Агромаркет

Економіка формується у полі

Економіка формується у полі

Уже тільки через неякісну сівбу господарство ризикує втратити до 2 центнерів урожаю з гектара.

 

Надлишком добрив неможливо замінити брак знань, — казав видатний академік Дмитро Прянишников. Із цією думкою неможливо не погодитися. А реалії аграрних буднів уже не просто спонукають — активно підштовхують до міркувань про суть землеробства і його подальші перспективи.

  

Нині агробізнес передусім звертає увагу на оптимізацію витрат енергії (йдеться, зокрема про дизпаливо), трудовитрат (про людино-години) і використання ТМЦ. А втім, усі зусилля можуть зійти нанівець без своєчасно го якісного обробітку ґрунту, правильної організації передпосівних робіт, дотримання строків унесення ЗЗР і підживлення.

 

Торік середня врожайність пшениці на планеті становила 3,4 т/га (а світовий рекорд озимої було зафіксовано на рівні 16,5 т/га). Натомість ще століття тому з такої ж площі вдавалося зібрати чи не вдвічі менше. Своїми рекордами ми нині завдячуємо селекції, хімії, інженерії. Проте тією базою, без якої годі й сподіватися досягнути оптимального результату, є передусім культура землеробства.

 

Усі інновації зазвичай зосереджені на тому, щоб отримати максимум від природної врожайності ґрунту. Та неякісна та/або неправильна підготовка гарантовано призводять до втрат. Урожай буде меншим, а його собівартість – більшою (бо застосування ТМЦ не дасть очікуваного ефекту). Тому перед початком сівби (з вибором оптимального посівного матеріалу, мінерального живлення і системи захисту рослин) ми дбаємо про якість ґрунтообробітку, особливо за умови браку опадів. Білокуракинський кластер Agricom Group розташований на чорноземах Північного Сходу України. Тут високий вміст гумусу і, як наслідок, висока природна кількість азоту. Це дозволяє використовувати меншу кількість добрив. Проте, на цих територіях випадає всього близько 350 мм опадів на рік, чого недостатньо для повноцінного розвитку рослин. Абсолютно протилежна ситуація у Чернігівському кластері, що розташований на піщаних, супіщаних, світло-сірих та дерново-підзолистих ґрунтах Полісся. Тут низький природний вміст азоту, проте це компенсується значно вищою вологістю — 500–600 мм. Відтак на Луганщині пріоритет застосовуваних агротехнологій — збереження вологи, а на Чернігівщині — забезпечення достатньої кількості азоту.

 

Глибоке розпушення, до слова, є обов’язковим для ґрунтів кожного нашого кластеру бодай раз на кілька років. З осені ми контролюємо стан посівів на внесення фунгіцидів і гербіцидів. Озиму пшеницю сіємо в період між 25–30 вересня. Залежно від попередника, здійснюємо неглибокий поверхневий обробіток для максимально якісного вирівняння поверхні.

 

Від якості техніки значною мірою залежить і врожайність. У компанії ми порівняли результати роботи сучасної високотехнологічної сівалки з традиційною СЗФ. Так от, втрати від неякісної сівби становили близько 2 ц/га. На площі у 2000 га і за ринкової вартості соняшника — це близько 5 млн гривень (!).

 

Ріпак потребує додаткового азотного живлення, особливо на легких ґрунтах із низьким умістом гумусу. Навесні, перед початком вегетації — вносимо азотні добрива під планову врожайність і залежно від наявності вологи підбираємо оптимальну систему захисту.

 

Своєчасне проведення жнив із використанням якісної техніки мінімізує до 10% втрат. Щодо економії на агрегатах чи послугах сервісної компанії, що надають послуги зі збору врожаю, — раніше у період пікових навантажень ми мали досвід співпраці з чотирма сервісними компаніями і в результаті отримували до 8% домішок (5% сміттєвих і 3% зернових). А торік уклали контракт із фірмою, вартість послуг якої начебто і вища, та відсоток домішок знизився до 1%, ще й використання дизпалива на 1 га було нижчим. Неважко провести економічний аналіз доцільності такої стратегії — вигода становить до 300 грн на гектар.

 

Своєчасність і якість проведення агрозаходів — ключовий чинник для виходу на оптимальну собівартість вирощування врожаю, що в умовах конкуренції української агропродукції на світових ринках є питанням стратегічним.

 

 

Тарас Корнієнко,

директор департаменту виробництва AgricomGroup

газета “АгроМаркет”, лютий 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ