Овочі-Ягоди-Сад

Огірки на Київщині

Огірки на Київщині

Євген Вітенко із села Переселення Кагарлицького району Київської області вирощує огірки у двох плівкових теплицях. У минулому році господар отримав урожайність 15–20 кг/м2. На другий оборот вирощує томати.

 

Вирощувати огірки запропонував батько, Олег Євгенович Вітенко, директор ФГ «Рубус+». Він займається сільським господарством майже 20 років, має 10 га землі, вирощує зернобобові, овочеві, ягідні культури у відкритому ґрунті. А син Євген другий рік поспіль культивує тепличні овочі.

 

— Торік огірки вирощував в одній теплиці без опалення, і вдалось отримати гарний урожай, — розповідає молодий господар.

 

Цього року Вітенки для опалювання теплиць установили твердопаливний котел на дровах. Він українського виробництва, має потужність 150 кВт. Паливо купують у найближчому лісгоспі Черкаської області, де кубометр дров дешевший на 200–300 гривень. На місяць потрібно їх 40 м3.

 

Продаж

 

Найкращий попит на тепличні огірки спостерігається до Великодня. Перші огірки 1-го квітня у Києві на Столичному ринку господар продавав по 50–60 грн/кг. Наприкінці квітня оптова ціна огірків знизилася до 20–22 грн/кг, однак під травневі свята знову зросла до 30 гривень.

 

Коли огірків багато, Євген продає їх до супермаркетів, мало — на місцевому ринку. У Кагарлику та Києві покупці краще беруть огірки-корнішони, бо вони більше схожі на домашні, ніж довгі гладкі.

 

Двічі або тричі на місяць господар відвозить огірки до районної лабораторії, щоб визначити в них уміст нітратів, радіонуклідів, солей важких металів. Це потрібно для отримання сертифіката якості, який вимагають торговельні мережі. Супермаркети дають вищу ціну, але розраховуються через 14 днів.

 

Теплиці

 

Прості, зручні, саморобні теплиці угорського типу встановлювали четверо монтажників протягом одного тижня. Висота теплиці становить 4,3 м, ширина — 10 м, довжина — 50 м. Для кращого провітрювання в теплиці відкриваються торці та крила, облаштовані через 25 м.

 

— У перший рік на теплиці була одна плівка, угорська, вкрити теплицю якою коштує 700 доларів, — розповідає господар. Коли встановлювали опалення і монтували другу теплицю, всередині натягли дріт та закріпили другий шар плівки — української.

 

Євген Вітенко зауважує, що біля торців спостерігаються сильні протяги, тож потрібне технічне рішення для усунення цієї проблеми.

 

Висаджування розсади

 

Вирощують гібриди Беттіна F1 (Nunhems ), Кібрія F1 (Rijk Zwaan) та Амур F1 (Bejo). Беттіна F1 — один із дуже ранніх огірків, починає плодоносити менше ніж за 40 днів. Гібриди Кібрія F1 та Амур F1 починають плодоносити на тиждень пізніше, але віддають довше кращий урожай.

 

Розсаду господар сам не вирощує, оскільки не має для цього умов. Купує розсаду в горщиках по 10–15 грн за штуку в тепличному комплексі селища Димер Вишгородського району на Київщині. Це підприємство спеціалізується на вирощуванні розсади, має відповідні приміщення та обладнання.

 

З осені під огірки готують ґрунт у теплицях. Вносять перегній по 10–15 кг на 1 м2, потім двічі розпушують землю мотоблоком. До висаджування розсади теплицю добре прогрівають. Висаджують 25–30-денну розсаду в звичайні ґрунтові теплиці не раніше 1-го березня. Копають лунки через 33 см у рядку. На такій же відстані розміщені отвори на крапельній стрічці. Міжряддя становлять 1,1 м. Під час садіння в кожну лунку вносять по 20–30 г комплексного мінерального добрива Horti-Cote Plus CRF голландської компанії Mivena. Схожі на соєві боби гранули добрива розчиняються в ґрунті протягом 30–45 днів і поступово підживлюють рослину. Для кращого укорінення через крапельний полив вносять біостимулятор Радіофарм з витратною нормою 25 мл на 10 л води не менше 2–3 разів, з інтервалом 7 днів.

 

 
Огірок Амур F1                                                    Огірок Беттіна F1                                                   Огірок Кібрія F1

Догляд

 

Кожен із трьох гібридів формують по-різному. В огірка Беттіна F1 на висоті 1–1,5 м від ґрунту на основному стеблі залишають пасинки й прищипують до другого листка. У Кібрії F1 спочатку видаляють всі пасинки на основному стеблі до висоти 1,5 м від ґрунту. Потім залишають пасинки другого порядку, які прищипують, залишаючи по два пасинки до п’ятого листка на шпалері, основне стебло опускають на 1 м до землі. Кібрія F1 — гібрид пучкового типу, тож формує 95% плодів на основному стеблі.

 

У гібрида Амур F1 на висоті 0,5–1 м від ґрунту на основному стеблі прищипують бічні батоги над першим листком, залишають одну зав’язь і пару листків. На висоті від 1 до 1,5 м залишають у трьох (максимум — у чотирьох) вузлах бічні пагони і по дві зав’язі та 2–3 листки. На висоті від 1,5 м і вище бічні пагони прищипують над третім листком і залишають 3–4 зав’язі та стільки ж листків. Якщо огіркова ліана не зупиняється в рості, то її можна перекинути через шпалеру, щоб росла донизу. Точку росту на основному стеблі видаляють тоді, коли до поверхні ґрунту залишиться 20–25 см.

 

Коли рослина починає інтенсивно рости, а основне стебло укорінюється, вносять ортофосфорну кислоту в нормі 1,5–2,5 кг на 5 соток. У період цвітіння і масового плодоношення рослини підживлюють із розрахунку 20–25 кг калію і 10–12,5 кг азоту на теплицю. Двічі на тиждень вносять кальцій і магній по 0,5 кг на 5 соток. Коли огірки починають плодоносити, їх підживлюють щодня невеликими дозами. Для цього готують маточний розчин із сульфату калію та аміачної селітри і вносять його через крапельний полив. Підживлюють рослини вранці. Для листкового підживлення використовують добрива Плантафол 5.15.45 з витратною нормою 100–200 г на 100 л води або Віва в нормі 0,5–1 л/га, оскільки вони ефективно доповнюють основне живлення рослин за стресових умов.

 

У сонячний день доросла рослина потребує від 4 до 6 л води. Якщо день похмурий, обходяться без поливу або поливають небагато. У сонячну погоду температура повітря в теплиці вдень має становити 23–25 °С, уночі — 18–19 °С, у похмуру її дещо знижують: вдень — до 22 °С, уночі — до 17–18 °С.

 

Захист

 

На огірках найбільш небезпечними шкідниками є трипси і павутинний кліщ. Найчастіше ці шкідники уражують слабкі рослини. Щоб їх вчасно виявити, проводять візуальний огляд рослин у теплиці.

 

Проти хвороб використовують біопрепарати Фітоспорин-М і Триходермін. Вони перешкоджають проникненню та розвитку збудників хвороб на огірках.

 

Збирання

 

Через три тижні після висаджування до теплиці огірки починають плодоносити. Плоди збирають щодня. Огірки вкладають у банановий ящик вагою до 20 кг, зверху накривають плівкою. Основний урожай збирають у травні. Тримають огірки в теплицях до 5–7 червня, за цей час вони віддають 15–20 кг/м2. Наприкінці вегетації, коли рослина майже віддала врожай, вона стає значно слабшою. Тоді на ній з’являється несправжня борошниста роса, антракноз та інші збудники хвороб. Щоб знищити інфекцію в теплиці, всі рослинні рештки виносять за її межі та спалюють.

 

Томати

 

Перший рік у другий оборот садитимуть ранньостиглий рожевий томат Афен F1 (Clause), який має постійний попит. Продається він за вищою ціною порівняно з червоним. Плоди великі, вагою 200–250 г, не розтріскуються, салатного призначення.

 

Томат висіяли в касети 1-го травня. У теплиці розсаду висаджували 10-го червня. Плоди збиратимуть із кінця серпня до початку листопада.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, липень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ