Агромаркет

Культиватори 5635 і Landsman 6205 KUHN-Krause

Культиватори 5635 і Landsman 6205 KUHN-Krause

У вирощуванні врожаю неможливо переоцінити значення роботи з ґрунтом, адже 8 із 12 чинників, які найбільше впливають на результат, пов’язані саме зі станом ріллі.

 

Вирішальними в обробітку ґрунту є такі технологічні операції:

 

1. Робота з рослинними рештками. Подрібнення та перемішування решток із землею активізує їх розкладання, поліпшуючи структуру ґрунту, сприяє доступності органічних речовин, запобігає утворенню кірки та злипанню решток. Залишення частини рослинних решток на поверхні зменшує ерозію та дозволяє краще зберегти вологу після опадів.

 

2. Обробіток ґрунту створює потрібну його структуру, забезпечує рівномірність органічного та хімічного складу, баланс повітря й води в ріллі. Важливо запобігати утворенню нових ущільнених шарів.

 

3. Підготовка посівного ложа. Під час чистової культивації перед сівбою розмір частинок землі зменшується до потрібного, створюється середовище з належною температурою та вологістю, необхідною для дружного проростання. На щільнішій частині ложа, вільній від рослинних решток, в тісному контакті з частинками землі розміщується насіння.

 

 
 

Високопродуктивну якісну культивацію попередньо обробленого поля можна виконати причіпними агрегатами 5635, а передпосівний обробіток поля з більшою кількістю рослинних решток і більшими грудками землі провести так званим фінішером Landsman 6205.

 

Обидві моделі культиваторів виробляють на заводі KUHN-Krause, США. Трисекційні культиватори 5635 виготовляють завширшки 6,2–11,1 м, а п’ятисекційні — 12–15,3 м. В той же час Landsman трисекційний має ширину 5,5–9,7 м, а п’ятисекційний — 11–13,8 м.

 

Культиватор 5635 застосовують для операцій з обробітку ґрунту та підготовки посівного ложа, від яких безпосередньо залежить максимальне наближення до потенційної врожайності культури:

 

• руйнація та розпушування ґрунтової кірки;

• прогрів ґрунту;

• знищення бур’янів;

• подрібнення грудочок і перемішування ґрунту;

• вирівнювання поверхні для якісного проходу сівалки;

• загортання гербіцидів;

• загортання добрив;

• аерація ґрунту.

 

Якісне виконання всіх операцій забезпечується особливостями конструкції культиватора 5635.

 

Завдяки застосуванню п’яти рядів лап із великою відстанню між першим і п’ятим рядами, що становить 3,53 м, безперешкодно проходить великий обсяг рослинних решток. Своєю чергою, скорочення до 15,24 см інтервалу між лапами по сліду культиватора та різний порядок їх розташування в перших трьох рядах, як порівняти з четвертим і п’ятим, створює подвійне перекриття під час проходу, поліпшує однорідність культивації з подрібненням грудочок, забезпечує контакт насіння з ґрунтом по всій поверхні, перемішує із землею рештки рослин і гербіциди.

 

Два типи лап і дві конструкції стійок, якими вони кріпляться до рами, надають змогу зробити оптимальний агрономічний вибір із чотирьох варіантів їх комбінації: лапи загостренні або плоскі, стійки зі спіральними пружинами або підресорені.

 

Кріплення пружинних стійок є дуже простим і надійним: міцною скобою й одним болтом, наче в тисках, із використанням нанесених на раму позначок.

 

Для плоских полів застосовують самовирівнювальне зчеплення. Для копіювання нерівного рельєфу поля та дотримання постійної глибини обробітку в культиваторі 5635 як опція, а з 12 м в стандарті (з можливістю вибору дешевшого самовирівнювального) застосовується спеціальне коливальне зчеплення.

 

Розробка KUHN-Krause має вдвічі менше рухомих частин і, відповідно, місць зношення від тертя проти інших зчеплень.

 

Ексклюзивність полягає також в підйомі передніх опорних поворотних коліс глибини під час транспортування культиватора, чим досягається його більша стійкість. Ще однією родзинкою є опціональна захисна серга зчеплення амортизатора Guardian, яка використовується в культиваторах завширшки 8,5 м в агрегаті з гусеничними та шарнірно-з’єднаними тракторами з ламаною рамою, зменшуючи динамічне навантаження на тягу трактора та раму культиватора в поперечному напрямку.

 

Оригінальна вирівнювальна система розрівнює поверхню ріллі для утворення якісного посівного ложа, стабілізації розміщення насіння в рядку та глибини сівби, зменшення вертикальних флуктуацій сівалки. KUHN-Krause пропонує різноманітні борінки та коточки залежно від типу ґрунту й кількості пожнивних решток. В борінках інтервал між зубами або пружинними спицями становить 6,4 см, їх нахил може змінюватись до 15°, 30° або 45°. Коточки можуть бути як із плоскими спіральними пластинами, так і з круглими спіральними прутками. Круглі прутки краще подрібнюють та прикочують сипкі ґрунти й суглинки та добре себе показують в умовах вологого ґрунту. Плоскі пластини придатніші для важких ґрунтів або з високим умістом глини, а також в посушливих умовах. Борінки та коточки виконують операції, завдяки яким в подальшому можна заощадити час і збільшити продуктивність.

 

Колісні тандеми сприяють дотриманню постійної глибини обробітку на нерівній поверхні та стабільності під час перевезення. Колісний тандем працює разом із відмінною системою регулювання глибини. За допомогою індикатора кожна секція нескладно налаштовується вручну на глибину 0–12,5 см.

 

Велика увага приділяється довготривалій надійності роботи. Та у зчеплення вбудовано панель для закріплення гідравлічних наконечників, яка захищає їх під час крутих розворотів від пилу та бруду. Панель включає також схему під’єднання шлангів, коди кольору держаків шлангів, електричні з’єднання й інструкцію з експлуатації. П’ятирамна мостова конструкція, виконана зваркою внапустку, має збільшену міцність і надійність. Для три валі шого терміну експлуатації та запобігання витіканню оливи під час роботи з опущеним зчепленням гідроциліндри повністю втягнуті. Підшипники, що мають потрійне манжетне ущільнення, яке подов жує період їх експлуатації, розташовані в захисному чавунному корпусі й амортизаційній оболонці.

 

Збільшення населення Землі та попиту на зернові й технічні культури для нових промислових технологій за останні десятиріччя спонукало аграріїв і збільшити врожайність сільгоспкультур.

 

Чим більше рослинних решток на полі, тим менше ущільнюється ґрунт, зменшується ерозія. Вони сприяють накопиченню вологи й органічних матеріалів, але погіршується їх розкладання, утруднюється передпосівний обробіток. В той же час для зниження собівартості аграрії намагаються мінімізувати кількість операцій і проходів по полю, виконуючи їх в максимально стислі строки. За більших розмірів грудочок ґрунту й великої маси рослинних решток одного і навіть двох проходів культиватора 5635 може виявитися недостатньо, особливо за умови утворення на поверхні ґрунту перед весінніми польовими роботами товстої та міцної кірки.

 

Виходом є виконання за один прохід таких чотирьох операцій:

 

1. Подрібнення рослинних решток, грудок та корки, вирівнювання ґрунту;

2. Розпушення землі та пере мішування її з рослинними рештками;

3. Подрібнення грудочок і рівняння поверхні;

4. Остаточний обробіток і прикочування грудочок і рослинних решток.

 

Цим вимогам відповідає високопродуктивний 4-операційний культиватор-фінішер Landsman 6205. На рисунку номерами 1–4 позначені частини культиватора, відповідні названим операціям.

 

Операція 1 з вирівнювання гребенів і подрібнення рослинних решток виконується розташованою спереду батареєю оригінальних дискових ножів EXCALIBUR. Діаметр дисків — 51 см, а інтервал між ними збільшено до 23,2 см, що поліпшує проходження великої маси решток і значно збільшує питомий тиск на кожний диск, сприяючи кращому подрібненню грудок і перерізанню решток. Ці диски мають плоский центр і рифлений край із 32 гофрами (хвилястість становить 6,4 мм), що робить обробіток грудок і решток інтенсивнішим. Разом із розташуванням батареї дисків під кутом атаки 8° (це є унікальним технічним рішенням) рифлена форма мінімізує бокове переміщення ґрунту й утворення нових гребенів, зменшує зношеність різальних країв. Утворенню гребенів по краях запобігають також бокові пари гладких дисків меншого діаметра. Глибина обробітку швидко виставляється механічно, а у процесі роботи в полі регулюється гідравлічно. Батареї захищають спіральні пружини, які одночасно додатково тиснуть на дискові ножі. Діапазон вертикального переміщення батарей в разі спрацювання спіральних пружин становить від –5 см до +15,5 см. Батареї дисків укомплектовані чистиками з регулюванням планки.

 

Операцію 2 по перемішуванню землі з рештками забезпечують шість рядів культиваторних лап. Одночасно вони підрізають кореневу систему бур’янів і готують однорідне, без решток, посівне ложа. Стандартні стрільчаті лапи (опційно лапи можуть бути без стрільчатих лемешів) призначені для проходження великої маси решток і виконання якісного зрізу, мають ширину 25,4 см і розташовані з інтервалом 22,8 см. Якщо треба краще розпушити ґрунт і підготувати посівне ложа, варто скористатися опцією стрільчатих лап завширшки 22,8 см й інтервалом 17,8 см. Дистанція між першим й останнім рядами лап становить 3,81 м, що на 30–50см більше за аналогічні характеристики інших культиваторів. Більша відстань — кращий прохід рослинних решток, можливість кращого розташування та закріплення лап. Конструктивні варіанти лап зі стійками збігаються з культиватором 5635.

 

Операцію 3 з відмінного подрібнення грудок і рівняння поверхні здійснюють пружинні або зубові борони, аналогічні борінкам культиватора 5635. Ви можете обрати той варіант борінки, який найбільше підходить до ваших конкретних умов. Саме борони та лапи забезпечують баланс повітря й вологи у ґрунті, необхідні для його прогрівання та швидкого одночасного розвитку рослин.

 

Ексклюзивний коток (анало гічний культиватору 5635) в поєднанні з трирядними борінками виконує операцію 4 по остаточному подрібненню та прикочуванню грудочок і рослинних решток. Можна обрати рівень постійного тиску котка або поставити його в коливальне положання залежно від погоди та стану ґрунту.

 

Так само, як культиватор 5635, на доданок до описаного вище фінішер Landsman 6205 має ще багато цікавих, оригінальних технічних рішень, які визначать якість, надійність і продуктивність його роботи. Наприклад, у Landsman використовується комбінована серга жорсткої зчіпки з отвором 381 мм для моделей завширшки 5,5–7,4 м або комбінована захисна серга-амортизатор Guardian (аналогічна культиватору 5635) з отвором 508 мм для моделей завширшки до 13,7 м. Серга може бути зафіксованою для запобігання можливого заклинювання в роботі з котком. За допомогою комбінованої серги поліпшуються транспортні характеристики, зокрема дорожній кліренс.

 

Удосконалений розподіл гідравлічних шлангів уздовж центральної рами зменшує можливість їх пошкодження та накопичення пилу та решток. Як підсумок зазначимо, що виконання фінішером усіх чотирьох операцій усього за один прохід дозволяє працювати в умовах великої кількості рослинних решток, значних за розміром грудочок землі та кірки на поверхні, створюючи високоякісне посівне ложа, й, головне, отримуючи вищу врожайність за менших витрат. Американські фермери навіть здійснюють усього один прохід Landsman по стерні сої й після цього сіяти без додаткових операцій. Landsman відзначається високою продуктивністю (до 250 га на день) завдяки швидкості 8–12 км/год з глибиною обробітку 2,5–15,2 см, міцної шестирамної конструкції та ширини 5,5–13,7 м. Потрібна потужність трактора в середніх ґрунтах й умовах 26–33 к. с. на метр.

 

Культиватор 5635 та фінішер Landsman 6205 є агрегатами, які дозволяють ідеально підготувати поле під посів незалежно від рівня попереднього обробітку та кількості рослинних решток.

 

 

Віктор Сич, канд. техн. наук, незалежний експерт

газета “АгроМаркет”, березень 2016 року

   

      

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ