Овочі-Ягоди-Сад

Фестиваль солодкого перцю

Фестиваль солодкого перцю

Уже 23 роки під такою назвою проходить свято паприки в місті Потворові, що в Польщі. В рамках фестивалю компанія «Владам-Юг», офіційний представник французької насіннєвої компанії H.M.Clause в Україні, організувала поїздку своїх дилерів і партнерів у господарство пана Анджея Кшифковського для ознайомлення з польським досвідом вирощування нових і вже популярних гібридів солодкого перцю селекції H.M.Clause.

 

 

Через майже однакові кліматичні умови та географічне розташування овочівники в Україні та сусідній Польщі застосовують схожі агротехнології та переймаються схожими проблемамипід час вирощування солодкого перцю. Саме тому українські фермери прагнуть якомога більше спілкуватися та консультуватися з польськими колегами: вибір насіннєвого матеріалу, добрив, захисту та технологій вирощування — теми, що актуальні для овочівників обох країн.

 

Солодкий перець в Польщі

 

Польський фестиваль солодкого перцю відбувається в Потворові недарма, адже саме цей регіон вирощує 80% усього солодкого перцю в країні.

Місцевий фермер Анджей Кшифковський має 1,35 га тунельних теплиць, обладнаних крапельним зрошенням, воду для якого отримує з власної свердловини. Солодкий перець селекції H.M.Clause він вирощує вже два роки: 0,6 га під дослідними та демонстраційними посівами 14 гібридів солодкого перцю H.M.Clause, на решті площі — товарні посіви Murano F1, який також створено селекціонерами цієї компанії. Вирощений у товарних посівах перець господарство продає в супермаркети Польщі та в інші країни ЄС.

 

Розсаду в теплиці фермер садить у квітні, але, оскільки теплиці не опалюються, перший урожай отримує лише в середині липня. Пояснюючи, чому в господарстві використовують селекційні надбання саме Н.М.Clause, фермер відповів: «Маю такий погляд на життя, який не дозволяє зраджувати тому, що є добрим і якісним, а Н.М.Clause — це дуже добра якість, яка не змінюється з роками».

 

Пан Анджей розповів про проблеми, з якими стикається польський виробник у виробництві перцю. Найголовнішою він вважає ембарго на експорт продукції в Росію, пошук нових ринків збуту, а також низьку ціну на вирощену продукцію. Крім того, літо-2015 в Польщі виявилося дуже спекотним. Незвична засуха змусила залучати додаткові кошти для вирощування паприки. Фермер сподівається, що глобалізація сільського господарства пришвидшиться, і це поліпшить ситуацію на агроринках. Українського виробника солодкого перцю пан Анджей називає конкурентом і наголошує, що Україна має кращий аніж Польща клімат і зручніше розташування.

 

Колегам з України фермер рекомендує для вирощування гібрид Murano F1 селекції H.M.Clause за вишуканий смак плодів і привабливий вигляд. Наразі цей гібрид недоступний українському фермеру, але Сергій Каплін, регіональний менеджер з розвитку компаніі H.M.Clause в Україні та Молдові, радить українським овочівникам звернути увагу на новий гібрид солодкого перцю Карісма F1 та вже перевірений часом Геркулес F1, які за товарними характеристиками дуже схожі з гібридом Murano F1.

 

Лінійка гібридів H.M.Clause

 

Товста стінка, насичене яскраве забарвлення, солодкий смак і велика вага плодів — це характеристики гібридів солодкого перцю, які пропонує фермерам-овочівникам компанія H.M.Clause. Представники компанії H.M.Clause в Польщі Славомір Мехацкі та Катаржина Качмарек розповіли про переваги вирощування відомих і популярних серед польських овочівників гібридів перцю Murano F1, Denver F1, Salomon F1, Rodrigo F1 і Chouca F1, а також ознайомили українських фахівців із характеристиками нових гібридів CLX 9889, BSA 350 і CLX 12357, які наразі проходять випробування та ще не отримали торгової назви. За словами пана Славоміра, результати досліджень дозволяють сподіватися, що незабаром ці гібриди посядуть чільне місце серед яскравого асортименту гібридів солодкого перцю компанії H.M.Clause.

 

В України гібриди солодкого перцю селекції фірми H.M.Clause представляє компанія «Владам-Юг». Найперспективнішими з-поміж них визнано:

 

Карісма F1 — новинка. Ранній гібрид, що достигає за 70 діб, призначений для вирощування в теплицях, плівкових тунелях і відкритому ґрунті. Плоди придатні для свіжого ринку, переробки, заморожування. Характеристики плодів: маса понад 250–300 г, розмір 10 × 12 см, забарвлення зелене з переходом в насичений червоний колір, дуже товста стінка (понад 1 см). Плоди достигають одночасно. Смакові якості високі. Рослина компактна, вегетативна, коренева система добре розвинена. Гібриду властиве відмінне зав’язування за різних критичних температур. Стійкість — HR: TMV / PMMoV: 1,2,3.IR:TSWV.

 

Геркулес F1 — середньоранній гібрид із періодом достигання 75 діб, призначений для вирощування в теплицях, плівкових тунелях, відкритому ґрунті. Придатний для свіжого ринку, переробки, заморожування, тривалого зберігання й транспортування на великі відстані. Характеристики плодів: солодкий смак, вага 220–250 г, подеколи до 300 г, товщина стінки до 1 см, розмір 10,5 × 11,5 см, забарвлення від зеленого до насичено червоного. Рослина компактна. Плоди достигають одночасно. Стійкість — HR: TMV / PMMoV :1-2 / PVY :0,1,1-2 / PepMoV.IR: CMV / Pc.

 

Мадонна F1 — новинка. Надранній гібрид, що достигає за 60–65 діб. Придатний для вирощування у відкритому ґрунті й у теплицях. Рослини потужні, добре розвинені. Гібрид формує високий урожай, форма та колір плодів протягом усього періоду плодоношення сталі. Плоди однорідні, привабливі, з високими смаковими якостями. На початку достигання кремові, за дозрівання набувають насиченого червоного забарвлення. Плоди блокового типу, 3–4-камерні, розміром 7–8 × 10–11 см, вагою 180–200 г, мають товсту стінку, придатні для тривалого зберігання та добре транспортуються.

 

Соломон F1 — новинка. Ранній гібрид, що достигає за 60–65 діб, та призначений для вирощування в теплицях і продажу на свіжому ринку. Характеристики плодів: вага 200–220 г, розмір 9 × 10 см, забарвлення від зеленого до дуже червоного. Рослина компактна, сильна, з добре розвиненим листовим апаратом. Плоди мають високі смакові якості, товсту стінку, тканини якої тривалий час зберігають високий тургор. Гібрид є високоврожайним: одна рослина дає понад 5 кг плодів. Стійкість — HR: TMV / PMMoV: 1,2,3. IR: TSWV.

 

Спрінгбокс F1 — новий ранній (60–65 діб), потужний, продуктивний і привабливий гібрид солодкого перцю блочного типу кубоподібної форми для закритого та відкритого ґрунту. Рослина сильна, вертикальний габітус, потужні скелетні гілки, добре розвинена як коренева система, так і листковий апарат, який відмінно вкриває плоди. Високий урожай і тривалий період плодоношення. Плоди 4-камерні розміром 10–11 × 11–12 см, середня вага 240–260 г і вище. У технічній стадії світло-зелений, в біологічній — дуже красивий і привабливий яскраво-жовтий колір. Характерні високі смакові якості, товарність і відмінна лежкість. Стійкість — HR: TMV / PMMoV: 1,2,3.

 

 

Враження учасників поїздки

 

Незважаючи на літню спеку та високу температуру в теплиці, крім делегації з України на демонстрацію гібридів солодкого перцю завітало чимало польських фермерів. Зацікавленість гостей, що прибули на презентацію, було легко зауважити: вони з цікавістю слухали пояснення представників компанії H.M.Clause, жваво обговорювали отриману інформацію, ставили багато запитань, ділилися досвідом один з одним.

 

Славомір Мехацкі, регіональний представник H.M.Clause в Польщі:

Такі зустрічі ми проводимо щороку для дистрибуторів і фермерів на Фестивалі солодкого перцю. Наша мета — презентувати новинки асортименту, показати досягнення популярних гібридів. У регіонах міста Потворова перець вирощують на 700 га в закритому ґрунті, ще майже 200 га — на виробничих ділянок у відкритому ґрунті. Тут працюють шість закупівельних компаній, які скуповують солодкий перець у фермерів і далі продають його через європейські супермаркети, що диктують вимоги овочівникам щодо розміру перцю, кольору й інших показників. З огляду на це виробник обирає селекціонера та гібриди для вирощування.

Гібриди H.M.Clause дуже популярні в Польщі, особливо за вирощування солодкого перцю в закритому ґрунті: з року в рік вони показують однаково хороші результати.

Україна у співпраці з H.M.Clause зможе розширити товарний асортимент вирощуваного перцю. Завдяки сприятливішому клімату та без притаманного Польщі диктату супермаркетів українські овочівники матимуть шанс на вищу ефективність господарювання. Я б порекомендував українцям звернути особливу увагу на Salomon F1 і Springbok F1.

 

Катаржина Качмарек, менеджер з розвитку H.M.Clause в Польщі:

В Польщі ми вирощуємо два основних гібриди від H.M.Clause: Salomon F1 і Murano F1, але маємо багато новинок жовтого та червоного блокового перцю. Головні показники наших гібридів — потенціал росту, стиглість, якість, колір. Ми маємо дуже хороший генетичний матеріал і пишаємося різноманіттям і якістю гібридів. Сьогодні в нашому асортименті є дуже перспективні некомерційні гібриди, і ми зібрали фермерів, щоб показати та розповісти про них. Дуже приємно відчувати зацікавленість як від польських, так і українських гостей.

 

 

 

 

Геннадій Музиченко, магазин «Агромакс», офіційний дистрибутор компанії «Владам-Юг» (с. Звенячів, Заліщицький р-н, Тернопільська обл.)

 

Із H.M.Clause та «Владам-Юг» співпрацюємо не менше як 10 років — відтоді як розпочали бізнес і завжди маємо про них найкращі враження. Працівники — професіонали з добрим серцем й індивідуальним підходом до кожного покупця. Двічі на рік проводять консультації по певних культурах із демонстраціями в полі. Серед овочівників Західної України найпопулярнішими гібридами солодкого перцю є Геркулес F1 і Карісма F1. У 70% випадків їх купують для вирощування у відкритому ґрунті.

Сьогоднішній семінар виправдав усі наші очікування, ми з колегами побачили багато цікавих новинок, яких із нетерпінням чекаємо в Україні. Поїздка, що її нам організували компанії H.M.Clause та «Владам-Юг», на дуже високому рівні. Ми цінуємо таке ставлення й будемо співпрацювати з цими компаніями й далі.

 

 

Галина Худоба, ДП «Світ Насіння», офіційний дистрибутор компанії «Владам-Юг» (м. Тернопіль)

 

Із «Владам-Юг» співпрацюємо вже 5 років. Ця компанія стабільна, надійна й дуже відповідально працює на українському овочевому ринку. Співпрацюючи з дилерами, компанія дає двотижневе відтермінування платежів, за що ми їй щоразу дуже вдячні.

Компанія «Владам-Юг» не лише продає насіння, а й надає консультаційний супровід. Минулого місяця ми приймали агролабораторію компанії «Владам-Юг»: протягом 3-х днів спеціалісти детально дослідили рослини на наявність хвороб і шкідників, забезпеченість елементами живлення — фермери, які купують в нас насіння, з радістю скористалися такою нагодою.

У компанії бездоганно працюють регіональні менеджери, ефективно працює розсилка, є вебінари, які корисні як для дилерів, так і для фермерів. Овочівників своєчасно попереджають про вихід новинок. Нині найпопулярнішим серед гібридів солодкого перцю є Геркулес F1, але ми працюємо над тим, щоб й інші гібриди підняти до його рівня.

Семінар адресовано переважно товаровиробникам, але для продавців насіння він також корисний, адже найкраще розповісти, чого наразі потребує ринок,можуть саме фермери, а ми з ними тут досхочу поспілкувалися.

 

 

Сергій Каплін, регіональний менеджер з розвитку компаніі H.M.Clause в Україні та Молдові

 

Лінійка солодких перців компанії H.M.Clause є найсильнішою в Україні, до того ж має найдоступнішу ціну. Всім відомі такі позиції, як Геркулес F1, Мадонна F1, Нікіта F1 і Фламінго F1, набуває популярності Карісма F1 та Спрінгбокс F1. Ці гібриди шанують за високу якість насіннєвого матеріалу: її підтверджують потужна розсада в розсаднику, добрий розвиток рослин під час вегетації, а головне — плоди, які ми отримуємо в результаті вирощування, адже вони популярні серед споживачів.

Семінар був дуже корисним і вкотре довів, що компанія H.M.Clause не дарма має ім’я світового лідера у виробництві насіннєвого матеріалу — вона вкладає в селекцію великі ресурси, проводить детальні дослідження, щоб гібриди показували найкращі результати у вирощуванні, мали чудовий смак, легко транспортувалися. А підтримка фермерів і дилерів в Україні — це чинник, на який можуть розраховувати всі клієнти компанії «Владам-Юг».

 

 

Юлія Довгопол

журнал “Плантатор”, вересень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ