Агромаркет

Коли і п’ята – не зайва

Коли і п’ята – не зайва

Експерти розрахували, скільки і яких сівалок знадобиться господарству, щоб провести посівну в оптимальні строки.

 

На врожайність культур впливають чимало чинників: і кількість опадів, і стан ґрунтів, і обсяг внесених мінеральних добрив. Звісно ж, кожен прагне посіяти в оптимальні агрономічні строки та ще і якісно. А для цього передусім слід подбати про належну кількість відповідної техніки, забезпечити своєчасне підвезення посівного матеріалу та добрив.

 

У модельному ряду

 

Компанія КУН виробляє сівалки вже понад півстоліття. Відтак у модельному ряду просапних сівалок є з чого вибрати: від 3-секційних із міжряддям 70 см — до 24-рядних із міжряддям 45 см або 16-рядних на 70 см. Умовно їх можна розділити на дві групи: сівалки Planter із тиском секції на ґрунт близько 80 кг для традиційної технології обробітку та сівалки Maxima з тиском на ґрунт до 155 кг, які ідеально працюють і за мінімальною, і за традиційною технологіями обробітку.

 

Фото: сівалка Maxima TRX

Серед моделей, що популярні в Україні, можна виділити Planter 3 M Seleсt. Це зазвичай 8-рядні сівалки з анкерним сошником і двома бункерами по 190 л для мінеральних добрив. Planter 3 має такі самі секції, як і Planter 3 M Seleсt, але бункер під добрива на 1350 л, 6-метрову раму та міцнішу ходову частину. Популярна й сівалка Maxima 2 (зазвичай вона 8-рядна, має 1350-літровий бункер для добрив, секцію з дводисковим сошником і 52-літровий бункер для насіння). Кілька років тому компанія КУН розробила, а тепер активно впроваджує два нових концепти широкозахватних сівалок TRS і TRX.

Концепт сівалки TRS — це складна рама, на якій установлено секції Planrer або Maximaі (відповідно, тоді сівалка називатиметься Planrer TRS або Maxima TRS). Концепт Maxima TRX — це високопродуктивна 16-рядна сівалка зі складною рамою, транспортна ширина якої 3,5 м, великим бункером на 4000 л під мінеральні добрива та ще одним бункером на 1300 л під насіння.

 

Калькулятор продуктивності

 

Розглянемо продуктивність кожного типу сівалки за сівби двох основних для України просапних культур, кукурудзи та соняшнику.
Передусім зауважимо, що висівна норма становить 80 000 насінин кукурудзи на гектар плюс 100 кг/га добрив. Загальна ємність бункерів у Planter 3 M Seleсt — 380 л, тобто за норми 100 кг/га одного завантаження бункерів для добрив вистачить на 3,8 га. За середньої швидкості 7 км/год середня годинна продуктивність становить 3 га/год, тобто через кожні 1 год 20 хв роботи потрібно заправляти добрива й зупиняти сівалку хвилин на 10.

 

У сівалці Planter 3 M Seleсt вісім бункерів для насіння по 25 л кожний. Це приблизно одна посівна одиниця (80 000 насінин). Тож однієї заправки усіх бункерів насінням вистачить на 8 га. Тобто через кожні 2 год 30 хв потрібно зупиняти сівалку на 15 хв і завантажувати її насінням. Якщо працювати з 7:00 до 21:00 (це 14-годинний робочий день мінус перерва на обід і мінус година на підготовку заключних операцій, а тому реально 12 годин роботи), сівалку Planter 3 M Seleсt потрібно буде вісім разів заправити добривами, відтак, дійсно вона працюватиме на 1 год 20 хв менше, тобто 10 год 40 хв. За цей робочий час сівалку ще потрібно приблизно чотири рази завантажити насінням, а це ще година робочого часу. Отже, із 14-годинної зміни сівалка працюватиме приблизно 9 год 40 хв і посіє приблизно 30 га. Якщо, за агрономічними вимогами, слід укластися з посівною кампанією у 15 днів, то одна сівалка Planter 3 M Seleсt зможе в такий термін засіяти 450 га кукурудзи.

 

Сівалка Planter 3 з бункером 1350 л під мінеральні добрива матиме більшу продуктивність, оскільки одного завантаження добривами вистачить на 13,5 га, а це приблизно 4 год 30 хв робочої зміни й приблизно три завантаження на день, тобто 10 год 30 хв роботи агрегата й 32 га посіяної площі за зміну.

 

Сівалка Maxima 2 з бункером для добрив 1350 л і вісьмома бункерами для насіння по 52 л матиме так само, як і Planrer 3, до 3 завантажень добривами, але тільки 2 завантаження насінням. Тобто доведеться витратити всього 30 хв за зміну на завантаження сівалки. Чистий робочий час становитиме 11 год, і, враховуючи середню швидкість висіву 8 км/год, це приблизно 34,5 га за зміну.

 

Фото: сівалка Maxima TRX

Сівалка Maxima TRS, що має 16 висівних секцій і бункерів по 52 л для насіння на кожній секції, 8 бункерів для добрив по 190 л, буде ще продуктивнішою. Якщо норма внесення добрив 100 кг/га і загальна ємність бункерів — 1520 л, то однієї заправки добрив вистачить на 15,2 га. Враховуючи рекомендовану робочу швидкість 8 км/год і 25% втрати продуктивності на розвороті, середня годинна продуктивність без завантаження становитиме 6,72 га/год. Однієї заправки добрив вистачить на 2 год 15 хв роботи. Відтак, знадобиться в середньому чотири завантаження добрив на день. По 20–25 хв піде власне на завантаження (загалом 1,5 год). Ємності бункерів для насіння вистачить на 32 га, тобто за робочу зміну приблизно два завантаження (по 20 хв на кожне). Отже, ми витрачаємо з 12-годинної зміни 1,5 год на завантаження добрив і 40 хв на насіння, а на роботу сівалки залишається 9 год 50 хв. Враховуючи середню продуктивність 6,72 га/год і нехай 10 год робочого часу, отримаємо продуктивність 67 га/зміну.

 

Сівалка Maxima TRX з 16-ма висівними секціями, 1300-літровим бункером для насіння та 4300-літровим бункером для добрив матиме найбільшу продуктивність. Якщо норма внесення добрив 100 кг/га, то однієї заправки добрив вистачить на 43 га. За рекомендованої робочої швидкості 8 км/год і 25% втрати продуктивності на розвороті середня годинна продуктивність без завантаження становитиме 6,72 га/год. Заправки добрив вистачить на 6 год 25 хв роботи, в середньому знадобиться два завантаження добрив (по 10 хв кожне). Ємності бункера для насіння вистачить на 59 га (з урахуванням маси 1000 насінин — 220 г, і норми висіву 80 000 насінин/га), тобто за 24-годинну робочу зміну ми витрачаємо 40 хв на завантаження добрив і 30 хв — на насіння. Враховуючи середню продуктивність у 6,72 га/год, за зміну вдасться засіяти 155 га.

 

 
Фото 1:Сівалка Planter.    Фото 2: Planter 3 HR 10.

Оптимальний варіант

 

То як обрати найоптимальнішу техніку для власного господарства? Якщо, наприклад, маєте 2000 га посівної площі під кукурудзу й хочете провести посівну кампанію за 15 днів, знадобиться 5 сівалок Planter 3 M Seleсt, до 4 сівалок Planter 3 або Maxima 2, до двох сівалок Maxima TRS, або одну Maxima TRS і два Planter 3 M.

 

Реальна продуктивність сівалки залежить від багатьох чинників: швидкості роботи, своєчасного привезення добрив і насіння, довжини гонів, можливих поламок трактора. Неабияку роль у цьому процесі відіграє й людський чинник (як швидко працюватиме команда, що завантажує сівалку). А тому завжди треба мати запас агрегатів. Якщо, теоретично, вам вистачає чотирьох 8-рядних сівалок, п’ята теж не буде зайвою — якщо раптом вийде з ладу трактор або несвоєчасно привезуть добрива чи насіння.

 

 

Віктор Сич, канд. техн. наук, незалежний експерт

газета “АгроМаркет”, квітень 2016 року   

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ