Тваринництво

Навчання разом!

Навчання разом!

Компанія Hipra розроблено проект підвищення кваліфікації «Hipra University», націлений на пактичне навчання у сфері профілактики захворювань.

 

Метою створення проекту HIPRA University є надання ветеринарним спеціалістам новітніх знань і навичок у стратегічних сферах. Проект містить навчальні курси з теоретичної та практичної частин, складені за однією схемою відповідно до найвищих стандартів якості, у яких колеги діляться знаннями й досвідом. Програми організовуються у співпраці з міжнародними університетами та провідними науковими установами. До того ж HIPRA University має сертифікат Міжнародної Організації із сертифікації курсів підвищення кваліфікації. Таким чином, HIPRA University — це важливий інструмент для ветеринарних фахівців, що дозволяє розширювати й підтримувати знання, підвищуючи свою кваліфікацію.

 

Семінар «Респіраторне здоров’я птиці»

 

За 2018 рік було проведено п’ять програм HIPRA University. Останній навчальний, теоретичний і практичний семінар «Респіраторне здоров’я птиці» відбувся в Санкт-Петербурзі з 8 по 11 листопада 2018 року. В семінарі взяли участь ветеринарні лікарі із найбільших птахофабрик Російської Федерації, Білорусії й України. Учасники отримали унікальну можливість разом з директором технічного відділу напряму птахівництво Хішамом Фатхі та фахівцем-практиком Хавьером Корелла обговорити нові аспекти патогенезу, формування імунної відповіді, діагностики та контролю метапневмовірусної інфекції, хвороби Ньюкасла й інфекційного ларинготрахеїту; вивчити основні особливості патогенезу та профілактики гемофільозу, а також обмінятися досвідом. До того ж у рамках програми було організовано можливість персональної зустрічі з найкращими закордонними фахівцями в галузі птахівництва для обговорення актуальних питань і вирішення індивідуальних проблем на фабриці.

 

На почату програми Хав’єром Санс, спеціалістом з величезним досвідом роботи, було проведено сесію по паталогоанатомічним змінам у організмі птахів на основі досліджень університету CESAC. Далі у презентації по метапневмовірусній інфекції було зазначено, що материнські антитіла не захищають від зараження польовим вірусом; імунний захист від розвитку респіраторних клінічних проявів переважно клітинно-опосередкований і формується після застосування живої вакцини, а тривалість імунітету від її застосування становить 6–8 тижнів. Слід наголосити, що після вакцинації живою атенуйованою вакциною формується дуже низька гуморальна відповідь (в умовах відсутності високого тиску польового метапневмовірусу титр антитіл складає до 2,5 тис. одиниць). Однак вакцина дуже ефективна завдяки утворенню місцевого клітинного захисту в респіраторному тракті й конкурентному виключенню польового вірусу. Гуморальний імунітет необхідний саме в період яйцекладки для запобігання віремії та захисту репродуктивного тракту. Гуморальний захист формується після вакцинації інактивованою вакциною, яка дає високий рівень сероконверсії (титр антитіл може перевищувати 18 тис. одиниць) і коефіцієнт варіації в межах 30–60%. Антитіла в крові зберігатимуться тривалий період.

 

Слід пам’ятати, що діагностика метапневмовірусної інфекції можлива за допомоги ПЛР-методу дослідження, однак патологічний матеріал (виділення зі слизової носових ходів, очей, трахеї) має відбиратися від птиці зі слабко вираженими клінічними ознаками, оскільки вірус дуже швидко елімінується. Серологічні дослідження потрібно проводити в динаміці, а саме в момент початку клінічних проявів і через 14 днів після їх виявлення.

 

Після індивідуальних обговорень ще раз було наголошено, що універсальних схем вакцинації не буває. Треба враховувати__ рівень антитіл в умовах конкретного господарства й мінімізувати пропуски з відсутністю захисту між вакцинацією. Наприклад, якщо застосовується перша жива вакцина до 10 днів, друга — у 26 днів, а перша інактивована — в 70 днів, то зростають ризики ураження респіраторного тракту з 10 тижня, бо жива вакцина вже не захищає організм, а імунна відповідь на інактивовану ще не сформована.

 

Ще один блок презентацій було присвячено хворобі Ньюкасла. До важливих аспектів, викладених на HIPRA University, слід віднести те, що за ураження велогенними нейротропними штамами хвороби Ньюкасла респіраторні прояви можуть бути відсутні, птиця гине внаслідок ураження центральної нервової системи. Ступінь патологічних проявів і рівень поствакцинальних реакцій безпосередньо залежить від індексу інтрацеребральної патогенності (ICPI>0,7 = хвороба Ньюкасла), який варіює в різних польових і вакцинних штамів вірусу. Патологоанатомічні зміни в селезінці й ілеоцікальних залозах під час діагностики краще не враховувати — вони реагують на всі види інфекцій, токсини та стрес.

 

Профілактуючи хворобу Ньюкасла, особливу увагу слід приділяти праймуванню, бо від цього залежатиме ефективність бурстування інактивованими вакцинами. За спрей-вакцинації мішенню є гардерова залоза і епітелій респіраторного тракту. Занадто дрібна крапля потрапляє глибоко в респіраторний тракт, викликаючи значні поствакцинальні реакції. Для відбору проб на ПЛР найкраще мати відбитки органів й інші проби без слідів крові — вони сильно викривлюють результати аналізу.

 

Крім того, на лекціонній частині обговорювали проблематику гемофільозу, а також зв’язок цієї хвроби з біобезпекою. Якщо клініка проявляється у пізньому віці то, окрім вакцинації, дезінфекції та санація можуть слугувати ефективними методами контролю. Якщо ж клінічні прояви з’являються у ранньому віці і наявні позитивні результати ПЛР, то рекомендована вакцинації для зниження тиску збудника.

 

Відповідно до класифікації по Page, існує А, В і С серогрупи бактерій Avibacterium paragallinarum, які на основі особливостей будови гемаглютинінів діляться за класифікацією Kume на додаткові серовари (A-1, A-2, A-3, A-4, B-1, C-1, C-2, C-3 і C-4). На сьогодні дані щодо типізації сероварів з використанням реакції інгібування гемоаглютинації не відповідають і не корелють з результатами сіквенування. Таким чином, ставиться під сумнів можливість правильної ідентицікації гемофіл по Kume. Відповідно до досліджень більшості вчених (Poultry disease, 2013), використання вакцин на основі серогруп А, В і С забезпечує достатній рівень протекції від гемофільозу незалежно від циркулюючого серовару. Це пояснюється тим, що захисні антитіла виробляються не лише проти гемоаглютинінів бактерій, а й проти ліпополісахаридного шару, токсинів, протеїнів капсули.

 

На лекції Хішама Фатхі особливу увагу було приділено проблематиці інфекційного ларинготрахеїту. Слід зазначити, що для діагностики цього захворювання ПЛР і гістологічне дослідження вважаються досить інформативними та достовірними. Профілактика інфекційного ларинготрахеїту можлива як за використання живих (на основі курячих ембріонів і культури клітин), так і векторних вакцин. Однак за високого тиску польового вірусу найбільш ефективним є застосування саме живих вакцин інтраокулярним шляхом. На завершення семінару відбулася презентація нового діагностичного центру компанії «Хіпра» в Москві, який дасть змогу проводити широкий спектр акредитованих серологічних, молекулярно-біологічних та мікроскопічних досліджень уже в січні 2019 року. Збагачуйте знання і свою кваліфікацію разом з компанією «Хіпра» та покращуйте економічний добробут своєї птахофабрики!

 

 

Ольга Іващенко, Олексій Нечипуренко, Станіслав Рибак
технічні спеціалісти компанії Laboratorios Hipra S.A.

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ