Інтерв'ю

Від якості кормів залежить повне проявлення генетичного потенціалу

Бути впевненим у продукті

Сільван Лоншан
керівник департаменту свинарства ТзОВ «Барком»

Від якості кормів залежить повне проявлення генетичного потенціалу 

Корпорація «Барком» розпочала свою діяльність 1998 року з маленького ковбасного цеху, де працювало вісім найманих робітників. Сьогодні це сучасне, вертикально інтегроване господарство, яке пропонує українському споживачеві якісні ковбасні вироби, виготовлені з власної сировини. А, як відомо, якісна свинина — це результат симбіозу високопродуктивної генетики та збалансованого харчування. Про те, як на підприємстві організовано систему годівлі, розповів керівник департаменту свинарства ТзОВ «Барком» Сільван Лоншан. 

Пане Сільване, коротко розкажіть про сьогодення свинокомплексу. Які інновації впроваджуєте останнім часом? 

— Сьогодні у складі ТзОВ «Барком» є сім ферм, розділених на дві виробничі піраміди: Дублянська піраміда охоплює маточник, дорощування та відгодівельник, Ожидівська — маточник, дорощування, відгодівельні ферми. Загальне поголів’я становить 5800 свиноматок. У нас немає можливостей відгодовувати всіх наших свиней — бракує місця, тому ми співпрацюємо з інтегрованими фермами-відгодівельниками на засадах оренди. 

Щодо інновацій, то наразі ми впроваджуємо технологію вирощування свиней без застосування антибіотиків, на натуральних кормах, а також працюємо над спеціальними проєктами з виробництва дуже особливого і якісного смачного м’яса, що містить поліненасичені жирні кислоти Омега-3. 

Якій генетиці віддаєте перевагу і чому? 

— Ми працюємо з генетикою PIC, це найбільша у світі селекційна компанія, яка багато інвестує в дослідження і розробку нових технологій. Для нас це найкращий генетичний продукт, оскільки він дає нам змогу мати оптимальні витрати на виробництво, а також виробляти м’ясо високої якості, що важливо для наших м’ясних цехів. Ми регулярно імпортуємо найкращих кнурів з генетичного ядра PIC в Канаді, щоб завжди покращувати генетичний рівень наших тварин. 

Які основні технологічні показники вирощування свиней маєте, зокрема ті, що залежать від годівлі? 

— Оскільки ми працюємо з багатьма різними інтегрованими фермами, тому результати відрізняються. На деяких фермах конверсія корму становить 2,55 — 2,65. Одна з наших пірамід присвячена виробництву чистих порід Великої Білої та свинок F1. Зазвичай в середньому ми відлучаємо від 12,5 до 13,0 поросят у віці 25-26 днів. Вага наших поросят під час відлучення коливається від 7 до 8 кг. 

Щодо виходу м’яса свинини від живої ваги, який багато в чому залежить від раціону, то він коливається від 77% (для чистих ліній та тварин F1) до 80%. 

ТзОВ «Барком» — підприємство, що працює за сучасними технологіями

Яку годівлю практикуєте — суху чи рідку? Чому? 

— На всіх наших фермах, крім двох відгодівельних ферм, ми використовуємо сухі корми. На двох найбільших відгодівельних фермах практикуємо рідку годівлю. Причина проста: оскільки ми маємо власну землю, то вирощуємо кукурудзу на полях, розташованих поблизу цих ферм. Це дає нам змогу збирати кукурудзу за вологості зерна 30–35% і використовувати його безпосередньо для нашої рідкої системи годівлі. Зібрану кукурудзу ми поміщаємо в герметичні бочки, які забезпечують добру збереженість вологого зерна. У цьому є вигода для наших виробничих витрат, оскільки ми економимо на транспортуванні та досушуванні кукурудзи. 

Чи має ваша система годівлі певну специфіку? Як ви підбираєте корми? Яким критеріям вони повинні відповідати? 

— Наша годівля адаптована під різні види тварин — племінних і якісних свиней на забій. Селекційна компанія надає нам рекомендовані специфікації кормів для цих свиней і ми намагаємося їх максимально дотримуватися. Оскільки зерно і джерела білків на сьогодні дуже дорогі, ми постійно змінюємо наші кормові рецепти, щоб завжди відповідати харчовим рекомендаціям за оптимальною ціною. 

Корми ми виробляємо самі, частково використовуючи власне зерно, частково купуючи те, якого нам не вистачає. Ми працюємо з деякими лабораторіями, що належать компаніям-партнерам із виробництва кормів, а також з деякими незалежними лабораторіями в Україні та закордоном, щоб переконатися, що якість зерна добра. Також перевіряємо готовий корм, щоб переконатися, що він відповідає вимогам, які ми повинні мати для кожного типу виробленого корму. З особливою увагою контролюємо якість зерна з огляду на небезпеку зараження мікотоксинами — це було проблемою в західній частині України для деяких зернових з минулого року. 

Як складаєте раціони? Які основні інгредієнти використовуєте в комбікормах? Чи додаєте смакові добавки? 

— Ми працюємо з кількома різними компаніями і рецепти готують їхні дієтологи. Основні інгредієнти дуже класичні: пшениця, ячмінь, кукурудза, жито, овес, соя, соняшник. Ароматизаторів ми не додаємо. Протягом деякого періоду ми використовуємо інші інгредієнти — ріпаковий шрот або DDGS (барда), але ці інгредієнти доступні не цілий рік. 

Кожна категорія свиней має власні потреби щодо кількості та специфікацій корму. Чим годуєте підсисних поросят? 

— Загалом ми виконуємо рекомендації селекційної компанії та дієтологів, з якими працюємо. Для підсисних поросят у нас є чашкова система, якою ми дуже задоволені. Ми використовуємо різні продукти, такі як молоко та йогурт. Зокрема, в йогурті міститься втричі більше сухої речовини, ніж у стандартних замінниках молока. Це дає змогу навіть найменшим поросятам набиратися сил, підтримуючи функціонування травної системи. 

Загалом система годівлі підсисних поросят працює дуже добре і допомогла нам отримати мінімум від 500 до 600 г на порося під час відлучення.

 Як ви обираєте постачальника кормів? Які головні критерії вибору? — Ми працюємо з деякими постачальниками кормів уже багато років, тому дуже впевнені у компаніях, з якими співпрацюємо. Звичайно, ми спілкуємось з іншими компаніями і приймаємо їхні пропозиції. Іноді порівнюємо деякі нові продукти з тими, які зазвичай використовуємо і робимо висновки. 

У виборі продукту важлива ціна, особливо зараз, коли корми здорожчали. Але впевненість у продукті також дуже важлива. Якщо є проблема, ми знаємо, що наші фактичні постачальники завжди готові нам допомогти і для нас це вагомий аргумент на користь такого вибору. 

На яке місце ви б поставили годівлю у системі виробництва свинини? 

— Сьогодні пріоритетом є якісний корм для всіх наших свиней за найкращою ціною. Корм становить близько 70% вартості виробництва свиней. Нині, коли зернові та джерела білків відносно дорогі, а ціна, яку платять виробникам за їх свиней, не відповідає бажаному рівню, це найважливіша складова, яку треба враховувати. Тому якість кормів для нас надзвичайно важлива, оскільки від корму, який ми даємо свиням, залежить здатність повністю проявити їхній генетичний потенціал.