Тваринництво

Глобально про локальне

Глобально про локальне

Провідними темами виставки EuroTier-2016 були складники до обладнання, здоров’я тварин, комплекси «під ключ» й управлінські рішення.

  

Цьогорічне планування поїздки на виставку EuroTier для українських фермерів почалося з приємної новини — нарешті в Ганновер можна було потрапити без жодних пересадок, прямим авіарейсом «Київ — Ганновер», а це означає, що було більше часу на ознайомлення з найновітнішими досягненнями науково-технічного прогресу в галузі тваринництва, більше часу на професійне спілкування та корисні знайомства, а також — на прогулянки містом і шопінг.

 

Цього року на виставці зосередилося понад 2500 експонентів із 57 країн світу. Тут було представлено обладнання, техніку, корми та ветпрепарати, досягнення в галузі енергоефективності та генетиці від виробників із Китаю, Туреччини, Іспанії, України, Данії, Німеччини та інших країн.

 

Загалом, цього року виставка EuroTier окреслила низку векторів. По-перше, з огляду відносно повне забезпечення тваринницьких підприємців потрібною технікою й обладнанням, погляди інженерів-розробників спрямувалися на «складники» для тваринництва: складові систем гноєвидалення та кормозабезпечення, різноманітні годівниці, напувалки з визначанням рівнів води, системи природного провітрювання тваринницьких приміщень, клапани, насоси тощо.

 

Також було представлено всілякі допоміжні засоби: машини для перевезення трупів свиней і телят, апарати для осіменіння свиноматок без активного втручання техніка ШО, рейки-обмежувачі, що покликані контролювати різке вставання свиноматки та зменшувати відсоток загиблих унаслідок цього поросят, внутріматкові катетери, спермоприймачі, спеціальний одяг для роботи на тваринницьких фермах і багато іншого.

 

У галузі птахівництва генетичні компанії-гіганти активно просували нові кроси птиці, які вивели селекціонери саме для вигульного утримання, якому сьогодні європейці приділяють не менше уваги, ніж резистентності до антибіотиків.

 
Вікна для даху для провітрювання корівників                                    Макет комплексу під ключ

 

Багато уваги було приділено комплексам «під ключ» як у свинарстві, так і в молочному тваринництві. Що, до речі, має зацікавити українських фермерів, адже більшість із них погоджуються, що простіше будувати з нуля, ніж вписувати сучасні технології у реконструйовані старі приміщення радянського зразка. Отож ринок виробників своєчасно відреагував на цю тенденцію такою пропозицією: проект «під ключ» передбачає будівництво приміщення, встановлення у ньому обладнання та навіть завезення тварин обраного фермером гібрида.

 

Крім того, розуміючи, що тільки за допомогою інтеграції на фермах спеціальних програм збору, обліку та контролю стада можна об’єднати здоров’я тварин та економіку виробництва в одне ціле — на виставці EuroTier цього року було представлено величезну кількість практичних рішень.

 
Пристрій для осіменіння свиноматок                                                    Устаткування для спалювання трупів тварин

 

Щоб задовольнити високу потребу тваринників в інформації, що стосується вирощування, годівлі, умов утримання тварин, керування стадом, логістики, здоров’я та благополуччя тварин, в рамках виставки EuroTier була передбачена всеосяжна програма лекцій, семінарів, обговорень і демонстрацій.

  

Тенденції у тваринництві та технологіях доїння

  

Цьогоріч на виставці EuroTier як один із провідних напрямів розвитку було визначено тваринництво й технологію доїння.

 

Тут було представлено кілька інноваційних рішень в галузі вирощування телят, які оптимізують рівень гігієни, сприяють підтримці здоров’я тварин і полегшують догляд за ними, а також поліпшують умови утримання. Крім того, дедалі важливішим стає збір і комплексне використання даних на всіх етапах корисного життєвого циклу тварини, зокрема, наприклад, інформації, пов’язаної з ідентифікацією тварин, даних датчиків контролю поведінки та/або показників здоров’я, а також відомості про адаптацію тварини до умов утримання як у приміщеннях, так і за їх межами. Першорядну вагу має «візуалізація» потреб телят, що відбито в різних новаторських рішеннях.

 

Також були представлені новаторські підходи до методів візуальної ідентифікації тварин, візуалізації досягнутої однорідності кормових сумішей. Крім того, нові рішення були представлені в галузі секційного утримання та «розумного» розподілу приплоду, що має знизити трудове навантаження та мінімізувати можливі втрати кормів. Прикладами цього є автоматизовані підходи до накриття й розкриття силосних систем. Ще одні інновації, засновані на очищенні й дезінфекції доїльних систем без утворення осаду, підвищують їхню ефективність й оптимізують енергоспоживання.

 
Фокус на корисних дрібницях                                                                Система гноєвидалення

 

Тенденції у свинарстві

 

Велика частина інновацій цього року у свинарстві належить до сфери однорідних кормових сумішей, орієнтованих на багатофазну годівлю. За допомогою цих системних удосконалень забезпечується подача повних доз, не допускається утворення залишків корму й забезпечується можливість розширеного використання зернової суміші. Застосовувані в стаціонарних системах із використанням безконтактної технології процеси оптичного розпізнавання ваги тіла почали застосовувати і в пересувних системах. Крім того, почали запроваджувати програмні рішення, зіставні з новітніми апаратними комплексами та 3D-системами.

 
Особливості будови підлоги для свиноматок                                         Стакани для обробки вимені до та після доїння

 

Інші тенденції

 

Велика кількість заявлених інновацій пов’язані з темою води: або питної (наприклад, з автоматизованими процесами промивання систем водопостачання, безперервним контролем якості та попередженням в разі її браку), або технічної, що використовується для очищення та дезінфекції (наприклад, повністю автоматизований аналіз очищення).

 

Ще одна тенденція стосується методів точного вимірювання для безперервного контролю якості повітря.

 

Призери EuroTier

 

У рамках виставки EuroTier було представлено 251 інноваційне досягнення. Зокрема, варто назвати таких золотих призерів.

 

Система Eartag LIFE, Smartbow GmbH (Вайберн, Австрія)

 

Система вушних бирок для ВРХ, які також можуть використовуватися для офіційної ідентифікації тварин з метою визначення їх місця перебування в реальному часі та контролю стану здоров’я. Легкі вушні бирки можуть застосовуватися для телят із самого народження, що дозволяє безперешкодно збирати дані протягом усього життєвого циклу — від народження до скорочення поголів’я. Місце перебування окремих тварин можна визначити за допомогою вбудованого світлодіода, навіть якщо вони є частиною великих груп як усередині приміщень, так і за їх межами. Система дозволяє фермерам заощадити час, що витрачається на контроль за поведінкою тварин, спільні завдання з їхнього утримання тощо.

 

Додаток PiggyCheck, Meier-Brakenberg GmbH & Co. KG (Екстерталь, Німеччина)

 

Інноваційне програмне забезпечення на основі штучного інтелекту та 3D-камери для прямого визначення маси тіла відгодівельних свиней для класифікації безконтактним способом під час перебування свиней в їхніх боксах. Програмне забезпечення можна запускати на звичайних смартфонах або планшетах із 3D-камерами. Інформація про масу тіла тварини з’являється на пристрої користувача відразу після того, як зроблена фотографія, після чого програмне забезпечення надає пропозицію щодо реалізації у формі дисплея «світлофор». Дані, що зібрані за допомогою програми PiggyCheck, зберігаються в «хмарі» й можуть використовуватися для детальнішого аналізу після забою. Основними перевагами додатка PiggyCheck є портативність, істотні вигоди для керування роботами й збутом з оптимізацією доходу.

 

Система для накриття силосу Wicky, WASSERBAUER GmbH Fütterungssysteme (Вальднойкірхен, Австрія)

 

Накриття для силосу Wicky демонструє новий підхід для автоматичного накочування захисного покриття на мобільні силососховища, навіть якщо покриття відрізняються за формою та розміром. Це нове рішення мінімізує ризик падіння людей із країв силососховища, оскільки сітки, мішки з піском й інші об’єкти, що розташовані на захисних покриттях, можуть бути зняті вже на ранньому етапі. Крім того, це рішення дозволяє забезпечити високу якість силосу, значною мірою усуваючи такі проблеми, як поверхневе вторинне нагрівання або поїдання силосу птахами. Також варто сказати про дистанційне керування для активації й контролю акумуляторного приводу та здатність використовувати традиційне захисне покриття для силосу без жодної спеціальної підгонки під систему Wicky.

 

Система «Розумне теля», Smart Calf System, Forster-Technik (Німеччина)

 

Забезпечує комплексний ряд модулів для моніторингу телят безперервно протягом дня та безпосередньо під час споживання ними молока або води. Система «Розумне теля» дозволяє збирати важливі дані від тварин для моніторингу здоров’я телят, зокрема дані про активність у вимені. Система містить модуль робочого потоку зі світлодіодним дисплеєм на «розумному» нашийнику, що дозволяє швидко визначити місце перебування тварин для проведення моніторингу. Дії, що проводяться з телятами, потім можна підтвердити за допомогою незалежної кнопки зворотного зв’язку безпосередньо на нашийнику та передати системі керування вищого рівня.

 

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Тарас Караванський,

«О.L.KAR.-АгроЗооВет-Сервіс» (Вінницька обл.)

Виставка EuroTier для нас стала результативною. Наш стенд відвідало понад 105 реальних підприємців у галузі сільського господарства.

Це були фермери з України, Саудівської Аравії, Судану, Нігерії, інших країн Азії й Африки. Плануємо отримати близько 30 прямих контрактів за результатами проведеної в рамках виставки роботи. EuroTier — це надзвичайно цікава виставка, на ній завжди є фермери з конкретними зацікавленостями та бажанням співпрацювати.

Тому для тих, хто хоче працювати, і працювати результативно, Euro Tier — найкраще місце.

Петро Куречко,

компанія «Авіаджен КФТ»

З року в рік усе більше фермерів приходять на EuroTier. Останнім часом збільшився відсоток відвідувачів, які безпосередньо працюють у сільському господарстві, та все менше випадкових людей.

Ми чекаємо до себе багато делегацій фермерів із різних країн, зокрема й з України. Також запрошували до себе спеціалістів із «Миронівського хлібопродукту», птахофабрики «Дніпровська», корпорації «Агро Овен» й інших.

 

 

Наталія Колос

журнал “The Ukrainian Farmer”, грудень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ