Агромаркет

Iнтриги цукрового сезону

Iнтриги цукрового сезону

Уперше за багато років вітчизняна цукрова галузь почала експорт продукції. З огляду на плани щодо збільшення продажів ще навесні було закладено більші площі під цукрові буряки… На що сподіватися виробникам?

  

Перші результати виробничого сезону суттєво випереджають торішні показники. Валовий збір цукрових буряків (9,3 млн тонн) уже на 3 млн тонн перевищив минулорічний показник. Найвищу врожайність — 606 ц/га — мають сільські господарства Миколаївської області, а це на 28% вище за середню по Україні (472 ц/га) Переробка. Щодоби українські заводи виробляють близько 24 тис. тонн цукру. Загалом на 33,5% більше, ніж торік Станом на 1 листопада – 1,06 млн тонн. І це на тлі спадання цукристості (з 17,85 до 17,65%) та зменшення виходу цукру (14,90 проти 14,69%). За оцінками НАЦУ «Укрцукор», цього року виробництво цукру в Україні наближатиметься до 2 млн тонн.

 

Нині працює 41 цукровий завод, найбільше підприємств — у Вінницькій, Київській і Харківській областях.

 

Рейтинг найбільших експортерів цукру за вересень 2016/17 МР
 

Експорт. Останнім часом географія експорту зазнала значних змін, відтак серед країн — імпортерів українського цукру крім звичних нам країн СНД з’явилися більш екзотичні — Шрі Ланка та М’янма. За вересень поточного року українські виробники експортували 39,9 тис. тонн цукру, що є найбільшим місячним показником за останні 5 років. Найбільше українського цукру поїхало до Шрі-Ланки (11,52 тис. тонн), Грузії (6,43 тис. тонн) й Азербайджану (4,62 тис. тонн). Суттєвий обсяг «солодкого продукту» відвантажили до М’янми (4,24 тис. тонн) і Таджикистану (2,28 тис. тонн).

 

Вітчизняні виробники й далі нарощують виробництва цукру 1-ї категорії, що має великий попит. Найбільші відвантаження за вересень здійснив ТзОВ «Вінницький комбінат хлібопродуктів №2» — 12,6 тис. тонн на суму 6,4 млн дол. (табл. 2). Друге місце рейтингу посіло ТОВ «Хмільницьке» ВП «Жданівський цукровий завод» — 10,47 тис. тонн на суму 5,1 млн дол. Трійку лідерів замикає ПП «Агроекстара» — 4,0 тис. тонн (5,1 млн дол.).

 

Топ-10 найбільших виробників цукру в 2016/17 МР*, тис. тонн
 

За прогнозами НАЦУ «Укрцукор», до кінця календарного року українські підприємства експортують 250 тис. тонн цукру. Оптимістично на розвиток подій дивиться й найбільший виробник цукру — «Астарта», прогнозуючи експорт у поточного маркетингового сезону на рівні 500 тис. тонн.

 

Зважаючи на подальші експортні очікування, наступної весни площі під посіви цукрових буряків можуть ще більше зрости.

Руслана Бутило, аналітик

газета “АгроМаркет”, листопад 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ