Овочі-Ягоди-Сад

Гарбузовий хіт від Enza Zaden

Гарбузовий хіт від Enza Zaden

В останні роки культура споживання гарбузів у Європі й Україні зростає, бо споживачі все частіше замислюються над правильним харчуванням і здоровим способом життя. Вітчизняні фермери, враховуючи цю тенденцію, опановують технології промислового вирощування культури. На думку багатьох із них, справжнім лідером з-поміж гарбузового асортименту є гібрид від компанії Enza Zaden Матильда F1.

 

Подивитися на вирощування цього популярного гібрида в польових умовах півдня нас запросив агроном ТОВ «Терра Юкрейн» Сергій Гула. Він розповів, що в господарстві приділяють неабияку увагу вирощуванню баштанних культур: під кавуни та дині тут відведено по 10 га, а під гарбузами —12 га. За 4 роки роботи з гарбузами агроном переконався, що вони мають чимало переваг проти вимогливіших щодо кліматичних умов ніжних кавунів і динь.

 

По-перше, гарбузи невибагливі до попередника. Зрозуміло, що це мають бути не баштанні культури, згодяться  зернові, і цибуля, і морква. По-друге, агротехніка доступна навіть початківцю: поле переорюють, культивують, боронують, засівають (оптимальні терміни для півдня — травень) уже готовим, обробленим компанією-виробником насінням. Норма на 1 га — 8000 насінин. Проводять гербіцидну й інсектицидну обробки, підживлення (бажано через крапельне зрошення) і власне все — це третя перевага гарбузів: мізерні, як порівнянти з іншими культурами, витрати на хімобробки.

 

— Новачкам, які тільки-но приглядаються до гарбузів, раджу звернути особливу увагу на вибір сорту. Ми віддали перевагу Матильді F1 і вважаємо, що пощастило з ним — середньопізній гібрид ідеально підходить під наші польові умови. Супермаркетам і споживачам до вподоби її форма гітаркою, смакові якості, а ми в захваті від стійкості до хвороб, спеки та від високої врожайності, що в деякі сезони досягала 80 т/га, — зауважив Сергій Олександрович.

 

Розкуповують супермаркети Матильду охоче — товар прибутковий. Головні вимоги до нього — дотримання форми, яка має бути вирівняною, красивою, однорідною за кольором, і вага плоду — 3–5 кг. Для цього рослину не треба «перегодовувати» добривами.

 

Збирають гарбузи у вересні після всіх баштанних. Це дозволяє залучити на роботи сезонних працівників. Вантажать одразу в контейнери, пересипаючи кожен шар завчасно привезеною на поле соломою так, щоб плоди не торкалися одне одного. Вантажівки з контейнерами відправляються в овочесховище «Грін Тім», де господарство орендує площі в спеціальній камері для гарбузів. Доставлений товар зважують, проводиться фунгіцидна обробка, контейнери штабелюють, вмикають продувку, лікувальний період і вмикається потрібна температура.

 

— Гарбуз — це «довгі гроші». Ціна на нього досягає піку на початку весни, коли вкрай потрібні фінанси на посівну компанію, і тут рослина віддячить сповна, — пояснив агроном.

 

Технічний менеджер по Південному регіону «Енза Заден» Сергій Юрчак, зауважив, що Матильда F1 тримає на ринку гарбузового насіння провідні позиції. «Матильда F1 має ідеальну, вирівняну, лампоподібну, привабливу форму. До того ж фактично немає відходів і втрат продукції. Якщо все-таки під час збирання якісь плоди буде пошкоджено, є сенс спрямувати їх на переробку чи реалізувати в першу чергу», — порадив він.

 

Матильда F1 — лідер із зберігання. За дотримання всіх вимог її реально зберегти до травня без втрат смакових і товарних якостей. Це дозволяє спрогнозувати продажі й постачання, що є принциповим при роботі із супермаркетом. Закладати на зберігання потрібно лише здорову продукцію. Матильда F1 задовольняє вимоги найприскіпливіших фермерів. Якщо під час перевезення гарбузів до сховища виникнуть механічні ушкодження, активна вентиляція в камері підлікує плоди й дасть гарантовану лежкість. Якщо знехтувати заходом, може розпочатися загнивання, яке пошириться на інші плоди. Оптимальні температура зберігання — +10 °С, вологість — 60%.

 

Зауважте, що наявність у контейнерах для зберігання соломи в разі закладених на зберігання неякісних плодів на тлі доволі високої температури провокує розвиток у сховищі гризунів, які відверто в захваті від гарбузів. Не полінуйтеся завчасно подбати про дезінфекцію сховища й систематично відстежуйте ситуацію з гризунами впродовж зберігання.

 

Якщо врахувати нюанси вирощування та зберігання, Матильда F1 обов’язково порадує фермера заслуженим прибутком.

 

 

Оксана Руженкова

журнал “Плантатор”, листопад 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ