Агромаркет

Де взяти гроші на «зелені» проекти?

Де взяти гроші на «зелені» проекти?

Сільське господарство в Україні має великий потенціал підвищення енергоефективності, а інвестиції у цю сферу дозволяють підприємствам значно посилити свою конкурентоздатність. Фінансування проектів з енергоефективності — серед найуспішніших програм, що впроваджуються державним Укрексімбанком за участі міжнародних фінансових організацій, зокрема Європейського банку реконструкції та розвитку і Світового банку. Результати цих проектів підтверджують: інвестиції в модернізацію та енергоефективність підприємства окупаються у прийнятні строки та мають чимало інших переваг. Про особливості застосування згаданих програм в секторі АПК газеті «АгроМаркет» розповіла член правління АТ «Укрексімбанк» Вікторія Руда.

На особливих умовах

 

Запроваджуючи енергоефективні технології, український бізнес дбає й про інші надважливі завдання: від нарощення виробничих потужностей та економії енергоресурсів до зменшення викидів в атмосферу і підвищення безпеки праці. Окрім того, зростає конкурентоздатність вітчизняного виробника та формується його позитивний імідж на ринку. Окупність таких інвестицій, як свідчить досвід уже модернізованих підприємств, становить 3–5 років.

 

Майже десятиліття упроваджуючи програми підвищення енергоефективності спільно з міжнародними фінансовими організаціями, Укрексімбанк накопичив унікальний досвід у цій сфері. Ба більше: навіть у складні економічні часи, що їх нині переживає держава, фінустанова забезпечує бізнесу відповідну кредитну підтримку. Зокрема, на впровадження заходів з енергозбереження, закупівлю новітнього високоефективного обладнання, технологій та матеріалів тощо.

 

Дієві технології кредитування дозволяють банку запропонувати підприємствам довгостроковий ресурс на особливих умовах. Довгострокові позики у рамках програм енергоефективності надаються за привабливими відсотковими ставками, які можуть бути значно нижчими за звичайні. Строк кредиту, валюта фінансування, відсоткова ставка та інші важливі умови погоджуються за кожним проектом окремо і значною мірою залежать від фінансового стану позичальника, життєздатності проекту, якості наданої застави, кредитного рейтингу клієнта тощо. Всі проекти мають відповідати стандартним критеріям для кредитних операцій.

 

Рефінансування витрат

 

Енергоефективність агровиробництва в Україні становить близько 43% від рівня ЄС. Такі дані наводить «Моніторинг енергоефективності України 2015» (автор – Б. Додонов, Ph.D. in Economics, старший економіст, Нова соціальна і економічна політика). Головною причиною неефективності експерти називають низьку продуктивність, оскільки показник використання енергоресурсів на гектар оброблюваних земель в Україні та ЄС відрізняється несуттєво. Потенціал енергозбереження в секторі становить 1,3 мільйона тонн нафтового еквівалента.

 

Важливою перевагою програм з енергоефективності, що впроваджуються банком, є також можливість рефінансувати витрати підприємства (протягом 360 днів) на проведення енергоефективних заходів, у т.ч. заміну обладнання, оновлення парку сільгосптехніки, модернізацію теплопостачання тощо. Отримані кредитні кошти можуть бути використані на широке коло потреб підприємств – інвестиційні витрати, поповнення оборотних коштів тощо. У рамках цих програм банк може рефінансувати практично будь-який проект, що дозволяє заощадити енергоресурси.

Так, нещодавно за рахунок кредитних коштів міжнародних фінансових організацій було рефінансовано витрати великого агрохолдингу на придбання енергоефективної сільськогосподарської техніки (комбайнів John Deere та колісних тракторів Fendt). Інший характерний приклад, який демонструє широкі можливості цих програм, – рефінансування витрат, пов’язаних з заміною газових котлів на твердопаливні.

 

Інвестиції в потужність

 

Понад двісті інвестиційних проектів з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, профінансованих Укрексімбанком починаючи з 2007 року, доводять, що саме «зелені» інвестиції сьогодні є основою конкурентоздатності компаній як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. 

 

Серед профінансованих фінустановою проектів – десятки тих, що спрямовані на переоснащення виробничих потужностей. Скажімо, обсяг переробки томатів у компанії «Інтегровані агросистеми» (ГК «Агрофьюжн») зріс із 2500 т/добу до 3500 т/добу, а при цьомму витрати природного газу на виробництво 1 тони томатної пасти зменшилися з 208 м3 до 175 м3. За рахунок кредитних коштів Укрексімбанку було профінансовано купівлю двох вакуумно-випарних станцій Apollo та Venus, які дозволили налагодити переробку з використанням технології Hot break (швидкий підігрів томатної пульпи до 85-95 °С з попереднім видаленням повітря). Її переваги полягають у збереженні високих показників в’язкості готового продукту, який застосовується у виробництві томатних соусів, заправок та кетчупів.

 

Нині група компаній «Агрофьюжн» є одним зі світових лідерів з промислового виробництва томатної пасти, посідаючи 18-те місце у світі та 5-те місце в Європі за вирощуванням та переробкою томатів. Підприємство виробляє томатну пасту під ТМ «Інагро» та є сертифікованим постачальником таких всесвітньо відомих компаній, як HJ Heinz, Unilever, PepsiCo, CocaCola, Nestle, Orkla. За підсумками 2015 року кількість регіонів, куди експортується томатна паста «Інагро», збільшилася до 23 країн.

 

Перспективне партнерство

 

Маючи позитивну багаторічну історію партнерства з флагманом на ринку експорту зернових та олійних культур – компанією «Нібулон», Укрексімбанк взяв участь у фінансуванні (за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій) одного з наймасштабніших проектів підприємства – будівництва річкового флоту. Комплекс заходів, на який спрямовано кошти за програмою з енергозбереження, дозволить збільшити обсяги перевезення вантажів водним транспортом, сприяти розвитку суднобудівної галузі, зменшити витрати енергоносіїв та, як наслідок, мінімізувати негативний вплив викидів на навколишнє середовище.

Нині реалізується другий етап інвестиційної програми ТОВ СП «Нібулон» з розвитку власного річкового флоту та реконструкції суднобудівного заводу. Проект з будівництва флоту є частиною комплексної програми з відродження річок Дніпро та Південний Буг та передбачає спорудження несамохідних барж, буксирів, понтону з грейферним перенавантажувачем тощо. Флот транспортуватиме зернові та олійні культури від перевантажувальних терміналів компанії на Дніпрі до морського терміналу у Миколаєві та глибоководного рейду Миколаївського морського порту для подальшої відправки на експорт. Реалізація проекту дозволить знизити вартість транспортування вантажів на понад 1,7 млн. дол. США щорічно порівняно з автомобільним та залізничним транспортом. Крім того, у зимовий період баржі використовуватимуться як додаткові зерносховища, що дозволить зменшити витрати на орендну плату орієнтовно на 640 тис. дол. США щороку.

 

Наразі вже розпочато організовані перевезення Південним Бугом, що дасть можливість довести обсяги перевезень зернових цією річкою до 1 млн. тонн на рік, а в перспективі – також до 1 млн. тонн будівельних матеріалів. Таким чином автомобільні шляхи Миколаївщини будуть розвантажені майже на 50 тисяч вантажних автомобілів. Реалізація українськими агропідприємствами енергоефективних інвестиційних проектів, як свідчить багаторічний досвід Укрексімбанку, є рушієм розвитку галузі та сприяє становленню успішного агробізнесу.

 

 

Вікторія Руда член правління АТ «Укрексімбанк» 

газета “АгроМаркет”, червень 2016 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ