Компания "Маис" успешно провела семинар 10 августа 2012 года

Поділитись:

10 серпня на дослідному полігоні, що біля села Новоолексіївка Синельниківського району Дніпропетровської області, «Компанія «Маїс» провела щорічний науково-практичний семінар, присвячений презентації власних гібридів кукурудзи, в умовах гідротермічного стресу та при зрошенні. 
Відвідувачі семінару мали можливість ознайомитися як з лінійкою гібридів (56 найменувань), так і з результатами дослідів, які «Компанія «Маїс» заклала цього року. Метою експериментів було вивчити стійкість гібридів до стресових умов (посуха, підвищений інфекційний фон, загущення) та визначити вплив зрошення. Також слухачі семінару ознайомилися із розробленими науковцями компанії сучасними технологічними прийомами вирощування та ефективного використання вологи на товарних посівах кукурудзи. Під час семінару серед учасників було проведено розіграш сертифікатів на безкоштовне отримання насіння від компанії «Маїс». На семінар завітали українські аграрії (представники понад 60 агропідприємств), партнери з Росії, Білорусі і навіть зі США. Пропонуємо до уваги читачів деякі нотатки, які кореспонденту журналу The Ukrainian Farmer вдалося зробити під час семінару.
Компанія, розробляючи технологічні рекомендації з вирощування власних гібридів, провела ґрунтовні дослідження та заклала цілий ряд дослідів.

До вологи – ощадливістю

Ситуація, що цього літа склалася на українських полях, мало тішить аграріїв. І якщо на заході країни все більш-менш благополучно, то ближче до центру поля, і з кукурудзою також, все більше стають подібними на зону стихійного лиха. Невтішною є і ситуація з кукурудзою у Європі – країни, що традиційно забезпечують основну масу зерна кукурудзи, мають нині до 50% втрати врожаю, страждає від посухи і кукурудзяний пояс США – недобір врожаю що його там очікують, сягне до 60 млн т. За всіма показниками можна прогнозувати, що цього року фуражне зерно, а зокрема і кукурудза, буде на вагу золота. 
Волога, головний лімітуючий фактор врожаю у цьому та кількох попередніх сезонах, вимагає нині, щоб нею розпоряджалися ощадно. Завданням агронома, який вирощує кукурудзу,  є більш ефективне використання тих мінімальних запасів, що формуються за осінньо-зимовий період: необхідно зменшити випаровування вологи з ґрунту та не допустити її використання бур’янами. Багато важить вибір попередника – найкращим є озима пшениця, яка залишає у ґрунті від 195 мм вологи.  За несприятливого попередника у період цвітіння, який є найвідповідальнішим для формування врожаю, запаси вологи в ґрунті різко зменшуються. Залежить запас вологи і від обробітку. По неглибокому обробітку її накопичення, безперечно, є більшим, але у період цвітіння, при неглибокому обробітку, запаси вологи також зменшуються. Важливим є і ступінь весняного обробітку ґрунту. За даними компанії, оптимальним є одне боронування і одна культивація – саме такий обсяг дозволяє зберегти щонайбільше вологи.  
Один з прийомів, яким можна регулювати ефективне використання вологи та стан рослин, є також використання добрив. Впливає на стійкість до дії високих температур та посух і застосування мікроелементів – за умови інкрустації насіння вдвічі зменшується обсяг побуріння листкової пластинки.
Суттєвим фактором є густота стояння рослин  у посівах. Згідно з проведеними компанією дослідженнями, у роки з недостатнім зволоженням найвищий врожай і найвищі запаси вологи у фазу цвітіння (коли культура найбільше її потребує) було отримано на посівах з мінімальною густотою рослин, різниця у врожайності за густоти 30 тис. і 60 тис. становила до 10 ц/га. 
Створені на основі власних досліджень технологічні рекомендації компанія зробила доступними для усіх своїх клієнтів: у каталозі інформація щодо кожного з гібридів містить понад чотири десятки параметрів. Для всіх гібридів з урахуванням умов кожної з кліматичних зон проведено градацію по стійкості до посухи та спеки, до шкідників та хвороб, до вилягання, вказано їх стартову швидкість росту, темпи висихання зерна після дозрівання (у лінійці чимало таких, що їх можна зберігати без досушування). Також компанія вказує ступінь адаптивності своїх гібридів до вирощування за енергоощадними технологіями, реакцію на застосування гербіцидів на основі сульфанілсечовини, висоту кріплення качана тощо. Здається, що такими детальними рекомендаціями для вирощування в умовах України не може похвалитися  жодна інша насінницька компанія.

Майбутнє – за зрошенням

На експериментальному полі, яке відвідали гості семінару, навесні було закладено два паралельних досліди – зі стійкості гібридів до гідротермічного стресу (і з усіх 56 гібридів жоден не згорів, хоча літні температури сягали 35–40 градусів) та з вирощування гібридів (усієї лінійки) за умов крапельного зрошення. Густота стояння рослин, фон мінерального живлення та решта параметрів були ідентичними. Отримані результати буде проаналізовано і на їх основі сформовано напрямок подальшої роботи зі створенням нових гібридів.  
Через зміну клімату мають змінитися і характеристики самих гібридів, які у подальшому вирощуватимуть  аграрії. Ось як характеризує ці тенденції у сучасному вирощуванні кукурудзи селекціонер – автор численних гібридів, голова «Компанії «Маїс» Віктор Борисов:
Тенденція така, що аграрії мають або переходити на гібриди з більшим періодом вегетації  та вирощувати кукурудзу в умовах зрошення (на зрошенні це веде до збільшення врожаю), або, в умовах без зрошення, потрібно буде віддавати перевагу раннім гібридам, які на накопичених восени та взимку незначних запасах вологи будуть здатні дати вищий, аніж гібриди пізніших груп стиглості, врожай. 
При застосуванні крапельного зрошення на «0» можна вийти, отримавши врожай близько 10 т/га. Дослідження, проведені компанією, свідчать про можливість отримувати на зрошенні врожаї кукурудзи на рівні 20 т/га, потенціал гібридів, що ми пропонуємо їх вже нині, – 17 т/га без зрошення, триває робота з підвищення цього показника. Перехід на зрошення при вирощуванні кукурудзи непростий фінансово, але оскільки такі складні умови, як тепер, повторюватимуться з року в рік – аграріям про інше не йтиметься. Господарства кукурудзяного поясу України кажуть: ми стали степовою зоною, клімат якої за температурним режимом відповідає грецькому. Цього року гібрид з ФАО 400, висіяний на нашому полігоні станом на 5 серпня, має повну стиглість – тобто фактично наше уявлення про групи стиглості цього року кардинально змінилося. Тому мусимо реагувати –  створювати гібриди з ФАО навіть до 700».  
Компанія цього року також заклала масштабні досліди з вивчення впливу густоти стояння рослин на врожай гібридів різних груп стиглості, досліди з впливу розміру насіння (порівняння врожайності посівного матеріалу першої та четвертої фракції),  а також з вивчення реакції гібридів на штучно створений посилений інфекційний фон.

Коментарі:

Юрій Жулєй, голова ФГ «Жулєй», смт Іларіонове Синельниківського району Дніпропетровської області, 1,5 тис. га ріллі в обробітку:

Кукурудзу в товарних посівах вирощуємо на площі 400 га. У «Компанії «Маїс» придбали насіння гібридів Трон МС, Батурин 287 МВ та Липовець 225 МВ, загальна площа їх вирощування – 150 га (по 50 га на кожен гібрид). Дуже задоволені гібридом Батурин, що чудово себе показав на зріджених (30 тис. рослин на гектар) посівах. Два інші гібриди теж чудово почуваються – сподіваємося отримати гідний врожай. До компанії звернувся, керуючись досвідом, який отримав, працюючи у іншому сільгосппідприємстві – про високу якість гібридів знав віддавна. Співпрацювати з «Маїсом» подобається ще й тому, що компанія надає широку технологічну підтримку – рекомендації точні і надзвичайно результативні. На семінар приїхав подивитися на нові гібриди. Побаченим надзвичайно задоволений – нові гібриди є конкурентами кращих гібридів відомих брендів і за врожайністю, і за швидкістю висихання зерна. Як тільки новинки з’являться у переліку зареєстрованих – відразу їх куплю.

Василь Мельник, головний агроном СТОВ «Дніпро-Н», с. Пушкарівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, 2,5 тис. га ріллі в обробітку:

З «Компанією «Маїс» співпрацюємо вже 12 років. Цього року у нас в господарстві закладено полігон з випробування 16 гібридів компанії, і всі вони попри таку спеку – у зеленому стані. Пізні гібриди – повністю зелені, а у ранніх (Ушицький 167 МВ, Джекпот МС і Квітневий 187 МВ) – лише тепер розпочало підсихати листя. У товарних посівах 600 га посіяно гібридами «Компанії «Маїс», особливо задоволені гібридами ДМС Сектор та Красилів 357 МВ.  Поряд з нами є господарство, що сіє в себе імпортні гібриди – то в них поля повигоряли вже давно, навіть качан зав’язатися не встиг. У нас же поля з гібридами від «Маїсу» попідгорали де-не-де попід дорогою та на узвишшях.  «Компанія «Маїс» виводить чудові посухо- та спекостійкі гібриди – ми цим гібридам можемо тільки радіти і чекати від компанії нових! 
Про компанію:  
Створена 1992 року НВФГ «Компанія «Маїс» є вітчизняним насінницьким підприємством повного циклу. Компанія провадить спрямовані на створення нових гібридів кукурудзи наукові дослідження, вирощує та проводить доробку насіннєвого матеріалу на власних заводах, розробляє технологічні рекомендації з вирощування та безпосередньо продає насіння кукурудзи сільгоспвиробникам.  
Компанія створює гібриди для всіх ґрунтово-кліматичних зон вирощування кукурудзи – спектр груп стиглості простягається від ФАО 160 до ФАО 500, гібриди від «Маїсу» мають високий попит у Російській Федерації (Краснодарський край, Ростовська область) та у Білорусі, де компанія має своїх представників.  У доробку НВФГ «Компанія «Маїс» – понад 50 зареєстрованих гібридів – для вирощування на зерно та на силос, для виробництва круп і навіть таких що дають змогу отримати сировину для виробництва біопалива. Підприємство постійно працює над створенням нових сучасних гібридів, у т. ч. червонозерних, з підвищеним вмістом каротину, та високолізинових. Гібриди поєднують у собі високий потенціал врожайності, стійкість до спеки і посухи та високу швидкість висихання зерна при дозріванні. Технологічний та консультативний супровід, що його надають фахівці компанії, та висока якість насіння забезпечують аграріям стабільно високі врожаї.

Леся Каделя

Поділитись: