День поля "Бучачагрохлібпром", червень 2014 року

Поділитись:

Цього року День поля, що організувало ТзОВ «Бучачагрохлібпром», відвідала рекордна кількість гостей — майже 900 осіб.

 

Аграрії, які 13 червня, полишивши всі свої нагальні справи, завітали до гостинного села Підзамочок, що в Бучацькому районі, щоб узяти участь у Дні поля, вочевидь не прогадали. Адже такої концентрації різноманітної корисної інформації по всіх напрямах сільськогосподарського виробництва можна дістати хіба що на представницьких міжнародних аграрних форумах. От тільки тут, на землях товариства, кожен мав змогу на власні очі побачити, як теорія господарювання втілюється в практичні рішення — у рослинництві, тваринництві чи садівництві. Саме у цих напрямах спеціалізується ТзОВ «Бучачагрохлібпром». У святковому дійстві взяв участь і журнал The Ukrainian Farmer.

 

Приклад успішного господарювання

 

Від самого ранку відвідувачів, які прибули з усіх куточків України, гостинні господарі чекали на насіннєвому заводі господарства — саме тут відбулася пленарна частина Дня поля. Цього разу кількість запрошених була рекордною— майже 900 осіб. Окрім виробничників нагодою відвідати одне з найкращих господарств Тернопілля скористалися й провідні селекціонери й автори сортів сільгоспкультур, керівники компаній, що спеціалізуються на виробництві техніки для сільгоспгалузі та засобів захисту рослин, а також керівники області й району, народні депутати. Такий інтерес не випадковий, адже досвід ТзОВ «Бучачагрохлібпром» є прикладом успішного господарювання за європейськими стандартами.

– Коли люди вже обсіялися, захистили всі культури від шкідників і хвороб, провели профілактику, перед жнивами саме час підбити підсумки зробленого. А найкраще це зробити, зібравши колег і друзів на День поля, який ми проводимо восьмий рік поспіль, — зазначив голова Наглядової ради ТзОВ «Бучачагрохлібпром», Герой України Петро Гадз. — Однак насамперед це свято для колективу. Бо сільська праця — надзвичайно тяжка, триває з ранку до ночі. Це свято для аграріїв з усієї України, які приїжджають поділитися досвідом, розповісти про новинки селекції чи технології. Ми також раді розповісти про наші досягнення. Розвиваємо три напрями — насінництво, тваринництво й садівництво. Нашу насіннєву продукцію, думаю, знають в усіх регіонах України. Активно працювати в галузі тваринництва ми почали п’ять років тому, нині маємо майже 7 тис. поголів’я ВРХ. За цей час на повну потужність вивели три тваринницькі комплекси. Четвертий, думаю, запустимо наступного року. Поставили собі за мету довести виробництво молока до 60 тонн на добу, збільшити поголів’я до 12 тис. голів ВРХ. Садівництво — наш відносно новий напрям, але тут ми маємо амбітні плани. За два роки й два місяці ми посадили 605 га інтенсивного саду, де зібрали найкращі світові сорти, працюємо за новітньою технологією. Тепер на черзі будівництво переробних підприємств. Це не лише новий етап розвитку бізнесу, а й нові робочі місця. Адже ми переконані — вийти з економічної кризи можна лише завдяки активізації внутрішнього ринку та будівництву нових об’єктів. Наша мета — виготовлення якісної продукції, яка буде конкурентоздатною на внутрішньому та зовнішньому ринку. Ми готуємося до опанування зовнішніх ринків і готові вже найближчим часом заявити там про себе. Нині світ для нас відкритий.

 

На дослідно-демонстраційних ділянках

 

Оскільки ТзОВ «Бучачагрохлібпром» спеціалізується на виробництві насіннєвого матеріалу вітчизняної та зарубіжної селекцій, то відповідно для переважної більшості гостей цікаво було насамперед дізнатися про новинки саме цього напряму діяльності господарства. Як, наприклад, для Марії Димитрюк, головного агронома ТОВ «Зелена нива», що в Чернівецький області. Незважаючи на те, що поля в її господарстві вже років зо три засівають бучацьким насінням озимої пшениці та сої, жінка приїхала сюди вперше — ознайомитися з новинками та провести перемовини щодо закупівлі нової партії насіння, адже, за словами агронома, воно дуже якісне. Такі плани і в керівників господарств «Злагода» та «Володар» з Тернопільської області Михайла Синьківського й Івана Завідія. Як зазначили вони кореспонденту The Ukrainian Farmer, нині велика проблема купити якісне насіння — трапляються підробки. Натомість під час такого Дня поля можна побачити не лише зерно, а й продукцію, яку матимеш на виході. До речі, її господарі демонстрували і в снопах на виставковому стенді, і на дослідно-демонстраційних ділянках.

Ми вирощуємо оригінальне, елітне сертифіковане насіння для різних зон України. Маємо 30 сортів озимої пшениці, 5 сортів озимого ячменю. Вирощуємо насіння озимого ріпаку, маємо виведений у нашому господарстві сорт «Бучацький», який минулого року ввели в районування, — розповіла директор насіннєвого заводу Ганна Тимків. — Вивели два сорти ярої гірчиці, які цього року, сподіваємося, виведемо в районування. Користуємося сортами вітчизняної та іноземної селекції, зокрема Білоцерківської дослідної станції, Інституту землеробства, Селекційно-генетичного інституту — НЦНС (м. Одеса), Інституту фізіології рослин. За рік продаємо понад 10 тис. тонн насіння. Зерно якісне, має високі посівні кондиції, схожість 94–98%, велике за розміром. Минулого року, наприклад, маса 1000 зерен ячменю становила не менше ніж 50–55 г, пшениці озимої пшениці — не менше за 50 г. Очищаємо його на новітніх зерноочисних лініях. Сукупно з високою агротехнікою, інтенсивними технологіями, унесенням достатньої кількості добрив, застосуванням ефективної системи захисту досягаємо високої якості насіння. Цього року ми вирощуємо тверду пшеницю сорту Крейсер одеських селекціонерів — хочемо довести, що і в нашій зоні, а не тільки на Півдні, можна її вирощувати й отримувати не менше за 7–8 т/га. У майбутньому саме у цьому напрямі й працюватимемо.

Із новими сортами пшениці, ячменю, ріпаку й інших культур учасники Дня поля могли ознайомитися на дослідно-демонстраційних ділянках. І, що надзвичайно важливо, тут же отримати вичерпні консультації від селекціонерів і представників фірм-виробників щодо нюансів їх вирощування. Зазначимо, з-поміж усього розмаїття представлених зразків значна увага гостей була прикута до сортів вітчизняної селекції, які нічим не поступаються зарубіжним. От тільки догляд за ними треба забезпечити правильний.

– Усі наші районовані сорти пшениці належать до інтенсивних, які дають 6–10 т/га, — розповідає агрономам селекціонер із Білоцерківської дослідно-селекційної станції Лариса Бурденюк-Тарасевич. — Натомість є господарства, які навіть у сприятливий рік виходять лише на 35 ц/г. Куди ж дівається потенційна можливість сортів? Вина тут і селекціонерів, і виробничників. Адже чим більший потенціал закладено в сорті, тим його важче вивести стійким до несприятливих умов й адаптивним до певної зони. Із другого боку, потрібно до кожного сорту давати сортову агротехніку, створювати умови, за яких сорт може показати свої генетичні можливості.

 

У яблуневому саду

  

Родзинкою Дня поля стала екскурсія гостей у молодий сад ТзОВ «Бучачагрохлібпром», де застосовано найновіші європейські технології: 90% його насаджень — це власноруч вирощений матеріал, решта — саджанці з Польщі та Голландії. Нині в плодових розсадниках росте понад 500 тис. саджанців зимового щеплення.

– Перевага власного посадкового матеріалу порівняно з іноземним у тому, що наші дерева потребують меншої обробки, меншої кількості захисних препаратів. З огляду ж на те, що ростуть вони на родючих землях, отримують повний комплекс агротехнічних заходів і достатню кількість вологи (за 8 год до 10 л води) через систему крапельного зрошення, вони добре плодоносять. Так, минулого року сад дав 950 тонн продукції. Цього року ми плануємо здивувати і споживачів, і колег-садівників чимось більшим, — розповів агроном Анатолій Щур.

Утім, гості ТОВ «Бучачагрохлібпром» уже були вражені і масштабами саду, і його станом.

– Їдучи сюди, я хотів побачити диво-сад. Мої очікування справдилися, — поділився враженням із The Ukrainian Farmer голова ФГ «Придністровський», що у Вінницькій області, Олег Макушинський. — Саду лише другий рік, а він уже плодоносить. Технологічно так має бути, але не в кожного садівника це виходить. Добре облаштовано систему крапельного поливу: це важливо в наш час, коли частими є посухи. Сад доглянутий: от цього року багато садівничих господарств мали проблеми з паршею — через погодні умови та неякісні препарати, а тут такого не було. Видно, що тут і обрізку вчасно проводять, і всі агротехнічні заходи.

Безперечно, таких результатів було б важко досягнути без високопрофесійного колективу. Із моменту закладання саду господарство тісно співпрацює з Уманським національним університетом садівництва, нині вісім його випускників працюють тут агрономами. Тепер уже вони стали вчителями для 300 місцевих працівників. Такі кадри — добре підґрунтя для того, щоб Бучач із часом став яблуневою столицею Украйни.

 

 

Поділитись: