Техніка

День яскравої техніки

День яскравої техніки

На початку жовтня компанія «Новофарм» провела на Полтавщині великий День поля. Гостям продемонстрували в роботі десятки одиниць самохідної та причіпної техніки відомих світових брендів CASE IH, Great Plains, Kinze.

 

  

 

Після урочистого відкриття Дня поля гості вирушили до культиватора CASE IH Nutri-Placer 950, що призначений для внесення безводного аміаку з одночасним унесенням сухих мінеральних добрив. Культиватор із долотоподібними лапами та дисками великого діаметра може вносити безводний аміак і сухімінеральні добрива з високою ефективністю як за традиційною, так і за мінімальною або нульовою технологіями обробітку ґрунту. Однак найбільшу зацікавленість культиватор виявив для тих, хто працює за системою смугового землеробства стрип-тілл.

 

Ширина захвату знаряддя становить 12,2 м, ширина міжряддя — 70–76 см. Представлений на Дні поля комплекс був доповнений 5-кубовим бункером для сухих мінеральних добрив. Бункер розділено на дві частини, завдяки чому можна одночасно вносити два види сухих добрив. У підсумку агрегат може виконати точне внесення всього комплексу добрив за один прохід.

 

Також учасникам Дня поля продемонстрували роботу механічної просапної сівалки точного висіву Kinze 3600 для технології стрип-тілл. За допомогою сівалки можна вносити сухі або рідкі добрива й сіяти за 3–4 см до смуги внесення добрив. До того ж обробляється всього 20% поверхні поля. Точний висів на задану глибину виконується завдяки дводисковим сошникам із подвійними колесами-копірами. Насіння потрапляє у створену сошником V-подібну борозенку. Притискні колеса ущільнюють ґрунт в зоні рядка й залишають пухкийвалик землі над насінням, що приводить до швидшого та дружнішого проростання.

 

Глибокорозпушувач CASE IH EcoloTiger демонстрували в конфігурації для осіннього обробітку. Після проходу агрегата полем залишилися гряди й борозни для максимально ефективного затримання зимової вологи. За допомогою двох рядів дисків рослинні рештки добре заорали в ґрунт, а долотоподібні лапи з крилами зруйнували ущільнений шар ґрунту на глибині до 45 см. Незважаючи на аномально низьку вологість ґрунту, що характерна для нинішнього року, агрегат виконав свою задачу й підготував поле для накопичування вологи взимку.

 

Як розв’язання проблеми переущільнення ґрунту демонструвався трактор CASE IH QUADTRAC. Завдяки чотирьом гусеницям навантаження на ґрунт розподіляється більш рівномірно, на квадратний сантиметр припадає 520 г замість 710 г у разі з двогусеничним трактором або 640 г в колісного трактора на спарених колесах. У той же час тягові характеристики трактора QUADTRAC є на високому рівні як через велику площі контакту, такі завдяки блокуванню міжосьового диференціала. Блокування можна застосовувати навіть під час поворотів завдяки шарнірно з’єднаній рамі. Це посилює зчеплення з ґрунтом навіть на дуже нерівних полях. На полігоні обладнали смугу перешкод (на шляху трактора насипали купи землі в шаховому порядку). Подолання трактором QUADTRAC смуги перешкод продемонструвало, що жодна з чотирьох гусениць не відійшла від поверхні ґрунту й перебувалав постійному контакті з ним. Пробуксовування таким тракторам не загрожує навіть під час важкої тягової роботи (оранки тощо). Наприклад, за роботи з глибокорозпушувачем без пробуксовування витрата палива у QUADTRAC на 2,5 л/га менша, ніж в інших моделей, до того ж робота виконується швидше. Варто додати, що трактор QUADTRAC може вийти в поле весною раніше, ніж трактори з більшим навантаженням на ґрунт, що дає змогу закрити вологу, підготувати поле й засіяти його за сприятливіших умов.

 

Елементи точного землеробства демонстрував трактор CASE IH Steiger 550. Слід зазначити, що у назві моделі цифри 550 — це не максимальна, а номінальна потужність двигуна. Максимальна потужність із системою Power Boost може сягати 613 к. с. Система застосовується за роботи з навісними та причіпними агрегатами, що споживають велику потужність гідравліки або ВОМ. Завдяки паливному баку об’ємом 1830 л можна заправляти агрегат тільки один раз на день.Кабіна з великими скляними вікнами забезпечує трактористу хороший огляд, а поворотне крісло робить роботу комфортнішою. Трактор дуже маневрений, радіус розвороту становить трохи більше за 5 м.

 

На полі була встановлена GPS RTK базова станція, яка забезпечує точність до 1,8 см. Для демонстрації точності було зведено дві стіни з тюків соломи, між якими залишили проїзд завширшки, що перевищує габарит трактора на 10 см з кожного боку. Виїхавши з імпровізованого тунелю та проїхавши полем, трактор знову заїхав в тунель без допомоги водія, завдяки увімкненим системам навігації й автопілоту.

 

Після тракторів настала черга комбайна CASE IH 8230 Axial Flow, який обладнано роторною системою обмолоту — це козирна картка компанії CASE IH. Комбайн демонстрував збирання кукурудзи із жаткою Olimac Drago 8/56.На жаль, через нестандартні міжряддя 56 см довелося використовувати 8-рядну жатку місцевого господарства, що для цього комбайна становило третину можливого навантаження.Загалом це не стало перешкодою показати добру роботу комбайна, але така жатка трохи недовантажувала ротор, незважаючи на швидкість руху близько 10 км/год. Недовантаження ротора стало причиною незначних втрат зерна — після проходження комбайна гості знайшли кілька недомолочених качанів.Тому важливо організувати обмолот так, щоб ротор був повністю завантажений. Для цього потрібно обирати правильну ширину жатки, оптимальну швидкість руху, а також відповідно налаштовувати сам комбайн. За словами одного з гостей, у нього такий комбайн із 8-рядною жаткою прибирає за зміну до 60 га, але це далеко не межа. До того ж цей комбайн молотить дуже дбайливо, не пошкоджуючи зерно.

 

На наступному майданчику демонстрували роботу причіпних агрегатів Great Plains для обробітку ґрунту й сівби. Першим був агрегат для вертикального обробітку ґрунту Turbo Max — подрібнення та перемішування рослинних решток із ґрунтом. Кут атаки дискових батарей може змінюватися від 0˚ до 6˚ залежно від кількості рослинних решток. Якщо мало стерні, то кут атаки 0 ˚, якщо багато — можна його збільшити. Це дає змогу не витрачати паливо там, де це непотрібно. Пальчикові котки розрівнюють і мульчують поверхню, а заними звичайні котки ущільнюють ґрунт. Агрегат працює на швидкості до 20 км/год. У важких умовах можна збільшувати навантаження на робочі органи шляхом гідравлічного розподілу зусилля із центральної рами на крила для кращого прорізання рослинних решток. Після тестового проходу агрегата поверхня поля була абсолютно рівною, а рослинні рештки добре перемішані із землею.

 

Далі настала черга 16-рядної зубової борони Flex Harrow із шириною захвату 15,5 м. Борона призначена для закриття вологи та боротьби з ранніми бур’янами. В транспортному положенні ширина агрегату не перевищує 3,9 м.

 

Після борони була показана в роботі механічна 3-секційна сівалка 3S3000F з міжряддями 15 см. Вона може сіяти практично всі види зернових і технічних культур починаючи з ріпаку й закінчуючи соєю. Сошник обладнано двома трубопроводами — для насіння та сухих мінеральних добрив, які присипаються притискним колесом із ребром, що залишає після себе борозенку. Її призначення — полегшити проростання насіння, що особливо важливо для сої, яка дуже багато енергії витрачає на вихід паростка із землі. Глибина висіву можезмінюватися від 0 до 9 см із кроком 0,5 см.  Часто колеса трактора ущільнюють пухкий ґрунт, і в колії глибина висіву становить менше, ніж це потрібно. Для розв’язання цієї проблеми в сівалці передбачена можливість установлення сошників, що йдуть по сліду коліс трактора, в занижене положення. Брус, на якому встановлені сошники, притискається двома гідроциліндрами для точного копіювання нерівностей поля. Крім того, самі секції можуть переміщатися у вертикальній площині.Сівалка працює на швидкості до 15 км/год, що робить її досить високопродуктивною.

 

Особливу увагу гостей привернула новинка — самохідний обприскувач Patriot зі збільшеним до 190 см кліренсом. На обприскувач було встановлено комплект проставок, завдяки яким і вдалося збільшити кліренс на 50 см.Це дуже цікава пропозиція, оскільки обприскувачі з таким кліренсом інших виробників набагато дорожчі. Компанія «НОВОФАРМ» пропонує таку модернізацію всього за 10 000 дол., і дає гарантію як на сам обприскувач, так і на додаткові елементи конструкції.

 

Коментар 

 

Коренга Олександр Євгенович, директор ТОВ з ІІ «НОВОФАРМ» 

Ми дуже раді, що зібралося багато гостей і нам вдалося багато чого показати. Тут було представлено практично весь модельний ряд тракторів CASE IH, причіпна техніка, а також наша новинка — самохідний обприскувач Patriot зі збільшеним кліренсом. Крім того, ми показали в роботі причіпні агрегати Great Plains і Kinze. Наша компанія — не єдиний дистрибутор техніки Case IH в Україні, але ми маємо свої переваги. Наприклад, у нас є клієнти, які купували техніку в конкурентів (через кращу ціну), але згодом почали працювати з нашою компанією. Ми маємо великийсклад запчастин, у нас якісний сервіс, чим можуть похвалитися далеко не всі. Клієнт може оглянути техніку, протестувати її в роботі й зробити відповідні висновки. 

Щодо новинки — самохідного обприскувача Patriot зі збільшеним кліренсом, то це не просто данина моді. До нас нерідко зверталися з проханням про постачання обприскувача з високим кліренсом. Однак в модельному ряді Case IH його немає. Після тривалих пошуків удалося знайти рішення. Точніше, таке рішення знайшов інший дистрибутор Case (не український). Ми купили в них комплект проставок для переобладнання однієї машини, й почали виготовляти цю опцію в Україні. Упевнений, що такий обприскувач буде популярним на ринку завдяки якості, технологічності та вигідній ціні.

Взагалі наша цінова політика є досить гнучкою. Все залежить від клієнта. Припустимо, якщо мова йде про наших постійних клієнтів, то для них будуть особливі умови, оскільки багаторічна стабільна співпраця дає змогу працювати більш прогнозовано. Крім того, продаючи техніку, багато не заробиш — основний заробіток припадає на сервіс і продаж запчастин. Тому ми завжди йдемо назустріч клієнтам і намагаємося відшукати підхід до кожного.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, листопад 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
11
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ