Тваринництво

Кожному віку свій раціон

Кожному віку свій раціон

Збалансована годівля, складена для кожної технологічної групи тварин, є запорукою високої та стабільної продуктивності молочного стада.

 

Фото 1. Євген Лисенко,

менеджер тваринницького

комплексу ТДВ «Терезине»

Рентабельне виробництво молока та кращі результати діяльності підприємства можна отримати лише зі здоровими тваринами. Поряд із високоякісними кормами особливе значення має забезпечення тварин повним спектром мінеральних і біологічно активних речовин. Лише годівля, що покриває потреби, дає можливість тваринам розкрити свій генетичний потенціал і таким чином забезпечити поставлену перед господарством мету. Такої філософії дотримується головний менеджер тваринницького комплексу ТДВ «Терезине» в селі Вільна Тарасівка Євген Лисенко (фото 1). ТДВ «Терезине» — багатогалузеве господарство, як і більшість аграрних підприємств України. Однак, відрізняється від багатьох воно тим, що худоба має племінний статус. Тож ставлення до тварин тут особливо дбайливе, а вимоги до складу та якості кормів — найвищі.

 

— Пане Євгене, розкажіть, із чого складається раціон молочного поголів’я?

 

— Поголів’я утримується безприв’язним способом, воно сформоване в групи за фізіологічним станом і продуктивністю. Для кожної такої групи складено відповідний раціон харчування, до якого входять силос, сінаж, солома, соняшниковий шрот і макуха, концентровані корми. З усього переліку закуповуємо тільки шрот і макуху. Все інше вирощуємо, збираємо й переробляємо власними силами.

 

— Чи вистачає потужностей комбікормового заводу для покриття всіх потреб?

 

— Наразі — так. У 2014 році була проведена реконструкція приміщення, осучаснили обладнання, й сьогодні маємо комбікормовий завод компанії Buschhoff потужністю до 30 т комбікорму на зміну (фото 2), зерносушильний комплекс місткістю близько 7 тис. тонн зерна. Керується весь процес за допомогою автоматичної системи. Якість кормів покращилася й посприяла підвищенню показників годівлі та збільшенню надоїв. 

 
Фото 2. Виробнича потубжність заводу сягає до 30 тонн за зміну
Фото 3. Раціон сухостійних тварин становить 25 кг на добу і містить багато клітковини
Фото 4. У перші тижні життя телятка потребують особливої уваги до годівлі

— Якщо говорити про кожну групу тварин окремо, то що є обов’язковим, наприклад, для дійного поголів’я?

 

— Дійна корова повинна споживати соковитіші корми, основою яких є силос. Для балансу й продуктивності додаємо ще комбікорм. Сухостійним коровам не можна згодовувати таке в жодному разі. Для них ми практикуємо раціон, збагачений клітковиною (фото 3), він не спонукає до молокопродуктивності. Якщо говорити цифрами, дійна корова в нашому господарстві споживає 50 кг корму на добу, це 33 кг силосу, 2 кг сінажу, 5 кг соломи і 10 кг концентрованих кормів. Вони додаються як в основний раціон, так і йдуть окремо як заохочення під час доїння роботом. Обов’язково додається сіль у невеликих кількостях. А також у тварин є вільний доступ до лизунців. Раціон сухостійних корів становить 25 кг на добу — до нього входять: 18 кг силосу, 2 кг сінажу, 3,5 кг соломи та 1,5 кг концкормів. Для хворих тварин технологічно закладено зміни в раціоні залежно від конкретного випадку. А завдяки роботизованому доїнню хворих, наприклад, на мастит, виявляємо на ранніх стадіях. Крім того, кожну хвору тварину необхідно ще й переводити в санітарну групу до повного оздоровлення, але поки що в нас це технічно неможливо. А взагалі ми поступово крокуємо до розширення: нещодавно побудували ще одне приміщення для нетелей, бо раніше вони утримувалися на іншій фермі. Сьогодні маємо дійного стада — 400 голів, на сухостої в нас 60 корів, ще 65 нетелей і майже сотня телят.

 

Фото 5. Сіно зберігається під навісом з того боку,

який найменше продувається вітрами

— Як щодо найменших ваших підопічних, який раціон у телят?

 

— Для досягнення успіхів у дорощуванні молодняку тварини мають бути здоровими змалечку й мати добрий апетит. Особливо важливо підібрати їм правильний раціон, бо в перші тижні свого життя організм малечі є дуже вибагливим (фото 4). На цій фермі утримуються телята віком лише до 3-х місяців, потім їх переводять в інше відділення.

 

Теличок ми повністю випоюємо молоком, а телят у перший місяць — молоком, а з початку другого — замінником незбираного молока від компанії «Йозера». Ми обрали Супраміл з різних причин. На даний момент ми бачимо, що стан здоров’я малечі добрий так як в складі замінника молока є потрібна кількість протеїну та легкоперетравних рослинних компонентів. Усі їдять його із задоволенням і з нашого боку не має жодних нарікань. Окрім того, додаємо в раціон із другого місяця трошки сіна й гранул (фото 5).

 

— Дякую за розмову. Успіхів у вашій справі!

   

Говорить експерт

 

Андрій Облещук, менеджер з продажу та представник компанії «Йозера»

 

Компанія «Йозера» — відомий та успішний на міжнародному ринку виробник мінеральних кормів для великої рогатої худоби та свиней, замінників незбираного молока, а також засобів для силосування й спеціальних продуктів. Це родинне підприємство з 75-річним досвідом у виробництві кормів для тварин, котрим керує третє покоління родини Ербахер. Міцними позиціями на європейському ринку компанія завдячує відмінній якості продукції та послідовній реалізації філософії компанії. Компанія працює на міжнародному рівні й має представництва у понад 40 країнах світу. Виробничі майданчики компанії розташовано в Німеччині (Kleinheubach) і Польщі (NowyTomyśl). Кожен етап нашої роботи та співпраця з партнерами характеризуються турботою та надійністю. Кваліфікована робота наших працівників і суворі вимоги системи контролю якості дозволяють нам незмінно зберігати високу якість продукції, яку ми виробляємо. Головним ядром є власна акредитована лабораторія, у якій завдяки широкому спектру досліджень з урахуванням найновіших наукових досягнень ми забезпечуємо високу якість нашої продукції. Тут проводять дослідження всієї сировини, що постачається, а також поточний аналіз на всіх технологічних етапах, аж до готового продукту.

 

Незалежні перевірки (наприклад, Німецького сільськогосподарського товариства — DLG, котре є політично й економічно незалежною організацією та надає нейтральні й незалежні результати експертизи кормів) підтверджують наші найвищі оцінки протягом десятків років. А всі рішення, що ми пропонуємо нашим партнерам і клієнтам, базуються на простих економічних правилах: справедливі ціни та консультації, що основані на попиті. Обидва вони є вирішальними для успішної співпраці, орієнтованої на подальше зростання.

Марина Терещенко

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ