Елеватор

За якої температури при сушінні соняшнику посилюються гіркий смак і затхлий запах

За якої температури при сушінні соняшнику посилюються гіркий смак і затхлий запах

Існують чотири стадії самозігрівання соняшнику.

Про це йдеться у статті The Ukrainian Farmer.

У статті йдеться про те, що за умов самозігрівання соняшнику температура насіння підвищується до 25 °С — колір, запах і сипкість насіння не змінюються.

Потім насіння активно дихає, мікрофлора інтенсивно розвивається, температура підвищується до 40 °С. Насіння пошкоджується й вкривається пліснявою, втрачає блиск, набуває неприємного запаху і гіркого смаку. Також збільшується кислотність, погіршується схожість, а також ущільнюється насип.

«Коли температура підвищується до 55 °С, посилюються гіркий смак і затхлий запах насіння, оболонки темніють, ядро стає жовтим, майже повністю втрачається схожість, кислотність суттєво зростає», – йдеться у статті.

Подальше підвищення температури через діяльність термофільних бактерій, кислотність збільшується вдвічі від попередньої стадії, пошкоджується все насіння без винятку.

Нагадаємо, названо оптимальну температуру сушіння соняшника. Раніше ми писали, як правильно зберігати соняшник у пологових сховищах.