Овочі-Ягоди-Сад

Комбайнування моркви

Комбайнування моркви

Застосування сільськогосподарських машин залишається актуальним для технології вирощування моркви. Набір збиральних машин уже сьогодні дозволяє фаховим господарствам повністю механізувати збирання цього коренеплоду.

 

Залежно від призначення продукції моркву збирають у різні терміни:

 

  • для свіжого споживання викопують у кінці серпня (така морква погано зберігається й урожайність менша, проте вона має вищу ціну реалізації);
  • на довгострокове зберігання викопують у кінці вересня.

За рівнем механізації технології збирання моркви розділяють на частково механізоване та повністю механізоване збирання. До частково механізованих належать дві технології:

 

  • підкопування з метою порушення зв’язку коренеплодів із ґрунтом за допомогою підкопувачів, витягування їх із ґрунту, обрізання гички та очищення моркви від домішок вручну. Підкопані рослини легко витягуються з ґрунту;
  • обрізування гички та викопування коренеплодів із застосуванням технічних засобів (обрізувача головок коренеплодів і копачки) і підбирання та завантаження моркви вручну. Цю технологію застосовують на невеликих виробничих ділянках.

Механізоване збирання моркви поділяється на комбайнове та роздільне збирання. Для комбайнового збирання застосовують морквозбиральні комбайни та переобладнані картоплезбиральні комбайни або картоплекопачами-навантажувачами. Роздільне збирання поділяється на двофазне (із застосуванням двох машин) і трифазне (із застосуванням трьох машин). За трифазного збирання застосовують машини для зрізання гички (гичкоподрібнювачі), копачі-валкоутворювачі та підбирачі валків. Двофазне збирання включає зрізування гички та викопування коренеплодів копачами-навантажувачами.

 

Машини для збирання моркви налаштовують так, щоб вони підкопували до 99% рослин на глибину до 30 см, вибирали з ґрунту до 98% коренеплодів, обрізали бадилля — довжина від головки має не перевищувати 1–2 см. Допускається до 4% механічних пошкоджень. Під час збирання машини мають очищати коренеплоди від ґрунту (засміченість ґрунтом — не більше ніж 1% маси), втрати моркви не повинні бути більшими за 5%.

 

На ринку представлені підкопувачі, які оснащенні різними типами робочих органів: скобою, лапами або універсальні (скоба + лапи). Робоча ширина захвату — 1,2, 1,4 та 1,6 м. Начіпні підкопувачі серії LAVS обладнано активними лемішно-коливальними робочими органами, які приводяться у дію від ВВП трактора. 

Виробники техніки Weremczuk, Jones Engineering, Keulmac пропонують машини для зрізування гички моркви (обрізувачі головок) із бильними, роторними та дисковими робочими органами, які складаються з рами, опорно-ходових коліс, кожуха із заслінками, різального апарату з механізмом приводу.

 

Машини з бильними робочими органами можуть бути застосовані для зрізу гички моркви на полях із різними технологіями вирощування моркви: сівби на рівній поверхні, сівбі у гряди та сівбі у гребені. Різальний апарат бильного типу складається з двох горизонтальних валів, до яких кріпляться еластичні бичі. До кожуха машини прикріплено короб спеціальної форми, через який за допомогою повітряного потоку, створеного валами з бичами, бадилля видаляється на викопану частину поля. Машини з бильними робочими органами додатково обладнано дисковими дообрізчувачами гички. Дискові дообрізчувачі мають індивідуальний привід і кріпляться до рами за допомогою паралелограмного механізму, що дозволяє копіювати нерівності кожного рядка. Спочатку провадиться грубе видалення бадилля, а потім дообрізувальні диски обрізають головки на необхідній висоті. Установлення висоти зрізу здійснюється шпинделем за допомогою змінних положень опорних коліс у вертикальному напрямку.

 

За замовленням, як опції, машини комплектують автоматичною гідравлічною системою регулювання висоти зрізу гички та зміни нахилу машини відповідно до рельєфу поля. Така система забезпечує дотримання встановленої висоти зрізу на нерівностях ґрунту.

 

Для зрізування гички моркви, яку вирощують на гребенях, пропонують машини з роторними робочими органами. Роторний різальний пристрій — вал, до якого шарнірно прикріплено ножі. Форма, розміри та місця встановлення ножів спроектовано таким чином, щоб забезпечити якнайкраще копіювання гребеня. Як правило, над рядками моркви на гребені встановлюють короткі Г-подібні ножі, а над борознами — довгі. Машини комплектують дисковими дообрізувачами, конструкція та кріплення яких аналогічні до обрізчувачів, установлених на машинах із бильними робочими органами. Їх також обладнано механізмами видалення бадилля на викопаний ґрунт.

  

Машини для зрізування гички з дисковими робочими органами ефективно працюють на тих полях, де сівба моркви виконувалась у нарізанні гряди. Ширина захвату машин така сама як ширина гряди й становить 1,5 або 1,7 м.

 

Jones Engineering пропонує широкозахватні агрегати, до складу яких входять дві чи три машини для зрізання гички моркви.  

Більшість машин із роторними та дисковими різальними апаратами можуть монтуватися на фронтальну чи задню навіску енергозасобу, що дозволяє застосовувати їх для комплектування збиральних агрегатів, які за один прохід зрізують гичку (машина для зрізання гички змонтована на фронтальній навісці енергозасобу)  і викопують коренеплоди (копач або копач-навантажувач, прикріплений до задньої навіски енергозасобу). Цей тип машин може бути складовою частиною морквозбиральних комбайнів.

 

Для викопування коренеплодів моркви застосовують картоплекопалки з глибиною ходу лемеша понад 20 см. Картоплекопалки доцільно застосовувати за гребеневої технології вирощування моркви.

 

Залежно від призначення продукції застосовують різні способи комбайнового збирання моркви. Перший спосіб — за допомогою морквозбиральних комбайнів із бральними робочими органами. За допомогою комбайнів типу бралки викопують моркву для реалізації в торгову мережу, де попит мають подовжені коренеплоди. Морквозбиральні комбайни з бральними робочими органами якісно виконують технологічний процес під час збирання моркви з довгою та міцною гичкою. До того ж немає потреба попередньо зрізати гичку.

 

Другий спосіб збирання моркви проводять за допомогою підкопувальних приставок на картоплезбиральних комбайнах або картоплекопачах-навантажувачах. Картоплезбиральні машини характеризуються не лише високою продуктивністю, а й великими пошкодженнями коренеплодів. Підкопувальні приставки картоплезбиральних комбайнів можуть збирати моркву з коротким бадиллям або без бадилля, як на легких, так і на важких ґрунтах. У разі збирання картоплезбиральними комбайнами з підкопувальними приставками бадилля необхідно видаляти.

 

Із метою підвищення універсальності та розширення переліку культур, які можуть збирати картоплезбиральні комбайни, комплектують їх різними адаптерами-приставками, а саме: викопувальними, підбиральними та сепарувальними робочими органами. Наприклад, причіпні й самохідні картоплезбиральні комбайни Grimme оснащено різними типами викопувальних органів для збирання моркви, що вирощувалася за різними технологіями.

 

Для збирання моркви, яку вирощували на гребенях, Akpil доукомплектовує картоплезбиральний комбайн пристроєм для видалення гички бильного типу та дообрізувачем головок моркви.

 

EUROPA macchine agricole пропонує однорядкові комбайни CF 300 і CS 460 із викопувальним пристроєм для збирання моркви без гички або з короткою гичкою, який придатний для роботи як на легких, так і на важких ґрунтах. Комбайн може обладнуватися різними системами для вивантаження моркви та пристроєм для зрізування гички.

 

Нині на ринку сільгосптехніки є великий вибір причіпних і самохідних комбайнів для збирання моркви з викопувальними органами брального типу. Якість роботи морквозбиральних комбайнів цього типу залежить від міцності гички коренеплодів. Висока повнота збирання можлива за умови, що міцність гички перевищує зусилля, яке необхідне для витягування моркви із землі. Ці машини автоматично відслідковують рядки моркви — у разі засміченості посівів можливе відхилення від рядків убік і збільшення втрат коренеплодів.

 

Комбайни комплектуються пасивними й активними гичкопідіймачами. Активні гичкопідіймачі завдяки обертанню наконечників забезпечують рівномірну подачу гички до бральних апаратів. Морквозбиральні комбайни моделі PSTCMR Simon можуть оснащуватися гідравлічними очисниками моркви. Спеціальні гумові пальці, обертаючись, очищають моркву від бруду. Привід гумових пальчиків здійснюється за допомогою гідроприводу.

  

Морквозбиральні комбайни оснащують автономною гідросистемою, яка складається із масляного бака, гідравлічного насоса, який приводиться в рух від ВВП трактора, гідромоторів і гідроарматури, електрогідророзподільників.

 

Морквозбиральні комбайни можуть працювати як із вивантаження в кузов транспортного засобу, так і з вивантаження в контейнери.

 

Більшість комбайнів комплектують змінними адаптерами для збирання інших овочевих культур.

 

 

Комбайни можуть бути обладнані системою датчиків для автоматичного регулювання захвату гички по вертикалі та горизонталі, пристроєм для синхронізації поступальної швидкості машини зі швидкістю руху бральних ременів, очисними пальцями з гідроприводом, механізмом регулювання швидкості обертання ножів, запобіжним пристроєм від поломок лемешів, робочим місцем для допоміжних робітників тощо.

 

Для досягнення повноти викопування коренеплодів важливе значення має підкопувальний пристрій, який має два види налаштувань: глибини підкопування та величини поздовжнього зміщення. Глибина підкопування встановлюється в межах 15–25 см за допомогою гідроциліндра й контролюється за допомогою індикатора. Оптимальною є глибина, за якої відсутнє зрізання хвостової частини коренеплоду.

 

За нормальних умов роботи оптимальне значення поздовжнього зміщення підкопувального пристрою, за якого затискання гички бральними ременями співпадає зі сходженням пласта з поверхні лемеша. Передня кромка лемеша має бути зміщена приблизно на 20 см відносно зони затискання гички вперед по ходу комбайна. За умови роботи на важких вологих ґрунтах леміш рекомендовано висувати вперед, а на сухих твердих ґрунтах — назад.

 

У бральному механізмі регулюванню підлягають такі параметри: натяг ременів бралок; ширина приймальної частини, що характеризується проміжком між веденими шківами або відстанню між носками гичкопідіймачів; висота розташування носків гичкопідіймачів.

 

Ширину приймальної частини встановлюють залежно від схеми сівби та стану гички. За слаборозвиненої гички на однорядкових посівах слід установлювати мінімальний проміжок між веденими шківами 20 мм. За нормальної та сильно розвинутої гички, а також на збиранні дворядкових посівів, його збільшують до 60–80 мм. Відповідно змінюється й відстань між носками гичкопідіймачів від 260–280 до 320–340 мм. За слаборозвиненої гички доцільно ведені шківи встановлювати на мінімальній висоті від поверхні ґрунту, щоб носки гичкопідіймачів не заривалися в ґрунт. У разі роботи на високому бадиллі, щоб уникнути захоплення ременями каміння та ґрунтових грудок, ведені шківи можна встановлювати на більшій висоті.

 

Дуже важливими для якості роботи є регулювання механізму, що відділяє гичку: установлення фазового кута суміжних роторів, регулювання вертикального зазору між планками суміжних роторів у зоні зачеплення, регулювання величини перекриття планок. Величина перекриття планок установлюється залежно від культури, стану поля, вимог до якості обрізки тощо.

 

Для якісної роботи роторно-планчастого механізму правий і лівий ротори мають бути повернуті один відносно іншого на 30° (половину фазового кута між планками ротора). Величину перекриття планок установлюють у межах: у передній частині 2–5 мм, ззаду — 5–10 мм. Якщо в процесі збирання спостерігається пошкодження головок коренеплодів, необхідно збільшити перекриття в передній частині, а в разі високого зрізу — зменшити.

 

Крім причіпних європейські машинобудівні фірми виготовляють самохідні комбайни для збирання моркви.

 

 

Василь Думич, завідувач лабораторії,

Галина Журба, мол. наук. співроб.,

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал “Плантатор”, липень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Плантатор та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ