Техніка

Переваги комплексного підходу

Переваги комплексного підходу

Застосування сучасних систем керування й моніторингу в обприскувачах дає найбільшу економію, тому інвестиції в цей напрям окуповуються найшвидше.

  

Під час обприскування головними параметрами є відповідність норми виливу, а також усунення перекриттів і пропусків. Важливо зазначити, що пропусків значно менше, ніж перекриттів (20 і 80% відповідно). Так склалося, що операторів мало «сварять» за перекриття й практично завжди — за пропуски. Однак на перекриттях збільшується концентрація діючої речовини, що призводить до пригнічення або знищення культурних рослин, а також витрачаються дорогі ЗЗР.

 

Коли агропідприємства купують посівний матеріал, вони враховують перекриття. В разі застосування сівалок без функції відімкнення секцій ці додаткові витрати є невідворотними, і фермери це розуміють. Коли ж мова йде про ЗЗР, їх купують, не враховуючи перекриття, й досить часто говорять, що за потреби докуповуватимуть.

 

До чого це призводить? Тракторист захоче трохи налити собі (в господарстві згодиться), і концентрація робочого розчину вже трохи менша за потрібну. Потім починається сам процес обприскування — з перекриттями, і виявляється, що розчину бракує. В бак знову додають води, і тепер рослини вкривають взагалі слабеньким розчином, який практично не діє. Потім власники підприємства скаржаться, що препарат не спрацював через низьку якість.

 

У чому проблема? Якщо неможливо примусити фермера купувати ЗЗР із запасом (цього й не треба робити), треба зробити так, щоб техніка працювала без пропусків і перекриття. Для цього потрібно встановити систему паралельного водіння (залежно від господарства це може бути курсовказівник або автопілот). Наприклад, якщо сівба відбувається із застосуванням автопілотів, є сенс застосовувати автопілоти й під час обприскування, щоб рухатися точно по міжряддях. Якщо ж висів виконують без автопілота, то й для обробок достатньо буде курсовказівника.

 

Другий елемент, який потрібний для раціонального використання ЗЗР та добрив, — система автоматичного відімкнення секцій і керування нормою. Наприклад, компанія «Френдт» для цього пропонує польовий термінал Hexagon, який показує, куди їхати, й одночасно керує нормою виливу. Крім того, цей термінал може зберігати дані у shape-файл, з якого можна бачити результат роботи агрегата на конкретному полі. Це дуже важливо, бо без таких даних неможливо контролювати фактичну витрату ТМЦ. Також монітор контролює до 96 секцій, тобто за бажанням можна реалізувати пофорсункове відімкнення в широкозахватному обприскувачі.

 

Економіка

 

Застосування сучасного обладнання дає змогу зменшувати зайві витрати ТМЦ практично до нуля. Проте на різних агрегатах їх ефективність суттєво відрізняється. Наприклад, якщо говорити про систему відімкнення секцій/сошників у сівалці, вона коштуватиме 15–20 тис. доларів. Економія посівного матеріалу може становити 3–5% за вартості посівної одиниці 150 дол. На 100 га можна заощадити 450 дол.

 

Практика показує, що для досягнення такої економії треба вміти налаштовувати техніку й правильно її експлуатувати, що відбувається не завжди. Крім того, не завжди підприємства встигають змінити норми списання відповідно до нових технологій. Тому трапляється, що посівний матеріал списують за старими нормами, а заощаджену різницю кладуть у кишені трактористи, агрономи й інші небайдужі. В результаті економічна ефективність від модернізації може бути надто низькою або й взагалі відсутньою.

 

На обприскувачах вдається заощадити значно більше. На перекриття припадає до 10% площ через розвороти, об’їзд перешкод і кривизну контурів поля. Враховуючи загальні сезонні витрати ЗЗР у 100 дол. на гектар, отримуємо перевитрати у 1000 дол. на площі у 100 га. Найдешевша вартість контролера для автоматичного відімкнення 10 секцій і контролю виливу становить (не враховуючи вартість самого монітору) 1000 євро плюс 1600 євро курсовказівник. Загальна сума інвестицій із додатковим обладнанням — 4600 євро (?). Тобто система вартістю 4600 євро дає можливість заощадити 1000 дол. зі 100 га. Термін окупності — звичайний цикл обробок на площі 300–400 га протягом сезону. У свою чергу, обладнання для сівалок може окупитися протягом двох-трьох років, і це за умови правильного використання. Тому шлях до точного землеробства варто починати саме з обприскування. Надалі заощаджені кошти можна вкладати в інші системи, які також збільшуватимуть ефективність виконання технологічних операцій.

 

 

 Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ