Агромаркет

Лакмус для реформ

Лакмус для реформ

Позиції України в різних міжнародних рейтингах не завжди зображають реальну ситуацію у вітчизняному агробізнесі. Річ у тім, що застосовувана упорядниками методологія зазвичай не адаптована під умови нашої країни, або ж рейтинг може бути складений на основі репрезентативної вибірки. Відтак Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) спільно з «Німецько-українським агрополітичним діалогом» (APD) вирішили розробити систему, що дозволила б реально оцінити якість реформ й окреслити вектори, за якими передусім має вестися робота.

 

Звісно, це зовсім не означає, що треба відмовлятися від використання добре відомих індексів і рейтингів, але ми хотіли б додати ще один маркер на шляху економічних трансформацій. Тож закликаємо громадськість, агровиробників, експертів, наукові організації й інших учасників ринку приєднуватися до обговорення методології та брати участь у самому дослідженні.

 

Методологію для дослідження «бізнес-індексу українського агросектора» (ABCI) ми розпочали розробляти ще торік. Випробувавши кілька варіантів, зупинилися на досить популярній — Ifo Business Climate Index (BCI), яку застосовують у Німеччині з 1972 року. Адаптувавши її під український агросектор, ми у 2015 році провели дві хвилі опитувань. Респонденти оцінювали поточну ситуацію, виходячи з критеріїв «хороша», «задовільна» або «погана», а також давали прогноз на наступний рік: «поліпшиться», «не зміниться» або «погіршиться». Врешті, в кожному раунді сформувалися три макроіндикатори, що дало нам можливість визначити значення самого індексу.

 

На рисунку показано, що після кожного раунду опитувань розраховуються показники оцінки нинішньої ситуації, прогнозу ситуації на рік і бізнес-клімату. Оцінка нинішньої ситуації очевидна — більшість учасників агроринку вважають її негативною. Однак у листопаді негативних оцінок стало менше, внаслідок чого цей показник збільшився з –13,8 відсоткових пунктів до –8,8. Прогноз на рік позитивний — він виріс із +0,7 відсоткових пунктів до +2,7. Ґрунтуючись на оцінці поточної ситуації та прогнозу на рік розраховується бізнес-клімат, який в листопаді, незважаючи на позитивну динаміку, як і раніше, є негативним (–3,1 відсоткових пунктів). Маючи дві хвилі опитувань, ми виводимо значення бізнес-індексу на підставі наявної динаміки. У листопаді бізнес-індекс українського агросектора становив 102,7 відсоткових пункти, що вказує на незначне поліпшення ситуації.

 
 

Основними проблемами учасники ринку вважають державну підтримку, вплив загальної економічної ситуації та вплив законодавства. Найбільш позитивну оцінку отримали категорії «доступ до кваліфікованого персоналу», «масштаб бізнесу» та «доступ до сучасного обладнання та техніки». До того ж, якщо раніше більшість респондентів стверджували, що не задоволені масштабами свого бізнесу, то в листопаді опитування показало зворотне. Також істотно погіршилися показники доступу до зовнішніх ресурсів,витратності бізнесу та впливу законодавства.

 

Великі підприємства загалом оптимістичніші в оцінці поточної ситуації. До того ж, якщо підприємства в цілому оцінюють ситуацію як «хорошу», то індивідуальні господарства вважають її «поганою». Якщо подивитися на зміни в листопаді й порівняти із серпнем, то всі суб’єкти, крім холдингів, відчувають поліпшення бізнес-клімату.

 

У варіанті поділу респондентів відповідно до їх спеціалізації виробники продукції рослинництва вказують на поліпшення бізнес-клімату, а тваринники — на погіршення. У той самий час сільськогосподарські підприємства в цілому вважають клімат позитивним, хоча у тваринників цей показник досить низький (усього 3,6 відсоткових пункта зі 100 можливих).

 

Отже, виробники агропродукції за останні кілька місяців відчули поліпшення бізнес-клімату. Його все ще оцінюють як «негативний», проте учасники ринку швидше оптимістичні у своїх прогнозах. Основними проблемами для аграріїв є економічна ситуація та вплив законодавства, які безпосередньо залежать від дій державної влади. Найбільше негативний вплив на собі відчувають представники індивідуальних господарств.

 

Наступний раунд оцінки «бізнес-індексу українського агросектора» заплановано на лютий 2016 року. Запрошуємо читачів газети «АгроМаркет» взяти участь в наступних раундах опитування, а також долучитися до дискусії на цю тему.

Коротка характеристика «бізнес-індексу українського агросектора»:

• проводиться тричі на рік: у лютому, серпні та листопаді;

• в опитуванні беруть участь 400 агровиробників (індивідуальні господарства, незалежні підприємства й холдинги);

• регіони опитування: вся Україна, розділена на 4 регіони:

– центральний (чорноземний);

– північно-східний (піщані ґрунти);

– південний (степ);

– західний (карпатський).

• мін.-макс. значення оцінки «нинішньої ситуації», «прогнозу» та «бізнес-клімату»: від –100 до +100.

Ігор Остапчук, керівник експертної групи

газета “АгроМаркет”, січень 2016 року

      

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ