Овочі-Ягоди-Сад

Цибуля для переробки

Цибуля для переробки

У ПП «Дари садів» у Могилів-Подільському районі на Вінниччині вирощують велику ріпчасту цибулю для переробки й отримують урожай понад 70 т/га.

  

«Дари садів» орендує земельні паї у мешканців сіл Бронниця, Оленівка, Григорівка. Загальний банк землі становить 1600 га, із них під озимою пшеницею, ячменем, кукурудзою на зерно, озимим ріпаком і соняшником зайнято 1025 га, під плодово-ягідними культурами — 500 га, решта — овочі. Щороку овочеві культури вирощують на замовлення Могилів-Подільського консервного заводу. У цьому році на крапельному зрошенні вирощували огірки на 5 га, білоголову пізньостиглу капусту на 30 га, томати на 40 га та ріпчасту цибулю на аналогічній площі. До 50% урожаю становить велика цибуля діаметром понад 9 см, яка переважно йде на переробку.

 

Бригадир овочевої бригади Василь Бойко

— Торік консервний завод брав на переробку і зелене перо цибулі, — розповідає бригадир овочевої бригади Василь Бойко. — Цього року укладений контракт на закупівлю 700 тонн продукції.

 

Покупці надають перевагу великій цибулі, яку простіше очистити та подрібнити. Невелику частину овочів реалізують іншим покупцям та працівникам підприємства.

 

Обробіток ґрунту

 

Цибулю вирощують в овочевій сівозміні: капуста білоголова, томати, цибуля, огірки. Попередником завжди є томат, адже він не виснажує ґрунт, не залишає багато післязбиральних решток, не має спільних збудників хвороб. Восени, коли повністю зібрали достиглі плоди, бадилля скошують косаркою, поле зачищають від крапельних стрічок. Вносять хлористий калій 400 кг/га та амофос 150 кг/га. Ці добрива півроку розчиняються в ґрунті. Після цього проводять зяблеву оранку на глибину 22–25 см орендованим оборотним плугом.

 

Навесні мінеральні добрива не вносять. Земля в господарстві — суглинистий чорнозем, щільний за структурою і важкий в обробітку. Для збереження вологи закривають ґрунт комплексним агрегатом «Компакт-Солітер». Ця машина гарно вирівнює поверхню поля, подрібнює ґрунт у найважчих умовах.

 

Сівба

 

Сіють середньостиглі гібриди Седона і Манас селекційної компанії Bejo. Гібриди мають вегетаційний період до 130 діб, високоврожайні, гарно зберігаються.

 

— Цибулю почали сіяти 3-го квітня, закінчили — 21-го, — каже бригадир овочевої бригади. — Працювали сівалкою точного висіву «Агрікола». Схема сівби — стрічкова. В одній секції чотири рядки, кожен рядок має по дві стрічки. Між стрічками можна регулювати міжряддя від 8 до 12 см. Навесні, коли йдуть дощі, сіяти доводиться з великими інтервалами: сівалка не може увійти в поле, грузне. Щоб швидше підсушити верхній шар ґрунту, перед сівбою кілька разів проходимо фрезою.

 

На 1 га висівають 1 млн насінин. Під час сівби мінеральні добрива не вносять. Через кожні два рядки розкладають крапельну стрічку. Щоб отримати сходи після сівби, вмикають полив. Насіння ріпчастої цибулі сходить довго, через 10–12 днів.

 
Дозрівання цибулі                                                                                   Полягання цибулі

 

Удобрення

 

Основні мінеральні добрива (NPK) розраховують на запланований урожай. Азотні добрива (аміачну селітру) починають вносити, коли на рослині з’являться два справжні листки, через кожні 5–7 днів. Протягом трьох місяців дають 150 кг/га азоту в діючій речовині. Вносять під час поливу та по листу. Фосфорні й калійні добрива під час сівби та вегетації рослин не вносять. Хлористий калій, амофос, аміачну селітру купують українського виробництва.

 

Догляд

 

Полив проводять через кожні два дні на третій. Виливають на 1 га 120 м3 води. Воду для поливу закачують з річки Дністер по 9-кілометровому водогону в два басейни, а звідти — на поле.

 

Спочатку на посівах проти бур’янів вносять ґрунтовий гербіцид Стомп 330, пізніше — Тотріл. Якщо не всти гли обробити Стомпом 330, застосовують Гоал 2Е. Залежно від того, які види бур’янів переважають на полях, додатково вносять Лонтрел, Гранд.

 

Проти найбільш поширених хвороб (пероноспорозу, фузаріозної гнилі денця, шийкової або сірої гнилі) із фунгіцидів найчастіше використовують препарати на основі міді. Починають із Косайду 2000, Медян екстра 350 SC. Пізніше обробляють посіви препаратами Ширлан 500 SC, Ридоміл Голд МЦ 68 WG. Фунгіциди по вегетації рослин вносять через кожні 10 днів.

 

Від небезпечних шкідників (цибулевої мухи, молі, трипсів) із інсектицидів використовують Децис f-Люкс, Коннект, Енжіо 247 SC. Обробляють посіви, коли починається масовий літ шкідників. Якщо посіви здорові, у перших числах серпня йде відтік поживних речовин із листків і стебла до цибулини. Починає полягати перо цибулі, яку посіяли першою.

 

За 10 днів до збирання врожаю цибулю обробляють десикантом Альфа-Дікват. Через три дні проводять десикацію пізніших посівів. Щоб цибуля краще зберігалася, наприкінці вегетації посіви обробляють Квадрісом.

 

Збирання та зберігання

 

Починають збирати цибулю ріпчасту стандартно 5-го вересня, завершують — 18–20-го. Косаркою «Сімон» скошують листя. Під час скошування виникає складність із регулюванням висоти зрізу на посівах великої цибулі: листя повністю не зрізується або навпіл перерізується цибулина. За таких обставин урожай частково збирають вручну. Італійським копачем підкопують 4 рядки й одночасно вкладають цибулю у валок. Робочі органи на копачі прорезинені, пошкодження завдають мінімальні. Потім працівники овочевої бригади підбирають цибулю у відра і висипають у дерев’яні контейнери ємністю 300–320 кг. Заповнені продукцією контейнери транспортують трактори до автоматизованого сховища на зберігання. Коли камеру повністю завантажать контейнерами, виставляють температуру плюс 2 °С і відносну вологість повітря 65%. Взимку, перед відправленням партії на консервний завод, цибулю пропускають через сортувальну лінію. Також видаляють пошкоджені цибулини, дочищають листя.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, вересень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ