Овочі-Ягоди-Сад

Картопляне ОСГ

Картопляне ОСГ
Євгеній Іващенко

Євгеній Іващенко — молодий 24-річний фермер, що має ОСГ у селі Калантаїв Світловодського району Кіровоградської області. Четвертий рік поспіль він займається вирощуванням картоплі, яку з червня по вересень продає оптом на місцевих ринках. І хоча сам Євгеній щиро зізнається, що рівень агротехніки в його господарстві далекий від ідеального, його приклад вже надихнув кількох односельців створити власні ОСГ. А коли є мета й бажання працювати, то все обов’язково вдасться.

 

За освітою Євгеній — юрист, але паперова робота не припала йому до душі. На питання про те, чому він вирішив займатися сільським господарством, молодий фермер відповідає просто: його змалечку тягло до землі. Перші аграрні кроки Євгеній робив на батьківському городі. Починав фактично з нуля. Працюючи на заготівлі дров, заробив коштів на мотоблок, придбав до нього картоплесаджалку. Згодом оформив ділянку для ведення ОСГ площею 2 га, яку йому виділила сільрада. Вирішив і її засадити картоплею.

 

— Я міркував так: картопля — це другий хліб українців, тож все одно її купуватимуть, адже навіть у невеликих містах не в усіх є городи або дачі. Люди більше зосереджуються на основній роботі, їм ніколи думати про підгортання картоплі чи боротьбу з колорадськими жуками. Досвід показав, що збут є. Крім того, картопля — зручна культура для фермера, адже її вирощування можна механізувати по максимуму, якщо мати потрібну техніку. Для інших овочів протягом сезону потрібно залучати велику кількість працівників, а знайти робочі руки в невеликому селі доволі складно.

 

Агротехніка

 

Перші три роки всі роботи на полі Євгеній виконував мотоблоком, лише для проведення осінньої оранки наймав трактор. Цього року придбав вітчизняний трактор ЮМЗ, тож тепер має потужнішу техніку для обробітку. По можливості вносив під оранку коров’ячий перегній. Оскільки метою фермера є отримання товарної продукції в ранні терміни, він починає висаджувати картоплю з початку квітня, не чекаючи фізіологічної стиглості ґрунту. Раннє висаджування зумовлене ще й тим, що картоплесаджалка сильно травмує проростки, тому Євгеній вважає за краще висаджувати неяровизований посадковий матеріал. Перед посадкою бульби обробляє протруйником Престиж з інсектицидною й фунгіцидною дією.

 

Картопля висаджується із шириною міжряддя 70 см, відповідно до налаштувань техніки. Витрати посівного матеріалу становлять 3,5 т/га. Невдовзі після появи сходів фермер підгортає рослини і через кілька днів після цього проводить обробку гербіцидом. У попередні роки Євгеній практикував механічну боротьбу з бур’янами, яку поєднував із кількаразовим підгортанням картоплі, однак це не давало змоги позбутися небажаної рослинності в ряду. Завдяки застосуванню гербіциду цього року поле значно чистіше. Крім того, фермер протягом вегетації обприскує рослини фунгіцидами Акробат, Ревус Топ, Ридоміл Голд й інсектицидами Антиколорад, Конфідор, для цього має навісний обприскувач.

 

— Маючи досвід, цього року я вирішив серйозніше підійти до питання живлення й захисту картоплі. Перед початком сезону вперше відібрав зразки ґрунту з поля й відправив їх на аналіз до лабораторії, яка дала рекомендації щодо живлення. Коштували послуги лабораторії 1,5 тис. гривень. Загальний висновок такий, що ґрунт придатний для картоплярства, піщаний, з умістом гумусу 4%. Відповідно до рекомендацій, з осені вніс хлористий калій 250 кг/га, під час висаджування картоплі додав нітроамофоску в нормі 300 кг/га, пізніше також вніс аміачну селітру 100 кг/га. Остаточно про ефективність живлення можна буде говорити тільки восени, після збирання врожаю, але навіть під час вегетації було помітно різницю в потужності бадилля порівняно з попередніми роками.

 

Картоплю Євгеній вирощує на богарі, адже полив для нього поки є надто дорогою інвестицією. З тієї самої причини накриття сходів агроволокном або плівкою фермер теж не практикує. За чотири роки досвіду сходи картоплі частково підмерзли тільки раз — 8-го травня 2017 року, коли майже всю Україну спіткали аномальні заморозки. Оскільки ділянка знаходиться на підвищенні, ризик заморозків тут невеликий.

 

Всупереч науковим рекомендаціям, Євгеній четвертий рік поспіль висаджує картоплю на тому самому полі, адже, крім ОСГ й городу, землі в обробітку більше не має. Фермер розуміє, що така ситуація не є нормальною, і сподівається цього року залучити в обробіток паї односельців, щоб мати змогу розширити сівозміну.

 

Стримувати шкідників і хвороби допомагає розташування поля: ділянка розміщена віддалено від городів, також поблизу немає зернових культур. Вона сусідить із лісом, дорогою і молодим горіховим садом.

 

— Я думав, що буде значно простіше: посадив, підгорнув, обробив від колорадських жуків і зібрав урожай. А насправді від часу посадки я майже щодня на полі. Наприклад, кілька днів тому побачив, як на деяких кущах почали скручуватися листочки. Спеціалісти підказали, що це дефіцит вологи. І справді: пройшов дощ, рослини відновилися. Але моніторити стан посівів доводиться постійно, — розповідає Євгеній.

 

Сорти

 

Основним у господарстві є сорт Рів’єра, оскільки він дає ранню продукцію. Оптовики із задоволенням купують цей сорт для реалізації вроздріб, адже він формує привабливі за формою й кольором бульби, смак яких подобається споживачам. Поки що шукати альтернативу Рів’єрі фермер не має наміру. Невелику частину відводить під сорти Пікассо, Мелоді. Для асортименту висадив сорт Еволюшн із червоним забарвленням шкірки.

 

Посівний матеріал купує в компанії «Агріко Україна», першої або другої репродукції. Співпрацею фермер задоволений, постійно тримає контакт із постачальниками, консультується з приводу появи ознак хвороб або шкідників на рослинах.

 
 

Збирання

 

Копати картоплю фермер починає зазвичай із середини червня, щоправда, цього року збирання почали пізніше. Збирання проводять партіями, орієнтовно по 1 т раз на кілька днів, попередньо скошуючи бадилля. Збирати підкопану трактором картоплю допомагають 5–6 осіб.

 

— Сподіваюся, наступним моїм придбанням стане картоплезбиральний комбайн, оскільки збирання картоплі — трудомістка операція, вона відбирає багато сил і часу, — пояснює фермер-початківець. — Крім того, це постійна проблема залучення помічників. Як варіант розглядаю польський комбайн Anna Z-644. Це однорядний комбайн, простий у роботі, який може за день зібрати врожай з 1 га. Великому господарству такий не підійде, а для мене це саме те, що треба.

 

Після збирання картоплю звозять на господарський двір, де 4–5 помічників миють її струмом води під тиском і фасують у сітки по 20 кг. У такому вигляді фермер реалізує товар перекупникам. До речі, вантажний мікроавтобус для перевезення картоплі Євгеній придбав на кошти, зароблені на картопляному полі.

 

— У мене схема проста: зранку вибрав, в обід помив, увечері пофасував, наступного ранку повіз на ринок і продав. Спочатку я продавав немиту картоплю, але попит був невеликим. Як почав мити, одразу й попит зріс, і вищу ціну можна було отримати від покупців.

 

За приблизними підрахунками, у стандартний рік фермер отримував 15 т/га, копання зазвичай тривало до вересня. Минулого року через посушливі умови врожай був істотно меншим. Тоді сезон збирання достроково завершився вже в серпні, адже на той момент вся картопля була вибрана. Ціна на картоплю коливалася в межах 5–6 грн/кг протягом сезону.

 

У перші роки свого господарювання, крім продажу на ринках, Євгеній Іващенко постачав картоплю невеликими партіями до місцевих супермаркетів. Але нині віддає перевагу ринкам, адже ціну там отримує ту саму, а клопоту менше: продав і одразу отримав гроші. Фермер сподівається, що зі збутом цьогорічного врожаю проблем теж не виникне, і планує для продажу застосовувати ті самі канали.

 

Марія Михно

журнал “Плантатор”, липень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ