Laboratory, США) — www.bess.illinois.edu). Якщо протестований вентилятор показує нижчі оберти, його варто перевірити й за потреби обслужити чи відремонтувати.

 

2. Перевірка статичного тиску

Інший варіант оцінити ефективність роботи вентилятора — перевірити статичний тиск, який він створює в приміщенні. Є два способи, як це зробити: перевірити індивідуально кожний вентилятор або всі вентилятори одночасно в максимальному режимі. Проводити таке тестування можна тільки в пташниках, оснащених датчиками статичного тиску. Датчик має бути в другій половині пташника, якомога ближче до вентиляторів. Якщо його розміщено в першій половині, його показники брати до уваги не варто.

 

Для тесту оператор повинен закрити всі джерела припливного повітря (клапани, штори, двері тощо), переконавшись, що жалюзі вентилятора не пошкоджено, і працюють належним чином. Потім увімкнути один тунельний вентилятор і зафіксувати дані статичного тиску, що виведуться на екрані контролера. Після цього вимкнути вентилятор і перейти до наступного. І так один за одним, доки всі вентилятори не будуть випробувані.

 

Фото 3. Брудні жалюзі та лопаті знижують продуктивність вентилятора на 10–20%.
Фото 4. На зиму вентилятори, якими не користуються, доцільно закрити теплоізоляційними чохлами чи стулками.

Виконання цього тесту дозволить виявити «проблемні» вентилятори. Якщо агрегат втратив понад 2 Па тиску, порівнюючи з останнім випробуванням або з середнім показником інших вентиляторів, це означає, що час приділити йому увагу. В прикладі, наведеному в таблиці, вентилятори №4 і 8 працюють неналежним чином. Рекомендується проводити цей тест напередодні посадки так, щоб був час на можливі технічне обслуговування вентилятора, ремонт чи заміну.

 

Слід зауважити, що під час індивідуальних тестів вентилятори, які найчастіше використовують (наприклад, для мінімальної вентиляції в холодну пору року чи на ранній стадії утримання птиці), найшвидше будуть першими, що матимуть ознаки втрати потужності. Цим вентиляторам слід приділити пильну увагу під час технічного обслуговування, вчасно замінюючи паски, шківи тощо.

 

Найпростіший спосіб перевірити вентилятори на ефективність — провести випробування статичного тиску в усьому приміщенні. Для цього потрібно перевести вентиляцію в максимальний режим, коли всі вентилятори працюють, і зафіксувати статичний тиск. Якщо під час випробування тиск знизиться, це означатиме, що один чи кілька вентиляторів працюють не на повну потужність. Після чого потрібно провести тести кожного вентилятора окремо. Вихідна база для цього випробування може бути встановлена за день до посадки або після ретельного очищення й обслуговування вентиляторів, клапанів і касет системи охолодження.

 

Цей тест також хороший спосіб перевірити герметичність пташника. Якщо з вентиляторами все гаразд, а тиск упав, імовірно треба провести контроль припливних клапанів чи штор, перевірити стіни на можливі щілини. Якщо після випробування статичний тиск зріс, це свідчить про можливе обмеження потоку повітря, що надходить у приміщення. Причиною можуть бути проблеми з клапанами, а також касетами випарного охолодження, які, забиваючись, погіршують пропускну здатність повітря.

 

 

Євген Пилипенко
менеджер з маркетингу Hog Slat (Georgia Poultry)

За матеріалами Національного центру технологій у птахівництві Обернського університету (США)

 

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ