Елеватор

Етилен допомагає пришвидшити дозрівання томатів у штучних умовах

Поділитись:
Етилен допомагає пришвидшити дозрівання томатів у штучних умовах

Найкращим способом дозрівання томатів після їх збирання є використання газу етилен.

Плоди потрібно складати у спеціальних приміщеннях, які мають обігріватися, бути сухим, легко провітрюватися і добре утримувати тепло. Для цього його обов’язково обладнують припливно-витяжною вентиляцією та приладами обігріву.

Поряд з основним треба мати ще два невеликі приміщення: для розміщення апаратури для синтезу етилену та сортування плодів.

В апаратну кімнату підводять воду та електрику, в ній установлюють апарати синтезу етилену з винного спирту. За допомогою цих апаратів з 1 л спирту отримують 300-350 л етилену. Для забезпечення нормального процесу штучного достигання в камеру вводять частину етилену на 2000 частин повітря, або 0,05 м3 газу етилену на 100 м3 повітря.

Наприклад, якщо камера, в якій одночасно можуть достигати 4 тонни плодів, має обсяг 100 м3, то на одну зарядку потрібно витратити 50 л етилену, а до кінця достигання – 200-250 л, або 0,668-0,835 л виноградного спирту.

Томати розміщують на стелажах або в ящиках, установлених у штабелі в шаховому порядку. В 1 м3 приміщення розміщують 50 кг плодів.

Час, який потрібен для достигання плодів, залежить від сорту і ступеня стиглості томатів.

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями