Тваринництво

Сягати в суть

Сягати в суть

У виборі постачальника добового молодняку варто керуватися не тільки привабливими цінами, а й звертати увагу на рівень культури виробництва в племінному господарстві.

 

Умови утримання й годівлі товарної птиці — це принципово важливі фактори для повної реалізації потенціалу продуктивності, що його гарантує виробник того чи іншого кросу. Але навіть із найкращими кросами можна не отримати прогнозованого результату, якщо не врахувати похибок, які можуть виникати в результаті порушень норм утримання батьківських стад, інкубації і виводу. Тому правильно обраний постачальник добового молодняку — не менш важливий фактор високої продуктивності, ніж генетичний потенціал того чи іншого кросу. За якими ознаками можна виявити, що господарство-постачальник благополучне і має високий рівень виробничої культури, розповів Олександр Лук, лікар ветеринарної медицини ПАТ «Птахофабрика «Кожухівська».

 

— Пане Олександре, чому так трапляється, що молодняк одного і того ж кросу, куплений у різних компаній, може дати фермеру на виході радикально різні результати?

 

— Це може бути обумовлено декількома причинами. Передусім на майбутню продуктивність птиці вплинуть умови, в яких утримувалося племінне поголів’я, тобто її батьки. Не менш важливими є умови, за яких був отриманий молодняк. На пізніших термінах вирощування ми не можемо компенсувати втрати, отримані від неправильного догляду батьківського поголів’я та молодняку на виводі. Можна на це вплинути, згодовуючи товарній птиці більше якісного корму, вітамінів, кормових добавок, але це істотно здорожуватиме процес вирощування і вплине на вартість кінцевого продукту. Тому втрати, викликані неправильним вирощуванням молодняку в перші дні, у подальшому навряд чи компенсуються.
Також на успішність виробництва безпосередній вплив мають схеми вирощування птиці в господарстві, куди молодняк був завезений. Тобто якість фінального гібрида залежить і від тієї компанії, де гібрид було придбано, і від умов, які господарство-покупець створило в себе. Ці фактори рівнозначні за силою впливу.
Перш ніж завозити курчат у господарство, треба точно визначитися з тим, як вони утримуватимуться, чим їх годуватимуть, куди буде здійснюватися реалізація кінцевого товару тощо. Уже виходячи з тих завдань, які ставить перед собою виробник, слід обирати компанію-постачальника, що реалізує добовий молодняк на вирощування.

 

— На що треба звертати увагу під час закупівлі добового молодняку тим виробникам, які займаються промисловим утриманням несучок? Чи є певні критерії, за якими одразу можна визначити, що з тією чи іншою компанією працювати не варто?

 

— Насамперед треба звертати увагу на репутацію компанії-постачальника на ринку. Краще з птахофабрикою, яка має погану репутацію, співпрацю взагалі не починати. Навіть якщо вона пропонуватиме дуже вигідні умови, ціни тощо.
Також не раджу починати співпрацю з тими компаніями, які не дозволяють відвідувати їхні птахоферми. Якщо йдеться про закупівлю великих партій птиці, постачальник просто зобов’язаний впустити клієнта за куліси. Перш ніж визначитися з компанією і підписати з нею договір, варто відвідати її виробничі майданчики. Треба звертати увагу на все, навіть на найменші дрібниці, що не дуже помітні на перший погляд: логістику, дотримання санітарно-ветеринарних правил, культуру виробництва та інше. Слід з’ясувати, як у господарстві проходять вакцинації, наскільки компанія дотримується технології вирощування батьківського стада, які корми дають птиці, якою є збереженість, однорідність, продуктивність птиці.
Важливо розуміти, який вік матиме птиця батьківського стада на момент придбання молодняку. Це дуже істотна ознака для отримання якісної продукції. Найкраще, коли птиця батьківського стада матиме середній вік, тобто буде в повному розквіті сил: і вже не зовсім юна, і в той же час ще не зовсім стара. Період, коли батьківське стадо може давати якісне потомство, визначається певними характеристиками птиці, такими як вага, ветеринарний стан, рівень імунітету, фізіологічний розвиток тощо.
Як і в людини, з віком у птиці організм стає слабшим. При цьому можуть спостерігатися дефекти в печінці, може погіршуватися засвоюваність поживних речовин. Потомство від старих батьків часто має незадовільні показники однорідності, якість отриманого від них добового молодняку може варіюватися.
Для отримання молодняку, з якого в подальшому виростуть взірцеві промислові несучки, ми відбираємо яйця з 25-го тижня вирощування батьківського стада, а закінчуємо 72-м тижнем. На молодняк, отриманий у цей період вирощування, ми надаємо гарантію якості. У принципі, невеличкі господарства можуть брати птицю від батьків соліднішого віку. Оскільки вони закуповують молодняк невеликими партіями, тобто фактор однорідності для них є не таким важливим, особливих проблем це не викличе. Натомість фермери отримають хорошу, породисту птицю, але не з такими високими гарантіями.
Також треба звертати увагу на фізіологічний стан батьківських стад. Ветеринарна служба підприємства повинна надати покупцеві результати проведення досліджень крові птиці та іншого матеріалу: мікроскопічні, серологічні, бактеріологічні, гістологічні тощо. Ви можете попросити сироватку крові птиці й самі провести дослідження в лабораторії, якій довіряєте. Але ще раз підкреслю, що доскональні перевірки постачальника, а також особисте відвідування господарства (після відповідної підготовки й дотримання правил біобезпеки) можливе тільки для покупців великої партії курчат. Якщо, приміром, фермер має намір придбати тисячу голів птиці, швидше за все, його в господарство не пустять. Хоча, звісно, надати документи і результати досліджень виробник зобов’язаний у будь-якому разі.
Також варто знати про те, коли птиця батьківського стада почала нестися, за якої ваги, якою була динаміка цієї продуктивності. Якщо спостерігалися нехарактерні для певного кросу коливання продуктивності, це вже привід насторожитися.
Слід звернути увагу на кормову базу підприємства, оскільки збалансована годівля батьківського стада доброякісними кормами — це один із визначних факторів для отримання повноцінного здорового молодняку. Ви повинні знати, де компанія купує рослинну сировину для виготовлення корму або готовий комбікорм, які умови їх зберігання, переробки, змішування. Така інформація допоможе отримати додаткові дані щодо якості інкубаційних яєць.
Я б обов’язково звернув увагу на інкубаційну станцію господарства: наскільки ретельно там контролюється процес інкубації, які санітарні умови.

 

— За якими ознаками можна визначити ступінь благополуччя інкубаційної станції в господарстві?

 

— Інкубатор є важливим виробничим об’єктом, робота якого має чітко регламентуватися. Слід перевірити, як ведеться облік процесів: коли і як перевіряли інкубаційні шафи, які дезінфектанти використовували тощо. Те, наскільки грамотно й ретельно ведеться такий облік, багато скаже вам про наявність високих стандартів виробництва на підприємстві.
Зверніть увагу на обладнання, яке воно: застаріле чи сучасне, як воно миється. Якщо десь присутня іржа, ретельно вимити інкубатор вже не вийде. Сучасне обладнання виготовляється з таких матеріалів, що дозволяють робити якісну дезінфекцію. Дивіться на підлогу в інкубаторах: якщо там купа тріщин, мишачих нір, продезінфікувати її також буде неможливо.
Важливо, як вимірюють температуру й параметри вологості в інкубаторі: електронним термометром чи якимось ртутним із ледь видимими позначками. Якщо прилади обліку не дають можливості визначити точні параметри температурно-вологісного режиму, працівники зазвичай просто записують приблизні значення. А це несерйозно.
Слабке місце багатьох інкубаторів — вентиляція. Якщо вона погано налаштована, це може становити величезну проблему для молодняку. Вентиляційну систему треба регулярно чистити. Трапляється, що вентиляційні фільтри вкриває пух курчат або павутиння, настільки вони забруднені. Таке грубе порушення санітарних норм небезпечне тим, що в інкубаторі птиця може інфікуватися з усіма відповідними наслідками для покупця.
Під час перенесення лотків із яйцями з інкубаційних шаф у вивідні проводиться овоскопія, що характеризує життєздатність ембріона. Звертайте увагу на цей показник, він надзвичайно важливий для визначення ефективності вирощування батьківського стада. Що вищий показник овоскопії, тим краща якість самого інкубаційного яйця. У старих курей батьківського стада це співвідношення погіршується, оскільки їхні яйця мають високий відсоток незаплідненості.
Коли робота інкубатора організована правильно, пташенят після виводу виймають із шафи, паралельно працівники інкубатора роблять вибірку птиці за статтю. Молодняк при цьому не повинен простоювати без нагляду: все має робитися швидко і за регламентом. Після вибірки птицю вакцинують і відправляють на відвантаження. Важливо також те, як обладнаний зал для передачі птиці: чи автомобіль для завантаження заїжджає в тепле приміщення, чи курчат завантажують, виносячи на вулицю (у тому числі в мороз).
У постачальника молодняку має бути спеціально обладнаний для перевезення курчат транспорт (із системою кондиціонування, контролю вологості та температури). Під час відвантаження курчат слід перевірити автомобіль, також після прибуття курчат у господарство варто поцікавитися, як у процесі перевезення коливалася температура у фургоні з птицею. Це особливо важливо в разі довготривалого перевезення.

 

— Які саме порушення санітарних умов у господарстві мають змусити покупця товарного поголів’я викреслити ту чи іншу компанію зі списку своїх потенційних постачальників?

 

— Треба дивитися, чи є в господарстві дезбар’єри, як одягнуті працівники. Якщо територією птахофабрики бігають бродячі собаки або ластівки звивають собі гнізда у зручних місцях, можна констатувати серйозне порушення режиму санітарії.
Якщо племінне господарство розташоване на території села, у такому разі є велика ймовірність інфекційної загрози. Оптимально, якщо воно буде розташоване чимдалі від населеного пункту.
Узагалі, звертати увагу на ступінь дотримання господарством правил біобезпеки дуже важливо. Це запорука успіху, найголовніший фактор у птахівництві. Якщо компанія не дотримується найголовнішого правила, то є висока вірогідність того, що продукція, яку вона реалізує, буде неналежної якості або ж матиме потенційну небезпеку занесення патогенної мікрофлори у пташники покупців.
Сам вигляд птиці батьківського стада багато про що скаже спеціалістові. Якщо птиця квола або надто збуджена, неспокійна, це може свідчити про наявність у стаді якихось хвороб. Звертайте увагу на такі фактори, як освітлення в пташнику, щільність посадки, концентрація аміаку. Важливо оцінити, як працює вентиляція, який мікроклімат створений для поголів’я тощо. Дивіться, наскільки ретельно у пташнику прибирають, чи є там бруд, пил, розкиданий корм. Зважайте, в якому стані клітки: чи вони іржаві та погнуті, чи сучасні — рівні та чисті. Усі перелічені моменти є дуже важливими, оскільки від стану приміщення та обладнання для вирощування птиці залежить, чи буде вона достатньою мірою забезпечена світлом і чистим повітрям.
Зверніть увагу на чистоту ліній водопостачання, а також на те, як іде фіксація споживання води та корму. Дізнайтеся, чи це робиться на око, чи ж чітко контролюється. Усі ці параметри говорять про культуру виробництва.

 

— На вирощуванні якої птиці спеціалізується ваше господарство? Ви реалізуєте тільки добовий молодняк чи підрощених курочок також?

 

— Птахофабрика «Кожухівська» спеціалізується на вирощуванні комерційних несучок, тобто фінального гібрида. Ми є ексклюзивним дистриб’ютором курей кросу компанії «H&N International» Браун Нік. Із-за кордону отримуємо генетичний ресурс, який приходить до нас із Німеччини у вигляді добового курчати батьківських стад. У світі насправді працюють не так багато генетичних компаній, що виробляють у достатній кількості якісний продукт для промислового вирощування. Відповідно, пошук якісного племінного молодняку у великих обсягах є дуже актуальною проблемою майже для всіх країн світу.
Здебільшого ми продаємо покупцям добовий молодняк. Однак є клієнти, які просять нас підростити птицю. Наприклад, деякі господарства мають обладнання тільки для утримання несучок, тоді як потужностей для вирощування молодняку їм бракує. У такому разі виробники яєць змушені купувати молодку. У нас є зона підрощування, в якій ми можемо утримувати птицю максимум до 90 днів, не довше. У більш пізньому віці транспортувати молодняк вже небезпечно, оскільки в курочок у цей час починає формуватися всередині яйце. Клієнти, що замовляють підрощування, самі ретельно контролюють цей процес: роблять аналізи, зважування птиці тощо.
Якщо племінне господарство забезпечило адекватний розвиток птиці відповідно до графіка, наданого постачальником кросу, то справа покупця за малим. Кінцевий результат залежатиме від того, як він дотримуватиметься наших рекомендацій щодо вирощування й утримання несучки.

 

 

Вікторія Дичаковська

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2015 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ