Агромаркет

Цінова гойдалка

Цінова гойдалка

Огляд ринку зернових й олійних на початку 2017-го: динаміка та прогноз.

 

Після тривалих новорічних свят біржові котирування активізувалися й обнадійливо демонстрували позитивний ціновий тренд. Проте «недовго музика грала й звучав акордеон» — зростання ринкових котирувань на пшеницю, кукурудзу та соєві боби загальмувало, й ціни почали спадати. Єдина культура, що незмінно дорожчає, це ріпак.

 

Пшениця

 

Біржові котирування американської пшениці на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) перейшли у висхідний тренд одразу ж по завершенню новорічних свят. Такий тренд сформувався під впливом низки чинників: високих темпів експортних продаж американської пшениці, даних МСГ США про найнижчі за останні 100 років площі посіву озимої пшениці в Америці, ослаблення курсу долара, інформації про вимерзання озимої пшениці на окремих площах у ЄС.

 

Щодо стану перезимівлі української пшениці, то, незважаючи на наявність крижаної кірки на полях, поки що вона не загрожує посівам, які перебувають під надійним покривом снігу.

 

Лише в останній декаді січня торгівля активізувалася, а ціни зрушилися з місця й почали підвищуватися. На кінець місяця продовольча пшениця 2-го класу торгувалася за цінами 4700–4500 грн/т, 3-го класу за цінами 4400–4500 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

 

У перспективі суттєвий вплив на ціни матиме стан перезимівлі посівів і світовий ринок, який поки що перебуває під тиском високих перехідних залишків зернових культур.

 

Кукурудза

 

Біржові котирування американської кукурудзи на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) в січні коливалися, однак ціновий тренд усе ж був висхідним: було досягнуто позначки 3,7 дол./бушель, що є рекордом за останні півроку. Деяке зменшення врожаю та перехідних залишків кукурудзи у світі, згідно із січневими оцінками МСГ США, підтримало ціни на кукурудзу. Проте наприкінці січня біржові котирування спрямувалися вниз. На ринок починає тиснути початок збиральної кампанії у країнах Південної Америки (в Бразилії вже зібрано близько 5% площ), та й світовий урожай кукурудзи очікується на рекордному рівні.

 

Українську кукурудзу й далі досить активно продають, тому на відміну від ринку пшениці активізація торгівлі тут відбулася раніше. Уже у другій декаді січня ціни поповзли вверх услід за світовими тенденціями. Сьогодні кукурудза є основним експортним товаром в сегменті зернових культур, тоді як решта культур експортується в незначних обсягах. Мінагрополітики України оприлюднило нові оцінки наявної пропозиції кукурудзи на рівні 29,1 млн тонн станом на 10.01.2017, що вище за попередні. Тому на найближчий період роботу експортерам забезпечено. Наприкінці січня фуражна кукурудза торгувалася за цінами 4260–4560 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

 

Найближчим часом попит на кукурудзу й далі буде досить активним, особливо на великі партії експортної якості.

 
 

 

Соняшник

 

Незважаючи на тиск нового врожаю, ціни на соняшник в Україні зростали під впливом девальваційних процесів у країні, високого попиту з боку внутрішніх переробних підприємств і високого попиту з боку закордонних ринків. Поточного маркетингового року крім активного експорту української соняшникової олії та шроту активізувалася й торгівля насінням соняшнику, якого експортують у рази більше, ніж минулого маркетиногового року.

 

З огляду на зазначене вище, у другій половині січня відбувалося зростання цін на насіння соняшнику на 300–500 грн/т. Наприкінці січня соняшник торгувався за ціною 10 500–11 100 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

 

Соєві боби

 

Після виходу січневого звіту МСГ США ціни на соєві боби різко підвищилися. Хоча зниження оцінок виробництва та перехідних запасів сої фахівцями американського відомства були зовсім незначним (–0,2 і –0,5 млн тонн), проте ринок цього не очікував, тому відреагував підвищенням цін. Також біржові котирування «надихнули» до зростання активні експортні продажі американської сої (зокрема, в Китай), які значно перевищували торішній рівень.

 

Проте у третій декаді січня біржові котирування поповзли вниз через уповільнення закупівель соєвих бобів Піднебесною у зв’язку зі святкуванням китайського Нового року. Також почав надходити новий урожай сої з Бразилії й Аргентини, що також зумовило низхідні тенденції цін.

 

В Україні є активний попит на сою з боку переробників і експортерів. Натомість аграрії дуже виважено підходять до реалізації кожної партії бобів.

 

Є сподівання, що біржові котирування на сою можуть певним чином зрости. Водночас на ціни тиснутиме надходження нового врожаю сої з Південної Америки.

 
 

 

Ріпак

 

Настання нового календарного року не змінило тенденцію цін на ріпак: вони й далі зростали, долаючи нові висоти. У січні 2017-го біржові котирування ріпаку на Паризькій товарній біржі (MATIF) досягли рівня 428 євро/т — і це найвищий рівень починаючи з квітня 2014 року. Січневий звіт МСГ США додав динаміки цінам, оскільки експерти відомства зменшили оцінку перехідних залишків ріпаку, хоча, як ми вже зазначали, вони й так є найменшими за останні 3 роки.

 

Незважаючи на те, що основні обсяги ріпаку в Україні вже розпродано, ціни на олійну не залишалися пасивними й також зросли у січні 2017-го вслід за світовими тенденціями. Наприкінці місяця ріпак торгувався за цінами 11 600–12 100 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор, що в середньому на 200–500 грн/т вище, ніж наприкінці минулого року.

 

Висока маржа у виробництві ріпаку стимулювала до розширення посівів озимого ріпаку в Україні. Під озимий ріпак відведено на 37% більше площ, ніж торік, а сходи отримано на 93% засіяних площ.

 

 

Любов Панкратова,
доцент кафедри біржової діяльності НУБіП

газета “АгроМаркет”, лютий 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ