Агромаркет

Хто за кеш, а хто у лізинг…

Хто за кеш, а хто у лізинг…

Що має знати сільгоспвиробник про плюси й мінуси купівлі техніки навиплат.

 

Схоже, аграрії таки відчули очевидні переваги лізингу над кредитуванням і тим більше — над орендою. Принаймні, як на мене, той господар, що вже брав у лізинг техніку, більше не витрачатиметься на позичені агрегати. Тим паче, вже не раз траплялося, що компанії-орендодавці підводили орендарів. Якщо йдеться про агросектор, зволікання з агротехнологічними операціями — це не лише серйозні збитки, а й загроза для врожаю…

 

Є шанс заощадити

 

В аграрній галузі кредитування купівлі сільськогосподарської техніки поступово відходить на другий план на тлі привабливих схем лізингових угод. Хоча й ці види фінансування схожі між собою, проте будь-який бухгалтер аграрного підприємства згадає про податковий кредит, який у разі лізингу нараховуватиметься відразу від повної вартості відповідної техніки.

 

За договором лізингу банк (чи лізингова компанія) купує практично будь-яку річ на ваше замовлення й віддає вам у користування на певний строк. До того ж ви сплачуєте так звані лізингові платежі за певним графіком, який попередньо узгоджується. Тобто, укладаючи договір лізингу, право власності на відповідну техніку залишається у банку (лізингової компанії) до моменту повної її оплати (а в разі кредитування — переходить до аграрія в момент купівлі й подальшого оформлення). Водночас господарство ставить її на баланс свого підприємства й може нараховувати амортизаційні відрахування. Тобто, скориставшись такою угодою, є шанс заощадити на податкових платежах за рахунок амортизації, податкового кредиту з ПДВ і збільшення витрат на суму відсотків і комісій за лізинговою операцією.

 

Є ще один зручний аспект у лізингових операціях: на сільськогосподарську техніку, що є предметом лізингу, не можна накласти арешт або звернути стягнення. До повної виплати вартості вона залишається у власності лізингової компанії. Це є перевагою у разі рейдерського захоплення аграрного підприємства за юридичними схемами, що, на жаль, уже стало прикрою традицією на наших теренах. Щоправда, за так згаданих вище обставин рейдери не зможуть відібрати у вас техніку, навіть якщо реалізовуватимуть начебто «грамотну» рейдерську схему.

 

Про тренди й вимоги

 

Лізингові компанії пропонують гнучкі «аграрні» графіки оплати лізингових платежів, формуючи основні суми погашення вартості техніки індивідуально під аграрне підприємство. Для реалізації лізингової операції не потрібна застава майбутнього врожаю чи прав на нерухомість підприємства, як це буває в умовах кредитування. Щоб укласти договір, лізингові компанії хочуть бачити більш-менш прозоре аграрне підприємство, яке реально працює щонайменше 2–3 роки та має достатній прибуток. Інколи в лізингових угодах хочуть бачити поручителя за зобов’язання аграрного підприємства. Крім цього, лізингові компанії зазвичай беруть на себе оформлення всіх додаткових нюансів лізингової угоди: страхування техніки, її реєстрацію тощо (звісно ж, зараховуючи вартість таких послуг у лізингові платежі). Також ставки за умовами лізингу дещо нижчі, ніж за умовами кредитування на купівлю сільськогосподарської техніки. В основному вони становлять 3–19%. До речі, з-за кордону до нас докотилася цікава тенденція в купівлі сільськогосподарської техніки — Trade-In. Загалом цей варіант доволі поширений у світі, проте в Україні (зокрема щодо придбання сільгосптехніки) це новий тренд – його мало хто з компаній пропонує, а тим більше використовує. Trade-In дозволяє врахувати вартість старої техніки за ринковою ціною як аванс на купівлю нової техніки за схемою лізингу від партнерів банку.

 

Спочатку шукаємо дилера?

 

Досвідчені покупці, до речі, радять спочатку шукати надійного дилера сільськогосподарської техніки, а потім уже вирішувати питання щодо обрання лізингової компанії, яка укладатиме угоду. Цікаво, що навіть деякі лізингові компанії пропонують почати саме з такого кроку. Що цікаво: в різних лізингових компаніях є окремі партнерські програми з дилерами відповідної техніки. Інколи можна натрапити на дуже вигідні акції. Зокрема, наявність такої партнерської програми здатна значно зменшити відсоткову ставку фінансування як у гривні, так і в валюті. Відтак різниця між розміром ставки фінансування за партнерською програмою та без неї може досягати понад 5%, що, зважаючи на вартість сучасного комбайна чи трактора, доволі суттєво. Від цього, власне, залежить і розмір авансованого платежу. На вітчизняні моделі він, до слова, може бути менший, ніж на імпортні. А розмір авансованого платежу за відповідну вживану техніку завжди більший, ніж пропонують за нову.

 

Разом із тим різні лізингові компанії можуть запропонувати абсолютно різні умови щодо однієї й тієї самої сільськогосподарської техніки чи обладнання.

 

У переліку відомих ринку компаній, що готові надавати аграріям сільськогосподарську техніку й обладнання на умовах лізингу, — ПриватБанк, ОТП Лізинг, Украгролізинг й інші. За останніми даними, Украгролізинг планують віддати під приватизацію. Навряд чи це якимось чином негативно вплине на клієнтів. Однак варто про це знати, щоб укладення вашої лізингової угоди раптом не затягнулося.

 

Від моменту подання заявки до укладання договору лізингу в середньому проходить близько двох тижнів. У цей проміжок часу здійснюється перевірка поданих вами документів і узгодження певних юридичних нюансів угоди. Зверніть особливу увагу, що власника аграрного підприємства можуть попросити укласти договір поруки, на підставі якого він стане поручителем за лізинговою угодою. Тобто певним чином буде відповідальним за належне виконання умов договору лізингу. Лізингова компанія пропонує укладення такого додаткового договору залежно від фінансового стану аграрного підприємства та поручителя. Проте бажано бути до цього готовим.

 

А з іншого боку…

 

Труднощі з придбанням у лізинг можуть виникнути в тих господарств, що працюють непрозоро. Наприклад, збирають урожай на тих полях, які належним чином не оформлені, чи працюють тільки в готівку, не показуючи свій реальний дохід. І хоча добре відомі схеми, за якими такі підприємства таки примудряються скористатися перевагами лізингу, втім, немає нічого таємного, що б не стало явним. До того ж багатьох готівка останнім часом тільки насторожує.

 

Інколи самі лізингові компанії пропонують потенційному клієнтові певні умови, за яких його компанія зможе отримати сільськогосподарську техніку в лізинг. Пропонують різні варіанти, як-от робота над покращенням фінансових показників, застава майбутнього врожаю чи нерухомості господарства тощо. А тому все залежить від того, як швидко та якими зусиллями ви готові домогтися бажаного.

 

***

 

Отримуючи сільськогосподарську техніку в лізинг, господар усе ж таки переплачуватиме (як порівняти з купівлею), бо загальну вартість підвищуватимуть відсоткові ставки за лізинговими угодами. Та в багатьох фермерів просто немає варіантів (й оборотних коштів). Тож ціна питання не завжди вимірюється тільки грошима.

 

 

Антон Лівак,
помічник адвоката IMG Partners

газета “АгроМаркет”, червень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ