Овочі-Ягоди-Сад

Цвітна капуста

Цвітна капуста

Капуста цвітна (Brassica cauliflora) — однорічна рослина. Вона більш вибаглива до температурних умов, ніж білокачанна капуста, тому насіння цвітної капусти дуже рідко висівають у відкритий ґрунт (вирощують як розсадну культуру). Температура ґрунту після сівби насіння має бути не нижчою за +10…+12 °С. Оптимальна температура для росту й розвитку капусти цвітної +15…+18 °С, більш високі температури призводять до уповільнення формування головки.

 

Цвітна капуста пред’являє високі вимоги до водного режиму ґрунту й чутлива до його ущільнення, а також до внесення мінеральних і органічних добрив — потреба в поживних елементах цієї культури на одиницю врожаю в 2–3 рази вища, ніж у білокачанки. Оскільки врожайність цвітної капусти та якість продукції значною мірою залежать від росту листків, збільшення доз азоту до оптимальних призводить до посилення їх росту, поліпшення товарного вигляду качанів, подовження термінів збирання та зниження загрози цвітушності. За браку азоту утворюються дуже пласкі пухкі головки, а за високих доз унесення цього елемента — сильно випуклі, щільні та важкі.

 

Ґрунти, попередники та місце у сівозміні

  

З усіх видів капуст цвітна капуста найвибагливіша до родючості й структури ґрунтів. У неї слабка мичкувата коренева система, яка розвивається близько до поверхні ґрунту. Тому вона швидко реагує на перегрів і пересихання верхнього шару. Найбільш придатні для культури є легкосуглинкові ґрунти з високим умістом поживних речовин, нейтральною або слабокислою реакцією. На недостатньо удобрених ґрунтах утворюються невеликі розетки листків і дрібні головки.

 

Кращими попередниками для цвітної капусти є ячмінь і горох. Однак в умовах Півдня України цю культуру вирощують як ранню й осінню. Навесні — як ущільнювач до основної культурі (томат, пізня капуста, морква, буряк, огірок). У другій половині літа — як повторні посіви після ранньої картоплі, ранньої моркви, буряка, огірка розсадного, цибулі. Необхідно пам’ятати, що у вирощуванні цвітної капусти велике значення має внесення органічних і мінеральних добрив, бо потреба в поживних елементах у цієї культури на одиницю врожаю у 2–3 рази вище, ніж у білокачанної капусти. Добре росте капуста на ґрунтах, багатих на поживні речовини з високою водопроникністю.

 

Підготовка ґрунту

  

За весняного ведення культури проводять звичайну підготовку ґрунту під сівбу овочевих культур.

 

Осінь:

• дискування ділянки на глибину 8–10 см;

• унесення добрив (Р і К) і фосфогіпсу;

• оранка на глибину 25–30 см;

• планування ділянки.

 

Весна:

• боронування ділянки в 1–2 сліди на глибину 4–5 см;

• культивація на глибину 10–12 см у разі потреби;

• монтаж системи крапельного зрошення;

• садіння розсади.

 

Якщо капусту вирощують у другому обороті:

• очищення ділянки від рослинних решток;

• прибирання трубки крапельного зрошення;

• дискування або культивація на глибину 8–10 см (якщо дозволяє ґрунт);

• укладання трубки крапельного зрошення;

• садіння розсади.

 

Живлення

 

Оптимальна доза добрив для цвітної капусти становить:

 

N180–200 кг д. р./га;

P80–90 кг д. р./га;

K220-250 кг д. р./га.

 

Також необхідно вносити магній із розрахунку 100 г за д. р. на кожні 10 м². Цвітній капусті часто бракує таких елементів, як бор і молібден. Тому ефективним буде обприскування рослин 0,01–0,025%-м розчином борної кислоти та 0,01%-м розчиноммолібдену амонію.

 

Осінь:

  •  за середньої забезпеченості ґрунту елементами живлення фосфор і калій потрібно вносити з осені 60К60).

 

Весна:

  •  упродовж сезону вегетації основний акцент робиться на внесення азоту (в першу половину вегетації) і калію.
  •  цвітна капуста дуже чутлива до браку молібдену й бору в ґрунті. Симптоми молібденового дефіциту — рослина не переходить до утворення головки, а продовжує формувати листки аномальної форми. Симптомом браку бору є утворення склоподібних плям на поверхні головки, незабаром вони набувають коричневого забарвлення й під ними починають формуватися порожнечі, що доходять до качанчика, стінки якого покриваються коричневою кіркою. Для запобігання цього необхідно протягом сезону проводити позакореневе підживлення комплексом мікроелементів, що містить B і Mo.

  

Садіння

 

Збирання цвітної капусти в Україні починають із кінця травня (рання культура) і в кінці жовтня (культура 2-го обороту). Щоб продукція мала відмінну якість, необхідно садити різні за скоростиглістю сорти та гібриди і в різні терміни.

 

Розсаду починають садити з кінця квітня, насіння для її отримання висівають у захищеному ґрунті приблизно в кінці лютого. Навесні розсаду вирощують у горщиках або касетах, щоб отримати розсаду більше 30 днів, діаметр комірки, касети або горщика має бути не меншим за 5–6 см. Температура після сівби не повинна опускатися нижче за +12 °С. Перед садінням розсади обов’язковим прийомом є поступове зниження температури в теплиці — загартовування. Під час вирощування розсади цвітної капусти не повинно бути зупинок у рості, бо в іншому разі виникає небезпека стрілкування, яка особливо висока за садіння дуже великої (перерослої) розсади. Якщо розсада готова до садіння, а погодні умови цьому не сприяють, її ріст можна уповільнити шляхом підсушування та зберігання в холодних умовах за температури +1…+2 °С. Імовірність стрілкування невелика, якщо маса розсади не перевищує 5 г і вона має не менше 5 справжніх листків, а стебло не товще за 5 мм.

 

Сорти, що призначені для отримання продукції восени, необхідно садити в липні. Улітку час вирощування розсади становить 3 тижні. Розсаду цвітної капусти для 2-го обороту часто вирощують у розсадниках, прямо на полі. Слід пам’ятати, що розсада 2-го обороту садять зазвичай у спекотний літній період. До того ж вона, як і всі розсадні культури, приживається довше й гірше. Тому садити її найкраще ввечері, перед цим добре зволоживши ґрунт.

 

Кращим варіантом є касетна розсада. Вона добре витримує пересадку, не хворіє й приживається, практично, без втрат.

 

Розсаду садять за схемами:

 

70–75 × 60-65; — 21,5–22,2 тис./га

70 +50 × 30–40 см — 55,55–41,66 тис./га 

90 +50 × 25–30 — 57,14–47,6 тис./га

 

Полив

 

Важливою умовою для вирощування цвітної капусти є вологість ґрунту, яка має становити 70–80% НВ особливо у вазу формування головок. У цей час відносна вологість повітря повинна бути 85–90%. За підвищення температури понад +22 °С ґрунт повинен постійно зволожуватися до 80–85% НВ. Брак вологи в ґрунті уповільнює ріст рослин і призводить до передчасного утворення суцвіть (головок). Надмірна вологість зумовлює пошкодження рослин судинним бактеріозом.

 

Догляд за посівами

  

Боротьбу з бур’янами після садіння розсади здійснюють механічним способом (культивації), а також за допомогою прополок. Достатнє водопостачання — необхідна умова для росту листків, а отже, і для отримання продукції високої якості. Засуха найнебезпечніша в останні тижні перед збиранням, бо потреба у воді у цей час особливо велика. До негативних наслідків посухи у цей період належать також підвищення небезпеки стрілкування, зниження маси головки та якості продукції через розвиток незначної листкової маси та ранньої появи головок.

 

Найважливішим у догляді за цвітною капустою є прикривання головок листками незадовго до збирання, щоб убезпечити їх від дії прямих сонячних променів і попередження цвітушності. Для цього надламують кілька листків або зв’язують їх над головкою. На сортах із сильною вегетативною масою це можна не проводити.

 

Збирання та зберігання

  

При збиранні головку зрізують разом із прилеглими листками й упаковують у ящики, одночасно сортуючи. Слід звернути увагу на такі вади якості, як розсипання головки та переростання. Вони розвиваються через несприятливу температуру. Зміна забарвлення головки (пожовтіння або придбання фіолетового забарвлення) або сортова ознака, або придбана через поганий захист від дії прямих сонячних променів. Набуття головкою коричневого забарвлення іноді відбувається відразу після збирання. Воно розвивається під впливом ультрафіолетового випромінювання, тривалість якого може бути всього 2–3 години. Щоб запобігти цьому, не слід залишати прибрані головки неприкритими в полі або під час перевезення.

 

Цвітну капусту тривалий час у непристосованих сховищах зберігати не рекомендовано. Оптимальними умовами зберігання є температура 0…+1 °С і відносна вологість 95%.

 

Сорти капусти

  

Сорти цвітної капусти районовані до певних регіонів або орієнтуються на вирощування в конкретні пори року. Розрізняють ранні, літні та осінні сорти.

 

До ранніх сортів висувають такі вимоги: короткий період вегетації, великі щільні качани, як можна довше захищені листками, низька схильність до стрілкування. У літніх й осінніх сортів трохи більше листків, проте вони значно перевершують за розміром і масою листки ранніх сортів. Вимога до них — надійне закладання головки за підвищених температур, тривалий захист її листками, невисока схильність до розсипчастості, а також до розвитку фіолетовою або жовтого забарвлення. Інтервал температур, за яких відбувається зав’язування головки, специфічний для різних сортів. У ранніх європейських сортів голівка не зав’язується за температури понад +22…+24 °С, у середніх сортів понад +16…+18 °С, у тропічних — понад +28…+30 °С.

 

Поради фахівця

 

Станіслав Овчарик, начальник відділу продажу, спеціаліст з капусти, салату

ТОВ «Рійк Цваан Україна»

 

Цвітну капусту в Україні і вирощують, і купують, і споживають доволі охоче. Насамперед її вирощують у ранні терміни в плівкових неопалюваних теплицях на Закарпатті, де садять цвітну капусту по периметру теплиці навколо посадок ранньої білоголової капусти. У такий спосіб є змога використовувати площу теплиці максимально ефективно.

 

Для центральних регіонів, Київської та Житомирської областей наша компанія розробила повноцінний конвеєр цвітної капусти, що плодоносить від початку квітня до найпізніших термінів.

 

На півдні Україні виростити цвітну капусту в першому обороті дуже важко та й сенсу змагатися із західними регіонами немає. На Південі теж вирощуються надранні сорти та гібриди цвітної капусти у плівкових теплицях та тунельних укриттях.

 

Південь є незаперечним лідером із вирощування цвітної капусти у відкритому грунті. Частина площ використовується для організації конвеєра цвітної капусти для збуту на свіжому ринку. Але переважна частина обсягів її вирощуються для збирання в жовтні-листопаді для потреб переробних підприємств. Незамінними тут є наші гібриди Каспер (унікально витримує спеку й тільки-но відновлюються умови для росту, гібрид завойовує свої позиції) і Церсі (незамінний для переробки та заморожування).

 

Щодо хвороб цвітної капусти. Особливих проблем із нею немає. Дається взнаки хіба що альтернаріоз, а також судинний бактеріоз, від якого цвітна капуста потерпає першою з-поміж решти капустяних видів. Є невеликий агрономічний секрет, яким раджу скористатися: у посівах білоголової капусти зробіть два маячки із цвітної — вона перша захворіє на судинний бактеріоз, по ній проведете діагностику поля й швидко виконаєте профілактичний захист — бажано біопрепаратами.

 

При вирощуванні цвітної капусти використайте ще одну її особливість: на початковому етапі подбайте про нарощування вегетативної маси, ретельно попрацюйте з підживлюваннями, наростіть бокові листки, щоб мати сильну вегетативну рослину — це дасть повноцінне суцвіття. Не забудьте правильно підібрати сорт і гібрид із урахуванням умов саме вашого господарства.

 

Подбайте й про те, для чого і для кого саме вирощуєте цвітну капусту. Якщо маєте замовлення, наприклад, від торгової мережі «Фоззі», то вони мають специфічні вимоги до збирання та фасування. Деякі рітейлери хочуть бачити товар, що розфасований у ящики, з обрізаними за європейським зразком голівками — повністю зачищеними суцвіттями, без жодних листочків. Інші торговельники радять вкладати прикриті листками капустини в картонні ящики. З’ясувати вимоги до якості продукції потрібно ще перед початком вирощування, потрібні і бездоганна розсада, і вирівняні ґрунти, і масове збирання.

 

Ще кілька слів про передпродажне зберігання цвітної капусти, яке здебільшого триває 2–3 тижні. Є й більш прогресивний варіант — камери з контрольованим газовим середовищем. Тут термін зберігання продукції необмежений, постає лишень питання собівартості. Ми якось навіть білоголову капусту експериментували зберігати протягом 2 років. Те саме робили і з цвітною капустою, і з кубовидними перцями. Було кілька камер із контрольованим газовим середовищем, де зберігали різні культури: по сусідству в одній камері лежали і цвітна, і броколі — не покусалися. А коли відкрили камеру в лютому, то ціна дуже порадувала господаря. Є лише одна особливість — обсяг камери має бути невеликим, бо після її відкриття товар треба реалізувати впродовж 1–2 тижнів.

 

Осіннє збирання цвітної капусти орієнтоване здебільшого на продаж переробним підприємствам, зокрема на заморожування. Ці переробники висувають особливі вимоги до якості суцвіття. Тому, по-перше, подбайте про вибір гібрида (Церсі, Каспер); по-друге, дотримуйтеся технології, щоб отримати закрите якісне суцвіття; по-третє, організуйте правильний конвеєр, щоб організувати збирання в оптимальні терміни. Пам’ятайте, що високі температури в другій половині літа можуть призупинити ріст рослини. А господарству в роботі з переробником, що заморожує продукцію, потрібно поставити першу партію товару 15–20 жовтня й закінчити реалізацію 10 листопада.

 

 

Віктор Алба, канд. тех. наук

журнал “Плантатор”, липень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Плантатор та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ