Тваринництво

Кормові добавки з питною водою

Кормові добавки з питною водою

Застосовуючи вітамінно-мінеральні суміші, що виконують роль антиоксидантів, можна ефективно профілактувати стрес та зменшити його наслідки.

  

Загальне визначення характеризує стрес як реакцію організму, що виникає внаслідок дії надзвичайних або патологічних подразників і характеризується адаптаційною відповіддю.

 

Фактори, що викликають стрес, можна поділити на три групи. Перша група — це фактори середовища: відхилення від оптимальної температури чи складу повітря, порушення режимів освітлення, шумові чинники тощо. Друга група — кормові стреси: наявність у кормах мікотоксинів, окислених жирів, дисбаланс вітамінів, мінералів, амінокислот, високі дози різних ветеринарних препаратів (антибіотиків, кокцидіостатиків тощо). Третя група стрес-факторів об’єднує внутрішні стреси, зокрема бактеріальний стрес, причиною якого є надлишкова кількість бактерій у кормі. Це призводить до перенапруги імунної системи, а отже, спричинює дисбаланс бактерій в кишечнику, порушує цілісність його ворсинок і призводить до перевитрати корму, а крім того, спричинює розвиток деяких захворювань. Віруси також спричинюють низку захворювань птиці. Вакцинації захищають птицю від захворювань, але самі водночас є дуже серйозними стресами.

 

Яйценосна й м’ясна птиця часто «працює» на межі своїх фізіологічних можливостей. Наприклад, синдром раптової смерті у бройлерів часто трапляється тоді, коли ріст тіла курчати випереджає можливість його внутрішніх органів забезпечити такий розвиток. За таких умов навіть незначні стреси можуть призвести до загибелі найбільш високорозвинених особин у бройлерному стаді. Профілактувати виникнення стресу будь-якої етіології та зменшити його наслідки можна, згодовуючи тваринам вітамінно-мінеральні суміші. Зазначені суміші виконують роль антиоксидантів і заповнюють пробіл, що виникає внаслідок потреби птиці в збільшенні кількості поживних речовин. Оскільки апетит птиці під час стресу різко падає, ці суміші варто давати з питною водою.

 

Враховуючи те, що організм високопродуктивної птиці потребує більше поживних речовин, самих лише вітамінів і мінералів їй недостатньо. Тому треба також давати суміші (кормові добавки) з питною водою. До їх складу входять вітаміни й мінерали, органічні та незамінні амінокислоти, глюкоза й навіть пребіотики, які служать поживним середовищем для корисних мікроорганізмів і підтримують функціонування шлунково-кишкового тракту птиці. Під час стресу фіксують насамперед зниження продуктивності та репродуктивної функції поголів’я, тому застосування поживних засобів із питною водою є ефективним і дієвим. Слід також пам’ятати, що імунна система — одна з «найдорожчих» для функціонування організму птиці. Клітини імунітету потребують енергії, амінокислот та інших поживних речовин для своєї життєдіяльності. Отже, будь-яка імуностимуляція неминуче призводить до перерозподілу поживних речовин для підтримки росту і розвитку організму та зміцнення імунітету. Як наслідок, погіршується конверсія корму та знижуються середньодобові прирости, що потребує профілактики імунного стресу в період перед входженням птиці в серію вакцинацій і, за можливості, в періоди між вакцинаціями.

 

Загалом, розуміння того, що багато продуктивних і відтворних функцій птиці закладається на ранніх стадіях розвитку (зокрема, в період ембріогенезу та впродовж перших днів життя курчати), посприяло посиленню уваги птахівників під час вирощування ремонтного молодняку і курчат-бройлерів до годівлі батьківського стада курей, а також курчат у перший тиждень їхнього життя. Отже, кормові суміші з питною водою знайдуть місце в схемах чи протоколах вирощування птиці різного напрямку і призначення.

 

 

За матеріалами компанії «ВетАгро»

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2015 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ