Інтерв'ю

Ринок солодкої кукурудзи в Україні зростає

Споживач обирає біколор

Сергій Скороход
директор магазину «Адоніс» (Херсонська обл.)

Ринок солодкої кукурудзи в Україні зростає, і ця тенденція суголосна зі світовими трендами. При цьому наші регіони розділилися за спеціалізацією: свіжа продукція стала прерогативою дрібних виробників Півдня, а на переробку солодку кукурудзу вирощують великі господарства центральних, західних і східних областей.

Майже половина світової цукрової кукурудзи культивується й споживається в Південній Америці. Другою за обсягами виробництва є Мексика, третьою — Нігерія. На Китай припадає дві третини азійського ринку. Європа, де лідирують Франція й Угорщина, виробляє 20% світового врожаю. На такому тлі частка України, навіть серед європейських країн, губиться. Та є надія, що це тимчасово. Експерти аграрних ринків прогнозують цукровій кукурудзі неухильне зростання в усіх країнах світу: як на свіжому ринку, так і в переробній галузі.

До думки фахівців про перспективність культури та її затребуваність приєднується і Сергій Скороход, директор магазину «Адоніс» у селі Великі Копані Херсонської області. Підприємство, яке він очолює, є дистриб’ютором турецької селекційної компанії MAY Seed, у портфелі якої цукрова кукурудза займає одне з чільних місць.

Сергію Володимировичу, наскільки стрімко розвивається український ринок солодкої кукурудзи?

— Із кожним роком все більше українських фермерів стають нашими клієнтами, адже ця культура має збут. При цьому на Півдні нею займаються переважно невеликі господарства. Вони налаштовані на ранню продукцію і свіжий ринок, продають качани поштучно. Засівають невеликі площі, застосовують ручні сівалки й ручну працю під час збирання. Аби прискорити достигання, деякі фермери вирощують кукурудзу через розсаду, в тунелях чи під агроволокном. Використовують крапельний полив. Господарства, які вирощують цукрову кукурудзу для заморожування чи консервування, засівають більші площі. Щоб здешевити продукцію, застосовують для посіву й збирання техніку. Такі господарства, як правило, розташовані на заході, в центрі та на сході країни.

Які обсяги займає цукрова кукурудза в Україні?

— За оціночними даними, під цією культурою знаходиться 9000 га: урожай із 5000 га йде на свіжий ринок, решта — на переробку.

Наскільки клімат нашої країни підходить цукровій кукурудзі?

— Це правильна постановка питання, бо саме через клімат її вирощування не може собі дозволити низка країн. Україна цій культурі підходить, особливо південні області: Херсонська, Одеська, Миколаївська. Звісно, ті фермери, які хочуть отримати надранню продукцію, ризикують навесні вскочити в халепу, але в цілому для виробників раптові приморозки погоди не роблять. Крім сприятливих кліматичних умов на Півдні, вирощування там цукрової кукурудзи на свіжий ринок має економічну доцільність. Ці області є курортними, тож качани можна збувати на місцевих ринках. Виробник із західної області, приміром, виростивши 5 га для свіжого ринку, може не знайти у своїй місцевості збут для всього врожаю, особливо якщо він дозріє одночасно. Натомість на півдні є гуртові ринки, куди можна поставити свою продукцію і звідки вона потім роз’їдеться по всій Україні. Саме на цих ринках формується і ціна на солодкий товар.

Які різновиди цукрової кукурудзи на свіжому ринку мають найбільший попит?

— Надсолодка і біколорна (двокольорова). На них нині орієнтуються місцеві фермери, бо технологія вирощування та собівартість такі самі, як у будь-яких інших солодких гібридів, а ціна на надсолодкі біколорні гібриди зазвичай на пару гривень більша. Приміром, 6 гривень за надсолодкий біколор проти 4 гривень за качан солодкої жовтої кукурудзи.

Які гібриди від MAY Seed рекомендуєте для України?

— Передусім відзначу новинки: Майсу F1, Майбіко F1, Мірза F1, Баха F1. Всі вони, крім Майсу F1, надсолодкі, а Майбіко F1 — ще й біколор.

Середньостиглий гібрид із підвищеним умістом цукру Майбіко F1 зайшов на ринок України минулого року й одразу добре себе зарекомендував. Насіння високої якості, схожість і енергія проростання на вищому рівні. Рослина заввишки 190–200 см, стійка до вилягання й стресових умов. Вирощують цей гібрид через прямий посів або розсаду. Перший качан зав’язується на висоті 60–70 см. Кожен качан стабільно виповнений. Його довжина становить 20–22 см, діаметр — 5 см. Має гарні смакові якості. Підходить як для свіжого ринку, так і для заморожування чи консервування.

Серед надсолодких гібридів MAY Seed середньостиглий Мірза F1 найпотужніший: висота рослини — понад 230 см, качан закладається на висоті 85–95 см, він найдовший — 27 см із діаметром 5,5 см. При цьому качани щільні й однорідні, виповненість верхівки добра. Завдяки розміру ціна на свіжому ринку може бути вищою. Гібрид толерантний до спеки й вилягання. Має хорошу лежкість і транспортабельність на великі відстані. Використання — універсальне.

Надсолодкий середньоранній гібрид Баха F1 гідно пройшов на території України випробування і наступного року надійде в продаж. Колір зерна жовтий, виповненість дуже добра, довжина качана — 21–23 см. Виробник оцінить стійкість гібрида до іржі та лежкість качанів після збирання врожаю, споживач –– смак, а переробник — якість продукції.

Майсу F1 теж середньоранній, жовтий, але вміст цукрів у нього трохи менший. Рослини стійкі до стресів, стебла — до вилягання. Качани із великим зерном. Підходять для тривалої реалізації.

Мають свою успішну історію на українських ґрунтах гібриди Дімакс F1, Карамело F1, Хан F1 і Вега F1. Про останній варто сказати окремо. Компанія MAY Seed вивела його на український ринок першим, він уже став стандартом надсолодкої кукурудзи. Завдяки гарним якісним качанам довжиною 24 см у привабливій зеленій обгортці він до сьогодні займає лідируючі позиції. Основна характеристика для середньостиглого гібрида Вега F1 — найстабільніший.

Як оцінити врожайність солодкої кукурудзи?

— Для свіжого ринку головне, щоб качан був виповненим до самого кінчика та вкритий гарною листовою обгорткою. Свіжий ринок тоннами не рахує. Одна рослина солодкої кукурудзи MAY Seed дає в середньому 1,5 шт. товарних качанів. Деяким фермерам вдається отримати два товарні качани з рослини, але для цього треба забезпечити полив, грамотну агротехніку та не переущільнювати посадки, щоб у кожної рослини була достатня площа живлення й достатньо світла для фотосинтезу. Як правило, на одному гектарі вирощують 40–55 тис. рослин. Висівати гібриди можна конвеєром, на півдні останній термін — 20 липня, в інших регіонах — початок липня.

Для переробників має значення вихід зерна із качана солодкої кукурудзи. У гібрида Карамелло F1, який дуже люблять переробники, цей показник становить 13,4%.

Якою має бути схожість у якісного насіння?

Зазвичай якісним вважається насіння зі схожістю не менше 92%. У гібридів компанії MAY Seed схожість насіння становить 96–98%.

Які неприємні сюрпризи можуть чекати на фермера під час вирощування?

— Можна втратити врожай, якщо зайти в поле надто рано. Кукурудза –– теплолюбна рослина. Компанія MAY Seed рекомендує сіяти, коли ґрунт прогріється до 10 °С і вище. Лише тоді насіння покаже себе оптимально. Якщо навіть насіння не загине в холодному ґрунті, то істотно затягнеться момент появи сходів чи взагалі вегетаційний період.

Порівняно із зерновою кукурудзою цукрова вразливіша до шкідників. Якщо в стеблового метелика чи кукурудзяної совки є вибір, то спершу вони атакуватимуть рослини солодкої кукурудзи, а потім вже полетять на зернову. Обробки інсектицидами мають бути вчасними, 2–3 рази за вегетацію. Препарати ті самі, що й для обробок звичайної кукурудзи, хоча, можливо, знадобиться додаткова обробка і також слід враховувати період очікування.

Якщо фермер не дотримується сівозміни, є високий ризик розвитку кореневих гнилей, сажки та інших захворювань. Небажано сіяти цукрову кукурудзу по кукурудзі чи зернових. Рекомендовано висівати її після гороху, сої, соняшнику.

Насіння MAY Seed продається вже обробленим, готовим до посіву?

— Так, звісно. Насіння вже оброблене фунгіцидами для появи здорових сходів. Далі — справа фермера.

Які рекомендації можете дати щодо застосування гербіцидів на солодкій кукурудзі?

— Можна використовувати ті, що призначені для зернових гібридів. Детальніше про заходи й препарати кожному нашому клієнту розкаже фахівець, адже ми надаємо агрономічний супровід щодо вирощування гібридів MAY Seed.