Овочі-Ягоди-Сад

Зберігання: економні та розумні рішення

Зберігання: економні та розумні рішення

13–14 вересня в нідерландському місті Еммелорд відбулася найбільша виставка картоплярства PotatoEurope. Ми розпитали комерційного директора компанії «Толсма Україна» Олеся Капітанчука про враження від виставки та новинки в царині зберігання овочів.

  

— Пане Олесю, які тенденції переважають на ринку обладнання для овочесховищ?

 

— Попит на потужні холодильні машини для камер зберігання більшого об’єму зростає. Раніше випускали холодильні агрегати на 40 і 60 кіловат холодильної потужності, цього року з’явилися у два з половиною рази потужніші — на 120 і 160 кіловат. Найчастіше такі використовуються для зберігання моркви, капусти, столових буряків та картоплі. Нові машини розраховані на обслуговування сховища на 850 та 1150 тонн моркви або 1100 і 1600 тонн картоплі.

 

В Україні є великі камери для зберігання овочів, які раніше доводилося або ділити на менші приміщення для якісного охолодження, або встановлювати там кілька охолоджувальних машин. Використання однієї, але більш потужної машини заощадить кошти замовнику.

 

Деякі ноу-хау роблять зберігання більш точним і прогнозованим, тож у кінцевому підсумку забезпечують додатковий прибуток. Так, розробка компанії Tolsma Grisnich — п’ятиметровий температурний датчик — отримала нагороду виставки PotatoEurope за інновацію. Цей датчик дозволяє вимірювати температуру по всій висоті картопляного бурту. Завдяки цьому, знаючи різницю температур у різних шарах картоплі, можна зробити більш точні налаштування клімат-контролю в комп’ютерній програмі та в результаті істотно покращити умови зберігання продукту.

 

З’явилося нове покоління більш ефективних вентиляторів: вони можуть працювати як на нагнітання повітря, так і на всмоктування. Це дає можливість користувачу підібрати для себе більш зручний спосіб вентилювання або вибирати напрям проходження повітря, який краще підходить для тих чи інших умов. Нові двигуни дозволяють регулювати кількість обертів на хвилину. Це допомагає економити до 40% електроенергії в основну фазу зберігання. Нові мотори мають захист від пилу, їхні підшипники не потребують обслуговування.

 

Найбільш поширеними є вентилятори діаметром 90 см, потужністю 2,2, 3 та 5,5 кВт. Завдяки аеродинамічному розташуванню двигунів вони дають значний потік повітря за низького рівня шуму та витрат електроенергії.

 

— Які зміни відбулися в управлінні системами зберігання?

 

— Управління системами зберігання стає інтуїтивно-зрозумілішим, зручнішим, дозволяє мінімізувати втрати продукту і споживання електроенергії. Наприклад, системи Vision Control компанії Tolsma Grisnich наочно контролюють параметри температури, вологи, захищають від перевантаження мережі, коли вмикається одночасно багато енергоємного обладнання. Нові програми та модулі систем управління кліматом дозволяють краще контролювати споживання електроенергії. Вони можуть отримувати прогноз погоди на кілька днів і відповідно будувати тактику зберігання: якщо надворі очікується тепло, то система вночі буде запасатися холодом, якщо холод, то максимально використовуватиметься денне тепло.

 

За допомогою конвертера до старого комп’ютера можна приєднати сучасний, більш зручний та функціональний комп’ютер. Керувати системою зберігання можна як безпосередньо з овочесховища, так і зі смартфону або віддаленого комп’ютера через інтернет.

 

— Що нового у доробці та складській логістиці овочесховищ?

 

— Обладнання для сортування стає точнішим, налаштовується під потреби фермерів. У нашій новій сортувальній машині для картоплі та цибулі регулюються розміри сит, кут їх нахилу та частота вібрації. Завдяки цьому тонко підбираються параметри сортування кожної партії продукту, а овочі отримують мінімум пошкоджень.

 

Складська система Track & Trace дозволяє відслідкувати кілька параметрів: сорт овочів, з якого поля продукт, якої якості. Кожен контейнер має мікрочіп та свою прописану адресу в сховищі, а навантажувач — сканер. Водій навантажувача отримує інформацію, в якому контейнері розміщена потрібна продукція, куди її відвезти, в якому порядку завантажити. В Європі споживачі хочуть більше знати про те, що їдять, тож системи набувають популярності й серед фермерів.

 
 

— Наскільки активно будують картоплесховища українські фермери?

 

— Що б не говорили, в Україні не вистачає сучасних якісних овочесховищ. І фермери це чітко розуміють. Вони цікавляться пропонованим на ринку обладнанням та рішеннями, але скаржаться на нестачу фінансів. На це ми зауважуємо, що можна оптимізувати вартість проектів зі зберігання картоплі та інших овочів за рахунок використання частини українських компонентів.

 

Більшість фермерів реконструюють старі радянські сховища для зберігання в контейнерах та корівники для зберігання насипом.

 

Найбільш затребуване обладнання — якісні вентиляційні системи, якщо продукт закладається у вересні й зберігається до квітня. Наші спеціалісти виїздять на місце, роблять проект, підбирають вентиляційні установки або системи відповідно до умов приміщення та об’єму камери зберігання. Насіннєва картопля, вибрана в серпні, рання картопля та продукція, що зберігається до червня, потребують зберігання з охолодженням.

 

— Який вид зберігання набирає більшої популярності в Україні: контейнерне чи зберігання насипом?

 

— Хоча зберігання насипом вважається дешевшим способом, останнім часом все більше сховищ обладнують під контейнерне зберігання картоплі. Воно дозволяє краще зберегти продукт. У контейнерах картопля менше давиться, менше травмується. У разі виникнення хвороби вона не поширюється за межі одного ящика. Контейнерне зберігання дає більшу гнучкість: в одному приміщенні можна зберігати бульби різної якості, різних сортів та призначення. Разом зі столовою може зберігатися й насіннєва картопля. В умовах зберігання насипом це неможливо.

 

— Чи цікавляться сільгоспвиробники доробкою та переробкою овочів?

 

— Інтерес до обладнання з доробки та переробки, безумовно, є. Найбільш затребувані — машини сухого чищення картоплі, пакування в сітки. Є значна зацікавленість у переробці картоплі. Але процес стримують значні суми капітальних витрат. Щоб побудувати завод із переробки картоплі, окрім виробництва чіпсів, яке дешевше, треба три-чотири мільйони євро.

 

— Що порадите фермерові, який розуміє потребу в сучасній системі зберігання, але має обмаль грошей?

 

— Багато фермерів ще не розуміють переваг, які їм дають сучасні сховища. Це найкраще доводить калькулятор. Після підрахунку прибутків від зберігання можна починати обладнувати картоплесховище. Іноді достатньо одного вентилятора, щоб істотно покращити умови зберігання. Згодом можна дообладнати вентилятори системою управління. Можемо зібрати недорогу систему з використанням голландських вентиляторів та системи автоматики, а решту (металеві рами агрегатів, кабелі й навіть датчики) докупити в Україні. Це на третину здешевить систему.

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, вересень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ