Агромаркет

Аграрний дебют юристів

Аграрний дебют юристів

Власне господарство «Лоретта-Агро» допомагає нам на практиці ознайомлюватися з проблемами агросектора — від неможливості контролювати погодні умови до можливості убезпечитися від рейдерських атак.

 

Надаючи юридичні послуги своїм клієнтам-аграріям, ми понад десятиліття були очевидцями цілої низки яскравих бізнес-історій. Логіка підказувала, що серед них могла б бути й наша. Тож у 2011-му, коли в одного із замовників змінилися плани, а земельний банк для розширення посівних площ уже було підібрано, наважилися та ризикнули. Почали з того, що зустрілися з тамтешніми мешканцями. Обговоривши й узгодивши з ними свої плани, взялися до праці. Так народилося наше господарство «Лоретта-Агро». Наразі ми єдине аграрне підприємство, що обробляє землі грушківецької сільської громади на Хмельниччині.

 

Про виклики та помилки

 

Неабияким випробуванням стала підготовка земель до сівби. На той час вони вже понад 15 років не були в обробітку, а ми — не мали ні аграрного досвіду, ні техніки. Отож радилися з людьми досвідченими, агрегати купували буквально «на ходу», а паралельно намагалися допомагати селу та його мешканцям.

 

Однак торік, коли я як заступник командира роти 95-ї аеромобільної бригади ВДВ (Житомир) був в АТО, в село приїхали «рейдери». Як потім з’ясувалося — то були менеджери холдингу, що господарює неподалік. Вони агітували пайовиків укладати угоди з новим орендарем, пропонуючи кращі умови, більші гроші й таке інше. Вже й навіть знайшлися перші охочі… Уявляєте трагікомічність ситуації?! На щастя, обійшлося «легким переляком». Утім, ситуація спонукала нас проаналізувати, що саме ми робили «не так». Працюючи над власними помилками, ми розробили юридичні механізми, які дозволяють якщо не уникнути таких ризиків, то звести їх до мінімуму. Тож тепер, аби ніхто не міг привласнити собі наші здобутки, звітуємо про всі свої дії, спрямовані на розвиток сільської інфраструктури та на соціальний захист мешканців. Ось, наприклад, цьогоріч до кожного будинку підвели водопровід, відновили водонапірну башту, а ще опікуємося тутешнім фельдшерсько-акушерським пунктом і надаємо юридичні консультації фермерам і сільгосппідприємствам. Сподіваємося, всі ці справи дадуть можливість нашому господарству вибудувати надійні партнерські відносини з місцевою громадою.

 

Про персонал

 

Спочатку ми шукали на місцевому ринку праці й знайшли фахівців, які працюють в нас із першого дня. Звісно, ми вкладаємо в розвиток свої працівників, вони ростуть разом із нашим підприємством. Намагаємося заохочувати й поліпшенням технічних умов праці — закуповуємо нову техніку, проводимо навчання. Придбали службові автомобілі для керівників, адже в сільській місцевості без транспорту не обійтися.

 

Тут ми також зрозуміли, що важливо розповідати громаді про перспективи розвитку підприємства. Щоб молодь могла планувати своє майбутнє та не їхала в місто в пошуках кращого життя. Для цього ми відкриваємо двері до «нашої кухні»: вважаємо за важливе, щоб громада знала, що та як відбувається в господарстві, яке працює в їхньому селі та на їхніх землях, щоб розуміли й бачили на власні очі, як заробляють гроші.

 

Про інвестиції та перспективи

 

Наше підприємство обробляє 650 га ріллі та вирощує традиційні для Хмельницької області зернові культури: сою, кукурудзу, пшеницю, ячмінь.

 

Розробили бізнес-план із вирощування солодкої кукурудзи. Плануємо переходити на точне землеробство. Ми й надалі збільшуватимемо земельний банк і розширюватимемо перелік вирощуваних культур. У штаті нашого підприємства працює агроном. Цієї осені залучили до співпраці пересувну лабораторію, аби визначити стан ґрунтів і ті культури, які даватимуть найкращу врожайність за мінімальних витрат добрив, зрошення та пального.

 

Дослідження коштують досить дорого, але за правильного підходу та за умови дотримання рекомендацій витрати окупляться вже в перший рік. Разом із тим ми постійно інвестуємо в господарство (залучаємо різні джерела, зокрема й особисті). Наразі загальна сума інвестицій уже перевищила 500 тис. дол. А нещодавно ми скористалися кредитним продуктом свого клієнта — програмою «Приват-лізинг». Тож цьогорічний урожай збирали новеньким комбайном New Holland. Нині будуємо склад для тимчасового зберігання зерна, а в найближчих планах — побудова міні-елеватора із зерносушаркою.

 

Сьогодні ми продаємо свою продукцію тут, в Україні, але вже маємо пропозиції щодо прямого експортного контракту на насіння кукурудзи. Сподіваюся, наступного року реалізуємо такі амбітні плани.

 

Про ефективне керування

 

Із розвитком технологій ви вже не можете бути лише хорошим агрономом. Треба ставати ефективним менеджером, що вміє правильно поєднувати наявні в підприємства ресурси. Життєздатність агробізнесу дедалі більше залежить від гнучкості мислення керівника. Від того, чи спроможний він адаптуватися до стрімких змін навколишнього середовища. Пошук джерел фінансування, технічне переоснащення, пошук культур, що мають попит, оптимізація фінансових потоків і систем оподаткування — це далеко не вичерпний список щоденних викликів. Чи не найпершу роль в питанні ефективності ведення бізнесу відіграє оргструктура агропідприємства та система його оподаткування.

 

Як юрист я відчуваю великий потенціал для розвитку сільського господарства України в розвитку кооперативного руху. Саме слово кооператив дещо відлякує людей, бо асоціюється з колгоспами. Проте сучасні кооперативи — це шанс (особливо для дрібних фермерів) вистояти в конкурентному середовищі. Йдеться про технічне оснащення, закупівельні ціни на ЗЗР, насіння, пальне й інші витратні матеріали, і, звісно ж, про ціну реалізації агропродукції. Створення кооперативів фермерських господарств дозволяє отримувати тендери на більші обсяги виробництва товару, а відтак — виходити на експортні контракти, спільно вирішувати повсякденні завдання. Важливим викликом є й оптимізація оподаткування як джерела додаткового фінансування для підприємства. Своїм фермерам-сусідам і клієнтам ми радимо переходити на 3-тю або 4-ту групу оподаткування. Переваги: повністю легальна діяльність; правосуб’єктність у відносинах із зернотрейдерами, елеваторами, постачальниками сировини, ЗЗР, ПММ, із контрагентами в експортних операціях.

 

Про конкурентні переваги

 

Малі виробники краще за великих контролюють свої активи, вони є безпосередніми власниками та менеджерами одночасно. Малим виробникам легше адаптуватися до змін попиту на певні культури, які в різні періоди мають різну маржинальність. Вони можуть без перешкод експериментувати, йти назустріч новим викликам в короткі строки. Наприклад, нині у Європі мода на веганство, отже, такий продукт, як органічна гречка, став мегапопулярним. Її подають в ресторанах разом з овочами, хоча ще кілька років тому багато хто навіть не чув про існування такого продукту.

 

Особисто ми вбачаємо ефективність нашого бізнесу в його диверсифікованості. В наших планах — розвивати зелений туризм в нашій місцевості. У Грушківцях колись мешкав граф Морков. Згодом у його оселі облаштували училище. А нині ми з керівництвом цього училища розробляємо план відновлення історичної будівлі та графського маєтку. Одночасно, як юристи, намагаємося бути на крок попереду конкурентів і надавати якомога якісніші послуги нашим клієнтам. А проект «Лоретта-Агро» допомагає нам на практиці ознайомлюватися з проблемами агросектора — від неможливості контролювати погодні умови до можливості убезпечитися від рейдерських атак.

 

 

Ігор Мельник,
керуючий партнер адвокатського об’єднання IMG Partners

газета “АгроМаркет”, листопад 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ