Агромаркет

Час інтриг і рекордів

Час інтриг і рекордів

Огляд ринку зернових і олійних: динаміка та прогноз

  

Причорноморський регіон витісняє США та ЄС із традиційних ринків збуту зернових культур завдяки нарощуванню обсягів виробництва. Найбільший натиск поточного маркетингового сезону відчувається з боку Росії, яка вперше за останні роки може стати експортером №1 пшениці у світі.

 

Пшениця

 

Дві декади серпня біржові котирування американської пшениці на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) «старанно» утримувалися в боковому тренді. Незважаючи на те, що у серпневому звіті МСГ США прогнози стосовно світового виробництва пшениці суттєво підвищено (майже на 5 млн тонн), світові залишки незначно зросли проти липневих прогнозів завдяки збільшенню споживання.

 

Якщо про рекордний урожай пшениці в США було відомо ще в липні, то щодо врожаю в Причорноморському регіоні певний період зберігалася інтрига — через рясні дощі, які могли суттєво датися взнаки на очікуваних показниках. Утім, цього не сталося, і вже в серпневому звіті оцінки виробництва пшениці в Росії збільшено на 7 млн тонн, в Україні — на 2 млн, в Казахстані — на 2 млн тонн. Поточного маркетингового сезону Росія вперше може стати основним експортером пшениці, потіснивши США та весь ЄС, де очікується суттєвий недобір урожаю у Франції та Німеччині.

 

В останній декаді серпня активні надходження нового врожаю пшениці з Причорноморського регіону, подальше підвищення оцінок світового врожаю, зокрема експертами Міжнародної Ради по зерну (IGC), знизили біржові котирування американської пшениці на Чиказькій товарній біржі до безпрецедентно низького рівня — менше 4 дол./бушель. Оцінки американського відомства щодо виробництва пшениці в Україні збільшено до 27 млн тонн, хоча українські експерти прогнозують 26 млн тонн, а останні результати збиральної кампанії озвучено на рівні 26, 4 млн тонн (у початковій оприбуткованій вазі). Ціни на українську пшеницю, як продовольчу, так і фуражну, мали слабкий висхідний тренд через активний експортний попит і девальваційні процеси у країні. За два перших місяці маркетингового року експортовано 1,8 млн тонн пшениці. На кінець серпня ціни на продовольчу пшеницю 2-го класу були в межах 4100–4300 грн/т, на фуражну пшеницю — 3850–4050 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

 

Ячмінь

 

Дощі у Франції та Німеччині, що зашкодили врожаю пшениці, також сказалися й на врожаї ячменю (очікування знижено, відповідно, на 21 і 9%). Через це Міністерство сільського господарства США у своєму серпневому звіті прогнозує зменшення експорту ячменю із ЄС на 1 млн тонн (проти липневих очікувань). Натомість Причорноморський регіон завдяки нарощуванню врожаю збільшить постачання ячменю на експорт: на 0,8 млн тонн (Росія), на 0,5 млн (Україна), на 0,2 млн тонн (Казахстан). Через високий експортний попит закупівельні ціни на український ячмінь у серпні зростали, додавши за місяць ще 200 грн на тонні. За липень-серпень 2016-го на експорт відвантажено понад 1,7 млн тонн ячменю, а загальний обсяг експорту прогнозується на рівні 4,0–4,5 млн тонн. У вересні експортний попит буде високим.

 

Кукурудза

 

Грудневий ф’ючерс на кукурудзу нового врожаю на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) торгувався в межах 3,25–3,45 дол./бушель упродовж перших двох декад серпня. Ринок «угамувався», вкотре засвоївши інформацію про рекордний урожай кукурудзи у світі. Проте в серпневому звіті МСГ США було суттєво підвищено прогнози щодо виробництва кукурудзи у США, а також Аргентині й Індії, що призвело до оцінки світового виробництва на рівні 1 028 млн тонн — абсолютний рекорд за всі роки. Перехідні залишки також збільшилися до рекордних 220,8 млн тонн. Із такими показниками світових балансів перспективи біржових котирувань на кукурудзу не надто обнадійливі. І вже в останні дні серпня перейшли у спадний тренд.

 

Українська кукурудза старого врожаю в серпні падала у ціні, втративши 400–500 грн/т за місяць і досягнувши рівня 4100–4200 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор. На майбутній урожай кукурудзи укладають форвардні контракти за цінами 171–174 дол./т на умовах постачання FOB у жовтні-листопаді.

Збір нового врожаю кукурудзи в Україні вже стартував. Прогнози щодо валового збору та експорту досить оптимістичні, чого не скажеш про цінові очікування — під тиском нового врожаю та цін світового ринку на внутрішньому ринку вони теж мають високу ймовірність просісти.

 

Соєві боби

 

Перших дві декади серпня демонстрували слабке зростання біржових котирувань соєвих бобів на Чиказькій товарній біржі (CBOT). Це відбувалося, незважаючи на підвищення прогнозів щодо світового виробництва (+4 млн тонн) і світових запасів сої (+4 млн тонн). Суттєвим чинником, який підтримав біржові котирування, були високі темпи експортних відвантажень соєвих бобів. Незважаючи на побоювання щодо скорочення закупок олійної Китаєм, саме ця країна була основним імпортером американської сої. Проте в останній декаді серпня біржові котирування соєвих бобів похитнулися вниз через прогнози подальшого підвищення оцінок урожаю сої після дослідження стану полів у США.

 

В Україні соя нині торгується в дуже обмежених обсягах — практично все вже продано. Першу половину серпня ціни на сою утримувалися на одному рівні, але 17–18 серпня ціни обвалилися одразу на 1 тис. грн/т. На кінець місяця ціни коливалися в межах 10 000–10 600 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

На майбутній урожай соєвих бобів укладають форвардні контракти за цінами 400–415 дол./т на умовах постачання FOB у жовтні-листопаді. Стан посівів сої в задовільному стані, а оператори ринку очікують надходження нового врожаю.

 

Ріпак

 

Біржові котирування на Паризькій товарній біржі (MATIF) були у висхідному тренді перші дві декади, досягнувши позначки 380 євро/т. З одного боку, спрацював чинник очікування найнижчих за останні три роки світових залишків ріпаку. З другого — біржові котирування нафти марки Brent на Лондонській біржі ICE в серпні підвищувалися з 41,8 до 51 дол./барель.

 

В Україні завершено збір урожаю ріпаку, який виявився на третину меншим за торішній, розпочато посів озимого ріпаку. Як ми й очікували, ціни закупівель ріпаку нового врожаю й далі були у висхідному тренді, додавши за місяць 400–500 грн/т. Наприкінці липня торгівля ріпаком здійснювалася за цінами 10 700–11 200 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор. В серпні суттєво зріс обсяг експорту ріпаку проти попереднього місяця. Очікується, що експортний попит на ріпак залишатиметься високим, оскільки у ЄС 2016 року очікується найнижчий за останніх три роки врожай (мінус 1,5 млн тонн до торішнього рівня). З огляду на вплив усіх чинників, ціни на ріпак мають певний потенціал до зростання в найближчий період — однак лише за умови, що ціни на нафту утримуватимуться на досягнутому рівні й не падатимуть.

 

Соняшник

 

Збір нового врожаю соняшнику в Україні розпочато. Як це традиційно відбувається (крім минулого року), ціни відразу ж обвалилися з 10 750 до 8400 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор або з 433 до 334 дол./т (в перерахунку за офіційним курсом гривні). Такий рівень цін, на наш погляд, є необґрунтовано низьким з огляду на деяке підвищення цін на соняшникову олію за місяць: у європейських портах з 780 до 830 дол./т, у портах Чорного моря з 740 до 790 дол./т на умовах постачання FOB.

 

 
 

Любов Панкратова,
начальник відділу функціонування аграрних ринків ГС «Аграрний союз України»

газета “АгроМаркет”, вересень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ